13/4/16

Όσο ο Ευαγόρας ζει και όσο υπάρχουν δάσκαλοι που τον τιμούν, η Ελλάδα ελπίζει

Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου

Όσο ο νεαρός μαθητής, ήρωας, ιδιοφυής ποιητής και εθνομάρτυρας Ευαγόρας Παλληκαρίδης ζει στις καρδιές των Ελλήνων, ιδιαίτερα των νέων, μπορούμε να ελπίζουμε για το μέλλον μας. Η ζωντανή μνήμη του σημαίνει ότι τα ιδανικά της ελευθερίας, της πίστης  και της φιλοπατρίας δεν έχουν υποταγεί στο μηδενισμό και δεν έχουν διαγραφεί από τις ψυχές μας.
Την προσεχή Παρασκευή, 15 Απριλίου, o Δήμος Χαλκιδέων και το Γενικό Λύκειο Δροσιάς Χαλκίδας διοργανώνουν εκδήλωση μνήμης και τιμής για τον Ευαγόρα Παλληκαρίδη στην αίθουσα τελετών του Λυκείου, που θα πάρει το όνομά του. Στην τελετή θα παραστεί ο Μητροπολίτης Πάφου κ. Γεώργιος, αφού στην περιοχή της Πάφου γεννήθηκε, μεγάλωσε και στις 6 Δεκεμβρίου του 1955, μαθητής του Λυκείου, έφυγε στα βουνά, για να αγωνιστεί με την ΕΟΚΑ κατά των Άγγλων αποικιοκρατών. Θα παραστούν επίσης οι αδελφές του Γεωργία και Μαρούλα Παλληκαρίδη και ο συναγωνιστής του Γιώργος Στενιώτης. Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο πρεσβευτής της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα κ. Κυριάκος Κενεβέζος και θα παραστούν πολλοί επίσημοι από την Ελλάδα. Μαθητές του Γενικού Λυκείου θα παρουσιάσουν σκηνές από τη ζωή του Κύπριου εθνομάρτυρα.
  Είναι προς τιμήν του Συλλόγου καθηγητών του Γενικού Λυκείου Δροσιάς Χαλκίδας, των μαθητών του Λυκείου και του Δήμου Χαλκιδέων να πάρουν την πρωτοβουλία και να προβάλουν την προσωπικότητα και την υπέρ της Πατρίδας θυσία του Ευαγόρα. Να σημειώσουμε ότι δεν είναι η πρώτη εκδήλωση μνήμης σε εκπαιδευτικό ίδρυμα της χώρας. Ο Δημήτριος Στεργιούλης είχε πρώτος την πρωτοβουλία να ονομασθεί το Β΄ Δημοτικό Σχολείο Κιάτου, στο οποίο ήταν διευθυντής, «Ευαγόρας Παλληκαρίδης» και να στηθεί στο προαύλιο του σχολείου η προτομή του, με δαπάνη της Βουλής των Ελλήνων. Στη συνέχεια τη σκυτάλη πήρε ο εκπαιδευτικός σύμβουλος αδελφός του, Μανώλης Στεργιούλης.    Χάρη στον ζήλο του και με τη συνεργασία συλλόγων καθηγητών  εκπαιδευτήρια έχουν δώσει στις αίθουσες τελετών τους το όνομα του Ευαγόρα. Μεταξύ αυτών το Γ΄ Γυμνάσιο Σπάρτης, το Γυμνάσιο Νεάπολης, το Δ΄ Γενικό Λύκειο Τρίπολης, το Α΄ Γυμνάσιο Κω, καθώς και το ΤΕΙ Σερρών. Πέραν αυτών, με δική του πρωτοβουλία ο σύλλογος καθηγητών του Πειραματικού Σχολείου ΕΚΠΑ ονόμασε την αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου «Εθνομάρτυρα Ευαγόρα Παλληκαρίδη». Το ίδιο έπραξε ο αντίστοιχος  του Β΄ Πειραματικού Γενικού Λυκείου Αθηνών, στο οποίο με έρανο των μαθητών στήθηκε και η προτομή του Ευαγόρα.
Ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης οδηγήθηκε στην αγχόνη σε ηλικία 19 ετών, στις 13 Μαρτίου του 1957, γιατί ήθελε την ελευθερία της Κύπρου. Πριν φύγει για να θυσιαστεί έγραψε στους συμμαθητές του ένα ποίημα, που αρχίζει: «Θα πάρω μιαν ανηφοριά, θα πάρω μονοπάτια, να βρω τα σκαλοπάτια που παν στη λευτεριά». Λευτεριά, Πατρίδα, Θυσία. Ιδανικά με τα οποία έζησε ο Έλληνας και θα ζει όσο θα υπάρχει.-

3 σχόλια:

  1. ΤΟΥ ΒΑΓΟΡΗ
    Εψές πουρνό μεσάνυχτα στης φυλακής τη μάντρα
    μες στης κρεμάλας τη θελιά σπαρτάραγε ο Βαγόρας.
    Σπαρτάρησε, ξεψύχησε, δεν τ’ άκουσε κανένας.
    Η μάνα του ήταν μακριά, ο κύρης του δεμένος,
    οι νιοι συμμαθητάδες του μαύρο όνειρο δεν είδαν,
    η νια που τον ορμήνευε δεν άκ’σε νυχτοπούλι.
    Εψές πουρνό μεσάνυχτα θάψαν τον Ευαγόρα.
    Σήμερα Σάββατο ταχιά όλη η ζωή σαν πρώτα.
    Ετούτος πάει στο μαγαζί, εκείνος πάει στον κάμπο,
    ψηλώνει ο χτίστης εκκλησιά, πανί απλώνει ο ναύτης,
    και στο σκολειόν ο μαθητής συλλογισμένος πάει.
    Χτυπά κουδούνι, μπαίνουνε στην τάξη του ο καθένας.
    Μπαίνει κι η πρώτη η άταχτη κι η τρίτη που διαβάζει,
    μπαίνει κι η πέμπτη αμίλητη, η τάξη του Ευαγόρα.
    – Παρόντες όλοι;
    – Κύριε, ο Ευαγόρας λείπει.
    – Παρόντες, λέει ο δάσκαλος • και με φωνή που τρέμει:
    – Σήκω, Ευαγόρα, να μας πεις ελληνική ιστορία.
    Ο δίπλα, ο πίσω, ο μπροστά, βουβοί και δακρυσμένοι,
    αναρωτιούνται στην αρχή, ώσπου η σιωπή τους κάμνει
    να πέσουν μ’ αναφιλητά ετούτοι κι όλη η τάξη.
    – Παλληκαρίδη, άριστα, Βαγόρα, πάντα πρώτος,
    στους πρώτους πρώτος, άγγελε πατρίδας δοξασμένης,
    συ, που μέχρι χθες της μάνας σου ελπίδα κι αποκούμπι
    και του σχολειού μας σήμερα Δευτέρα Παρουσία.
    Τα ‘πε κι απλώθηκε σιωπή πα ‘στα κλαμένα νιάτα,
    που μπρούμυτα γεμίζανε της τάξης τα θρανία,
    έξω απ’ εκείνο τ’ αδειανό, παντοτινά γεμάτο.

    Το έγραψε το 1957 ο Ρόδιος ποιητής και φιλόλογος, Φώτης Βαρέλης, για την υπέρτατη θυσία του Ευαγόρα Παλληκαρίδη.











    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα μεσάνυχτα της 13ης Μαρτίου 1957 ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης οδηγείται στην αγχόνη ψάλλοντας τον Εθνικό Ύμνο. Παρά τις απεγνωσμένες εκκλήσεις για απονομή χάριτος, η Βρετανική εξουσία (Ελισάβετ και Κυβερνήτης Χάρτινγκ) έχει απορρίψει το σχετικό αίτημα και ο 19χρονος αγωνιστής τής Ε.Ο.Κ.Α. κατέληξε στην αγχόνη . Για όσους μπορεί να το θεωρούν σημαντικό, ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης δεν είχε κατηγορηθεί για άμεση εμπλοκή σε κάποια φονική επίθεση , ενέδρα κ.λ.π. Η κατηγορία ήταν ότι τον έπιασαν οι Άγγλοι να μεταφέρει ένα οπλοπολυβόλο Μπρεν (σύμφωνα με την δικογραφία “γρασσαρισμένο και έτοιμο για χρήση”). Και τον κρέμασαν.
      Το μνήμα του είναι ανάμεσα στα άλλα «Φυλακισμένα Μνήματα» της Λευκωσίας. Και είναι κενό και αυτό, γιατί οι Άγγλοι έκαιγαν με ασβέστη τα λείψανα των αγωνιστών, για να μην γίνεται η κηδεία τους ευκαιρία για πατριωτικές λιτανείες .
      Τα τελευταία λόγια τού Ευαγόρα: «Ο,τι κι αν συμβεί, ό,τι κι αν γίνει, μην λυπηθείτε. Αν με εκτελέσουν, θα πάω στον Θεό. Και θα τον παρακαλέσω να είμαι ο τελευταίος που θα κρεμαστώ».
      Για την πληρότητα τής ιστορικής αναφοράς ας σημειωθεί ότι ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης ήταν ο τελευταίος αγωνιστής τής ΕΟΚΑ που απαγχόνισαν οι Άγγλοι σύμμαχοί μας, καθώς αμέσως μετά συνήφθη προσωρινή ανακωχή, εξέλιξη η οποία είχε ως αποτέλεσμα να γλυτώσουν την εκτέλεση οι 20 καταδικασμένοι επίσης σε όμοιο θάνατο αγωνιστές τής ΕΟΚΑ.
      Ας έχει ανάπαυση το παλληκάρι και η υψηλοφροσύνη του, καθώς και η αγωνιστική συνέπειά του ας μάς παραδειγματίζει.
      ΑΘΑΝΑΤΟΣ !!!

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.