13/4/16

Το Βατερλό στο Αιγαίο και η μουγκαμάρα των υπαιτίων


Σε πραγματικό Βατερλό για την ελληνική εξωτερική πολιτική εξελίσσονται οι χειρισμοί της κυβέρνησης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η Τουρκία αφού πέτυχε να εμπεδώσει τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο υπό την κάλυψη μάλιστα του ΝΑΤΟ, αφού αμφισβήτησε εμπράκτως την ελληνική υφαλοκρηπίδα, αξιοποιώντας προφανώς την αμήχανη σιωπή της Αθήνας δοκιμάζει τώρα τις αντοχές της χώρας μας με τις καθημερινές πλέον υπερπτήσεις ελληνικών νησιών, της Λέσβου, και των Οινουσσών.
Σε μια πρωτοφανή κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο, καθώς είναι προφανές ότι η αν η πρώτη υπερτέρηση θα μπορούσε να αποδοθεί σε λάθος η επανάληψη της -και μάλιστα για τις επόμενες δυο ημέρες και σε συχνότητα μία υπέρπτηση κάθε δέκα λεπτά- η Αγκυρα βάζει την ελληνική κυβέρνηση με την πλάτη στον τοίχο.
Ο κ. Τσίπρας στηριζόμενος στις αναλύσεις των συνεργατών του, Ν. Κοτζιά και Π. Καμμένου, επένδυσε στην σχέση με την Αγκυρα και το καθεστώς Ερντογάν, αποδεχόμενη ακόμη και παραχωρήσεις σε θέματα που άπτονται κυριαρχικών δικαιωμάτων με την προσδοκία ότι η Τουρκία θα ανακόψει τις προσφυγικές ροές. Κάτι που απαιτούσε και η Γερμανία μια και όλη η πολιτική της κ. Μέρκελ στηρίχθηκε στην σχέση αυτή με την Τουρκία.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πεισμένη ότι οι κινήσεις καλής θέλησης προς την Άγκυρα θα εκτιμηθούν και θα ανταποδοθούν από την πρώτη στιγμή υιοθέτησε το θεώρημα του Νίκου Κοτζιά, ότι ο κ. Ερντογάν θα αντιληφθεί ότι η μοναδική γειτονική χώρα με την οποία η Τουρκία δεν έχει διαρρήξει τις σχέσεις της είναι η Ελλάδα.


Για τη συνέχεια Liberal

10 σχόλια:

  1. ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΤΕΤΟΙΑ ΑΝΟΗΣΙΑ;..."θεώρημα του Νίκου Κοτζιά, ότι ο κ. Ερντογάν θα αντιληφθεί ότι η μοναδική γειτονική χώρα με την οποία η Τουρκία δεν έχει διαρρήξει τις σχέσεις της είναι η Ελλάδα".
    Ἄν ὄντως κάποιος τό σκέφθηκε ἔτσι - καί δή, ἀλίμονό μας, ὁ Ὑπουργός Ἐξωτερικῶν! - πρόκειται γιά ἐπιστημονική ΥΠΟΘΕΣΗ πού δέν ἔχει σχέση οὔτε μέ τήν Τουρκία, οὔτε μέ τούς Τούρκους, οὔτε μέ τούς Ἐρντογκάν καί Νταβούτογλου. Τέτοιο "θεώρημα" ἑδράζεται προφανῶς στήν παραδοχή ὅτι ὁ Ἐρντογκάν διέπεται ἀπό κανονική κοινή λογική (πρῶτο σφάλμα), ἀπό δυτική πολιτική σκέψη (δεύτερο σφάλμα), ἀπό διάθεση ἐπιλύσεως προβλημάτων ἐν γένει (τρίτο σφάλμα), ἀπό διάθεση καλλιτερεύσεως τῆς θέσεως καί αὐξήσεως τῆς ἰσχύος τῆς Τουρκίας γιά νά αὐξηθῆ καί ἡ δικἠ του ἰσχύς (τέταρτο σφάλμα - ἀνάποδα: θέλει νά αὐξηθῆ ἡ δική του προσωπική ἰσχύς, γιά νά αὐξηθῆ, ἄν αὐξηθῆ, ἡ ἰσχύς τῆς Τουρκίας), καί ἀπό λογική συνυπάρξεως Τουρκίας -"Ελλάδος (πέμπτο σφάλμα - θέλει νά μην ὑπάρχουμε διότι ἐλέγχεται ἡ ὅποια συνείδησίς του καί αὐτοσυνειδησία του ἀπό τήν ὕπαρξή μας καί μόνον).
    _Ἀπό τήν ἐποχή Καραμανλῆ τοῦ πρώτου καί Ἀβέρωφ , μέ τήν "λύση" στό Κυπριακό, διάφορες τέτοιες ἀνιστόρητες καί ἀψυχολόγητες προσεγγίσεις των Ἑλληνοτουρκικῶν σχέσεων ἔχουν γίνει. Καί αὐτοί καί ὁ Γ.Παπαδόπουλος πού ἀργότερα ἀπέσυρε τήν μεραρχία μας ἀπό τήν Κύπρο, σκέφθηκαν "συμμαχικά" καί "λογικά", ἐπί ἐδάφους βαρυτάτης ψυχικῆς νόσου: ΕΚΚΟΣΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ πνευματικῆς ζωῆς, ΑΔΙΑΦΟΡΙΑΣ δέ ἤ ἀκόμη καί μικρόψυχου ΜΙΣΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΕΚ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ. Γι' αὐτό παρανόησαν πλήρως τούς Τούρκους. Τό ἴδιο λοιπόν ἔπαθε κι ὁ Κοτζιάς.
    Μέ αὐτόν πού θέλει ἀποδεδειγμένα τήν γενοκτονία σου, μιλᾶς καί διαπραγματεύεσαι ὅπως μέ ἔνα θηρίο, μιά "λογική" ὕαινα ἤ μιά γοητευτική κόμπρα λόγου χάριν. Καί ὅποιος Ἕλληνας δέν ἔχει ἐσωτερικεύσει τήν βαθύτατη ἐμπειρία αὐτήν τοῦ Ἑλληνισμοῦ τῆς Μικρᾶς Ἀσίας, καί εδῶ καί στήν Κύπρο, διαπράττει σφάλματα ἀνοησίας , ἀπρονοησίας, ἀφέλειας κ.ο.κ. Εἶναι τραγικά ἁπλό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν θυμάστε τον Μπαλάφα που έλεγε προεκλογικά του Ιαν '15 ότι με την τουρκία θα το ρισκάρουμε; Μέχρι εκεί είναι και πολύ τους είναι. Όσο καθόμαστε και βλέπουμε (και αυτό ισχύει για όλα τα κόμματα αλλά και εκτός αυτών προσωπικότητες-και δεν αναφέρομαι στον Πάκη) η μεγάλη Ελλάδα της Μελούνας και πιο κάτω ακόμα, έρχεται ολοταχώς. Ούτε καν εισβολή χρειάζεται. Αυτή ήδη έχει γίνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στό Λίμπεραλ εγράφη ὅτι "Ο κ. Κοτζιάς είπε ότι «η πρακτική που εφαρμόζεται, εξαιτίας της Τουρκίας, δεν ανταποκρίνεται στον σχεδιασμό και σε αυτό που ήθελαν τα νατοϊκά επιτελεία, άρα βλάπτει το ίδιο το ΝΑΤΟ και όχι εμάς» και έσπευσε μάλιστα να συστήσει. . «ψυχραιμία και νηφαλιότητα»".
    Λυποῦμαι, ἀλλά καί ἡ Στρουθοκάμηλος βάζει τό κεφάλι της στήν ἄμμο γιά νά μήν τρομάξῃ ἀπό τόν κίνδυνο, κι ἔτσι διατηρεῖ ψυχραιμία καί νηφαλιότητα... Ἔ, καί; Νά τήν μιμούμαστε, σέ ἐθνικἀ θέματα;
    Ὅσο γιά τό ΝΑΤΟ καί τό πόσο βλάπτεται ὁ σχεδιασμός του καί τό πόσο ἐκτίθεται ἡ Τουρκία μέ τίς ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΕΣ πρακτικές της, είς τά ὄμματα τοῦ ἐκουσίως "ἀόμματου" ΝΑΤΟ ....Εἶναι κάποιοι ἐκεῖ μέσα, πού καί βραβεῖα τῆς δίνουνε τόσα χρόνια (ἀπό τό 1974...) γιά τίς ἀνθελληνικές πρακτικές της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτοί και δυστυχώς ήταν μεγάλο τμήμα του λαού και των κομμάτων που δικαιολογούσαν κάθε υπερπτήση και τις παραβίασεις και παραβάσεις στο Αιγαίο είδα σήμερα στις τηλεοράσεις ότι ξαφνιάστηκαν με τις 5 υπερπτήσεις ? τόσο χρόνια που γίνονταν μία κάθα μήνα ήταν καλά τώρα οι 5 την ημέρα μας πείραξαν ? Ο δε ΣΥΡΙΖΑ τόσα χρόνια από το 3% έλεγε ότι ήταν ένα επουσιώδες θέμα τεχνικής φύσεως το ζήτημα των παραβάσεων-παραβιάσεων .Ως κυβέρνηση κύριοι σας έτσουξε ? Δύσκολο τελικά να είσαι κυβέρνηση στην Ελλάδα.Εύκολο να είσαι αντιπολίτευση ειδικώς αν δεν έχεις ιδεολογία,μεθοδολογία και στόχους.Το τελευταίο είναι δυστυχώς η αιτία της καταστροφής μας και διαπερνά ως σύμπτωμα τα περισσότερα κόμματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η χρήση βίας αποτελεί ύστατο καταφύγιο για την διατήρηση της εθνικής κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας.
    Η Οσφυοκαμψία αποτελεί το εφαλτήριο για την απεμπόλιση της εθνικής κυριαρχίας και την διατάραξη της εδαφικής ακεραιότητας.
    Από το 1974 μέχρι και σήμερα, η ελληνική πολιτική σκηνή χαρακτηρίζεται για την οσφυοκαμπτική της δεινότητα και ιλαροτραγική ανευθυνότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η χρήση βίας αποτελεί ύστατο καταφύγιο για την διατήρηση της εθνικής κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας.
    Η Οσφυοκαμψία αποτελεί το εφαλτήριο για την απεμπόλιση της εθνικής κυριαρχίας και την διατάραξη της εδαφικής ακεραιότητας.
    Από το 1974 μέχρι και σήμερα, η ελληνική πολιτική σκηνή χαρακτηρίζεται για την οσφυοκαμπτική της δεινότητα και ιλαροτραγική ανευθυνότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εξωτερική πολιτική είχε μόνο ο Ιωάννης Μεταξάς, ο οποίος παρεμπιπτόντως γεννήθηκε σαν χθες. Κανένας δεν βρέθηκε να γράψει δυο λόγια για τον αληθινό Ήρωα της Ελλάδας, για τον ικανότατο Αξιωματικό του Μηχανικού και τον ευφυέστατο Κυβερνήτη της χώρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Διάβημα της Αθήνας σε 4 πρέσβεις χωρών για τα επεισόδια στην Ειδομένη. Στο Αιγαίο οι Τούρκοι αλωνίζουν αλλά η κυβέρνηση δεν θέλει να ενοχλήσει τον Τούρκο πρέσβη. Αυτό πάει να πει Εθνικά Υπερήφανη Κυβέρνηση.........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Έγινε διάβημα, μάλλον δεν θα ενημερωθήκατ εγκαίρως

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.