10/4/16

Παιχνίδια του Ισραήλ σε τριπλό ταμπλό - Τα βρίσκει με την Τουρκία και συνεχίζει με Ελλάδα και Κύπρο

Λευκωσία: Η κυβέρνηση του Ισραήλ συζητά με τη Λευκωσία, ζητά διευκολύνσεις, ενώ την ίδια ώρα οι διαπραγματεύσεις της με την Τουρκία προχωρούν προς την κατεύθυνση επίτευξης συμφωνίας. Φαίνεται δε ότι το βάρος που δίνεται τώρα είναι στην κατάληξη των συνομιλιών τους.
Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο επιλέγει να δημοσιοποιεί τις επαφές με τους Ισραηλινούς, σε αντίθεση με τους τελευταίους, έσπευσε να ανακοινώσει ότι οι διαπραγματευτικές ομάδες από την Τουρκία και το Ισραήλ σημείωσαν πρόοδο προς την κατεύθυνση κατάρτισης πλαισίου συμφωνίας για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων.

Σημειώνεται συναφώς ότι οι συνομιλίες πραγματοποιήθηκαν προχθές στο Λονδίνο, σε ουδέτερο δηλαδή τόπο. Σύμφωνα με το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, η συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών αναμένεται να ολοκληρωθεί στη διάρκεια του επόμενου κύκλου των διμερών συνομιλιών, ο οποίος προγραμματίζεται να διεξαχθεί σύντομα.
Στις διαπραγματεύσεις συμμετείχαν υψηλόβαθμοι παράγοντες του τουρκικού ΥΠΕΞ, του γραφείου του Ισραηλινού πρωθυπουργού, αλλά και του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ. Την ίδια ώρα, είναι προφανές πως κινήσεις γίνονται και σε άλλα επίπεδα. Όπως έχει μεταδοθεί από την Τουρκία, γίνονται ενέργειες για την ίδρυση ενός κονσόρτιουμ 15 εταιρειών που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Ισραήλ στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας. Τούτο αποκάλυψε ο CEO της τουρκικής εταιρείας Turcas, Μπατού Ακσόι, ο οποίος δήλωσε ότι το πρώτο φυσικό αέριο μπορεί να φτάσει στην Τουρκία τα επόμενα πέντε χρόνια.
 Ο Μπατού έκανε τις δηλώσεις αυτές στην τουρκική εφημερίδα «Hurriyet Daily News», λέγοντας ότι σχεδιάζουν να ιδρύσουν ένα κονσόρτιουμ για να μεταφέρει φυσικό αέριο από το Ισραήλ στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας. «Κάθε μέλος του κονσόρτιουμ θα πάρει κάποιο αέριο σε αυτό το σχέδιο.
Τουλάχιστον 15 εταιρείες έχουν επικοινωνήσει μαζί μας μέχρι στιγμής και εξέφρασαν την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν σε αυτό το κονσόρτιουμ που σχεδιάζουμε», ανέφερε, προσθέτοντας ότι δεν είναι δυνατόν να αναλάβει μόνο μια εταιρεία τέτοιες μεγάλες εξαγωγές. Εκτιμούν ότι μπορούν να λαμβάνονται 8 δισ. κυβικά μέτρα φυσικό αέριο το χρόνο από το Ισραήλ και το ρίσκο να το διαμοιράζονται οι συνεταίροι.
Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Κυπριακού Πρακτορείου, ο Μπατού είπε πως «οι πιθανοί συνεταίροι του κονσόρτιουμ που έχουν επικοινωνήσει μαζί μας αποτελούνται από εταιρείες οι οποίες είτε αξιοποιούν είτε διανέμουν φυσικό αέριο. Δηλαδή που έχουν ενεργό ρόλο στον τομέα. Χρειάζεται η ίδρυση ενός κονσόρτιουμ». Ανέφερε ότι σε τέτοιους σχεδιασμούς η περίοδος κατασκευής είναι μικρότερη και ότι περισσότερο χρόνο παίρνουν οι πολιτικές συζητήσεις, η έκδοση διακυβερνητικών συμφωνιών ή οι οικονομικές μελέτες.
Υπενθυμίζεται συναφώς ότι η Τουρκία αποτελούσε τον πιο στενό περιφερειακό συνεργάτη του Ισραήλ, μέχρι το 2010, οπότε, οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών κατέρρευσαν μετά τον θάνατο 10 Τούρκων ακτιβιστών από την επέμβαση των ισραηλινών ειδικών δυνάμεων, σε πλοίο που προσπάθησε να σπάσει το καθεστώς του ναυτικού αποκλεισμού, στη Λωρίδα της Γάζας. Διμερείς πολυεπίπεδες συμγωνίες Ο CEO της τουρκικής εταιρείας Turcas, Μπατού Ακσόι, δήλωσε πως «σε σχέση με το ισραηλινό αέριο μπορεί να χρειαστούν κάποιες διμερείς συμφωνίες μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου και μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας».»
Ο σχεδιαζόμενος αγωγός μπορεί να παίξει ρόλο στην επίλυση μακροχρόνιων περιφερειακών προβλημάτων. Εάν τα μέρη θέλουν και δημιουργηθεί το κατάλληλο πολιτικό περιβάλλον, το φυσικό αέριο μπορεί να φτάσει στην Τουρκία το 2021», ανέφερε. Όπως είπε, η Τουρκία έχει μετατραπεί σε ένα μεγάλο καταναλωτή φυσικού αερίου με κατανάλωση γύρω στα 50 δισ. κυβικά μέτρα το χρόνο και καλύπτει το 55%-60% των αναγκών της από τη Ρωσία.
Πηγή: «Φιλελεύθερος»

14 σχόλια:

  1. Η επιδίωξη συμμαχίας με κράτη οπως το ισραήλ μοιάζει με την απόπειρα ιατρικής θεραπείας με βδέλλες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με ποια άλλα κράτη θα έπρεπε να επιδιώξει να συμμαχήσει η Ελλάδα, κατά την γνώμη σου; Η Τουρκία, επί χρόνια σύμμαχος με το Ισραήλ, ωφελήθηκε τα μέγιστα σε πολλούς τομείς. Αν εμείς δεν τα καταφέραμε, διότι δεν είμαστε ικανοί ούτε ΑΟΖ να ανακυρήξομε, επειδή φοβόμαστε την Τουρκία, δεν φταίει το Ισραήλ σ' αυτό. Ή μήπως, όπως έγραψε κάποτε ο Κωνσταντακόπουλος (το άρθρο αυτό υπάρχει κι εδώ μέσα), θα έπρεπε να τούς υποχρεώσομε να εγγυηθούν ... την ασφάλειά μας έναντι τής Τουρκίας;

      Διαγραφή
    2. Το Ισραήλ οφείλει να εγγυηθεί την ασφάλειά μας όχι μόνο έναντι της Τουρκίας, αλλα και των Αμερικανών και λοιπών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

      Και μια και η ΕΕ δεν μας δίνει λεφτά, να μας τα δώσει το Ισραήλ απο τα μελλοντικά πετρελαϊκά κέρδη του ώστε να συνεχίσουμε να διαδηλώνουμε σαν να μην τρέχει τίποτα.

      Εμ πως. Κοροϊδευόμαστε;

      Συγνώμη αλλα με ένα αναξιόπιστο κράτος και μια χώρα που δεν κάνει απολύτως τίποτα άλλο απο το να κατηγορεί ΞΕΝΟΥΣ για τα χάλια της (λες και είναι οι μπαμπάδες της) ούτε η Δημοκρατία του Μαλάουι δεν θα έκανε συμμαχία.

      Διαγραφή
    3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
  2. παγκοσμια διακυβερνηση. Αλοιμονο μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αναμενόμενο ήταν. Αφενός γιατί το Ισραήλ έχει κι αυτό τα δικά του συμφέροντα αφετέρου γιατί πιέζεται απο τους Αμερικάνους και τους Άγγλους. Και αν φύγει ο Ερντογάν οι πιέσεις προς το Ισραήλ θα γίνουν πολύ μεγαλύτερες. Και το Ισραήλ παρόλο που είναι ισχυρό είναι κι αυτό εξαρτημένη χώρα, μην το ξεχνάμε.

    Το θέμα είναι τι κάνουμε εμείς. Το βασικό είναι - εφόσον ο διεθνής παράγοντας πιέζει για κατασκευή αγωγού Ισραήλ->Κύπρος->Τουρκία->Ελλάδα->Ευρώπη να καταφέρουμε μια λύση του Κυπριακού που θα εξασφαλίζει την ύπαρξη των Ελληνοκυπρίων.

    Καθόλου εύκολο πράγμα όταν έχεις Τούρκους απέναντι. Ελπίζω τουλάχιστον να υπάρχει σχέδιο και συντονισμός, έστω κι αν δεν τα μαθαίνουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αναμενόμενο αποτέλεσμα στο πείραμα γεωπολιτικής μηχανικής του Μαβί Μαρμαρά.Με ακρίβεια ημερών έχουν βγει όλα τα σχέδια σε όλη την περιοχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. It is only natural to improve ties; the Jewish people thrive in empires. They have a natural skill depleting a country of its resources. The bigger the better.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δηλαδή εμείςειδικά εμείς, που συνεχίζουμε με Τουρκία τι πρέπει να μας πει το Ισραήλ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κονδύλης: «Η έσχατη πραγματικότητα συνίσταται από υπάρξεις, άτομα ή ομάδες που αγωνίζονται για την αυτοσυντήρησή τους και μαζί αναγκαστικά, για τη διεύρυνση της ισχύος τους. Γι’ αυτό συναντώνται ως φίλοι ή ως εχθροί και αλλάζουν φίλους και εχθρούς ανάλογα με τις ανάγκες του αγώνα για την αυτοσυντήρησή τους και τη διεύρυνση της ισχύος τους» (Κονδύλης Ισχύς και απόφαση 1991, σ. 213.

    Το πρόβλημα των νεοελλήνων είναι αυτό δεν το ήξεραν ενώ ούτε τώρα το ξέρουν. Έτσι αντί γνώσης των σχέσεων ισχύος, των συμφερόντων και των στρατηγικών περπατούν στα σύννεφα, κατευνάζουν και οραματίζονται χλοερούς τόπους.

    Γιατί ένα κράτος το Ισραήλ ή κάποιο άλλο κράτος να θεωρεί την Ελλάδα και την Κύπρο αξιόπιστους συμμάχους στην διεθνή πολιτική!;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το κάθε κράτος βλέπει τα συμφέροντα του. Και αναθέρμανση των σχέσεων τους να υπάρξει ΔΕΝ σημαίνει ότι δεν μπορούμε να αποκομίζουμε όφελος από το Ισραήλ και ούτε σημαίνει ότι δεν μπορούμε να προστατευθούμε από κινδύνους της αναθέρμανσης αυτής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όντως. Η απαραίτητη προϋπόθεση για όλα είναι εμείς να είμαστε σοβαροί και αξιόπιστοι.

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.