24/4/16

Ο Ομπάμα μίλησε για τη Γενοκτονία των Αρμενίων - Σφοδρή ενόχληση της Τουρκίας

Σφόδρα ενοχλημένη είναι η Τουρκία από τη δήλωση του αμερικανού προέδρου περί Αρμενικής Γενοκτονίας.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα τίμησε τη μνήμη της Σφαγής των Αρμενίων, στις αρχές του περασμένου αιώνα, ζητώντας μία «πλήρη, ειλικρινή και δίκαια αναγνώριση των γεγονότων».
Καταγγέλλοντας την Γενοκτονία των Αρμενίων, από την Οθωμανική Τουρκία, ως μία από τις «απεχθέστερες ωμότητες του 20ου αιώνα». Ο Ομπάμα απέφυγε να χρησιμοποιήσει τον όρο ‘γενοκτονία’, αλλά κάλεσε διαρρήδην την Τουρκία να παραδεχθεί τον ρόλο που είχε διαδραματίσει.
Σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών αναφέρει τα εξής:

«Η Ανακοίνωση που έκανε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ομπάμα στις 22 Απριλίου 2016 σχετικά με τα Γεγονότα του 1915, συνιστούν ένα νέο παράδειγμα της αξιολόγησης των φρικτών γεγονότων στις συνθήκες του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, στη βάση της μονόπλευρης αφήγησης της Ιστορίας.
Στη βάση της εμπειρίας της επί αιώνων συμβίωσης του τουρκικού και αρμενικού λαού, η Τουρκία γνωστοποιεί με ειλικρίνεια την επιθυμία της για την οικοδόμηση ενός κοινού μέλλοντος εν ειρήνη. Είναι λυπηρό, αντί να στηρίζουν αυτό το κάλεσμα, οι φίλες και σύμμαχες χώρες να ενθαρρύνουν περιβάλλοντα που υπερασπίζονται τη σύγκρουση.  
Είναι αλήθεια ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν ωφελήσει κανέναν οι προσπάθειες για την εργαλειοποίηση από την πολιτική των δεινών της Ιστορίας. Έτσι, τα περιβάλλοντα που επιχειρούν κάθε χρόνο και συγκεκριμένες ημερομηνίες να αντλήσουν όφελος από πολιτικές θέσεις, όχι μόνο αμαυρώνουν την ελπίδα φιλίας και ειρήνης, αλλά και δείχνουν ένα είδος ασέβειας στα κοινά δεινά που βιώθηκαν εκείνη την περίοδο.
Σε αυτό το πλαίσιο, προσκαλούμε τη Διοίκηση των ΗΠΑ να αξιολογήσει τα ιστορικά γεγονότα στη βάση μιας δίκαιης μνήμης που λαμβάνει υπόψη τα δεινά όλων των πλευρών και να υιοθετήσει μια αμερόληπτη, εποικοδομητική και κοινής λογικής προσέγγιση».

2 σχόλια:

  1. ο Φιλης δεν λεει για γενοκτονια οποτε στο πυρ το εξωτερο . Ο Ομπαμα δεν μιλαει για γενοκτονια αλλα του το συγχωρουμε γιατι ...ισως μαλλον....
    Να τελειωνουμε μην παιζουμε με τις λεξεις. Εγκλημα ηταν οποια λεξη και να χρησιμοποιησει καποιος. Και το ολοκαυτωμα εγκλημα ηταν. Και το διεπραξαν δυο λαοι και οχι καποιες ομαδουλες .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ντροπή! Δε χρησιμοποίησε καν τον όρο γενοκτονία! Σαν τον Φίλη ένα πράγμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.