27/4/16

Ο G. Soros, η Κίνα και η συνέχιση της διόγκωσης της φούσκας ακινήτων

370
Ο G. Soros ισχυρίζεται πως η σημερινή οικονομική κατάσταση της Κίνας χαρακτηρίζεται από τις ίδιες συνθήκες, όπως αυτές που επικρατούσαν στις Η.Π.Α., πριν ξεσπάσει η χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 – ενώ οι οικονομικοί δείκτες που δημοσίευσε η χώρα το Μάρτιο οφείλουν να εκτιμηθούν ως ένα πολύ σοβαρό σήμα κινδύνου.  

Κυρίως επειδή τα νέα δάνεια υπερέβησαν τα 362 δις $, ενώ οι επενδυτές τα υπολόγιζαν «μόλις» στα 216 δις $ – ενώ η Κίνα θεωρεί ως λύση της υπερχρέωσης των κλάδων της οικονομίας της την ανάπτυξη, έτσι ώστε να μειώνεται το ποσοστό των χρεών επί του τζίρου τους (όπως στα κράτη η αύξηση του ΑΕΠ, ο παρανομαστής δηλαδή της εξίσωσης Χρέος / ΑΕΠ).
Επειδή όμως ο αμερικανός έχει στοιχηματίσει μεγάλα ποσά στην υποτίμηση του νομίσματος της Κίνας (άρθρο), οπότε έχει κάθε λόγο να προβαίνει σε τέτοιες δηλώσεις, δεν γίνεται εύκολα πιστευτός. Εν τούτοις, το γεγονός ότι παρά τη μείωση του ρυθμού ανάπτυξης στο 6,7% επίσημα (στην πραγματικότητα είναι πολύ χαμηλότερη), οι τιμές των ακινήτων συνεχίζουν την ξέφρενα ανοδική τους πορεία (γράφημα), αιτιολογεί απόλυτα τους ισχυρισμούς του G. Soros.
Ειδικότερα, στο τεχνολογικό κέντρο της χώρας (Shenzhen), στο Δέλτα του ποταμού δίπλα στο Χονγκ Κονγκ, οι τιμές των ακινήτων αυξήθηκαν κατά 60% σε ένα μόλις έτος, παρά το ότι ήταν ήδη πολύ υψηλές. Στο χρηματοπιστωτικό κέντρο, στη Σαγκάη, η άνοδος έφτασε στο 30%, ενώ ήταν η υψηλότερη των τελευταίων πέντε ετών! Στο Πεκίνο η αύξηση ήταν της τάξης του 20%, όπως επίσης στις άλλες πόλεις κοντά στον ίδιο ποταμό.

Επομένως, πρόκειται πραγματικά για φούσκα, η οποία έχει θορυβήσει επίσης τις αρχές της χώρας – αφού προσπαθούν με κάθε τρόπο να την περιορίσουν, θεσμοθετώντας πολύ πιο αυστηρές διατάξεις για τους αγοραστές ακινήτων. Εάν αυτό αρκεί για να μην προκληθεί κραχ στην αγορά ακινήτων, οπότε στις τράπεζες, δεν το γνωρίζει κανένας – ενώ τυχόν κραχ αυτού του είδους στην Κίνα, θα ήταν εξαιρετικά επικίνδυνο για ολόκληρο τον πλανήτη.      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.