6/4/16

Όλη η αλήθεια για τις εταιρείες του Τσίπρα

Η πραγματικότητα, όπως προκύπτει από τα ντοκουμέντα που παρουσιάζουν «Τα Νέα», στην υπόθεση με την εταιρία «Αγνάντι» και όχι μόνο αυτή, εκθέτει το Μαξίμου και τον Αλέξη Τσίπρα
Το έγγραφο που αποδεικνύει ότι ο Πρωθυπουργός ήταν εταίρος στην «Αγνάντι ΟΕ» μέχρι τον Ιανουάριο του 2010 και από το οποίο προκύπτουν οι τρύπες στα πόθεν έσχες του. Σιγή ιχθύος για το ποσό πώλησης του εταιρικού μεριδίου του στην αδελφή του, που επίσης δεν δηλώθηκε. Απουσιάζει ακόμη από τις δηλώσεις η συμμετοχή στην εταιρεία «Γ. Τσίπρας & Α. Τσίπρας ΟΕ» που λύθηκε τον Οκτώβριο του 2008.
Το πλήρες κείμενο του εγγράφου που αποδεικνύει ότι ο Αλέξης Τσίπρας ήταν εταίρος στην «Αγνάντι ΟΕ» μέχρι τον Ιανουάριο του 2010 αποκαλύπτουν σήμερα «Τα Νέα». Πρόκειται για το ιδιωτικό συμφωνητικό που συνήφθη στις 11/1/2010 μεταξύ των αρχικών εταίρων - Τσίπρα, Παππά και Καραμάνου - και της αδελφής του Πρωθυπουργού, Ζαννέτ. Με τη συμφωνία αυτή ο Τσίπρας μεταβιβάζει στην αδελφή του το μερίδιό του. Και εισπράττει σε μετρητά, όπως ρητώς αναφέρεται στο συμφωνητικό, τριάντα τρεις χιλιάδες ευρώ.

Το ότι η αλλαγή στην εταιρική σύνθεση έγινε τον Ιανουάριο του 2010 πιστοποιείται και από τα μητρώα που τηρούνται στο Πρωτοδικείο Αθηνών. Η τροποποιητική του εταιρικού πράξη έχει αριθμό κατάθεσης 372 για το έτος 2010.
Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει ότι ο Πρωθυπουργός είχε την υποχρέωση να δηλώσει τη συμμετοχή του στην εταιρεία στα πόθεν έσχες του μέχρι και το οικονομικό έτος 2010. Και ότι επιπλέον όφειλε να είχε συμπεριλάβει στη δήλωση του 2011 το ποσόν που εισέπραξε για τη μεταβίβαση. Ωστόσο, στις δηλώσεις του για τα έτη 2009, 2010 και 2011 (που αφορά το οικονομικό έτος 2010) δεν καταγράφεται ούτε η εταιρική του σχέση, ούτε και το ποσόν των 33.000 ευρώ.

Πρόκειται για παραλείψεις που το Μαξίμου χθες επιχείρησε να καλύψει μέσα σε ένα νέφος σύγχυσης. Αντί να δώσει στη δημοσιότητα τα πόθεν έσχες του, που ισχυρίζεται ότι ήταν πλήρη, το Γραφείο Πρωθυπουργού αρκέστηκε στον ισχυρισμό ότι ο Πρωθυπουργός «έχει δηλώσει κανονικά από το 2010 τη συμμετοχή του στην εν λόγω εταιρεία» - ισχυρισμός που διαψεύδεται από τις δηλώσεις για τα έτη 2009 και 2010 και 2011 που διαθέτουν όχι μόνο «Τα Νέα», αλλά όλοι όσοι έχουν κρατήσει στο αρχείο τους τα πόθεν έσχες των πολιτικών αρχηγών.

Στη συνέχεια, μέσω νον πέιπερ, ανασύρθηκε από το αρχείο ένα δημοσίευμα των «Νέων», στο οποίο αναφερόταν ότι ο Τσίπρας είχε καταχωρίσει τη συμμετοχή του σε ομόρρυθμη εταιρεία σε παλαιότερη δήλωσή του, χωρίς ωστόσο να δίνεται πάλι στη δημοσιότητα το επίσημο έγγραφο.

Αυτοί οι επίσημοι και ανεπίσημοι ισχυρισμοί δεν απαντούν στο γιατί ο Τσίπρας είχε «ξεχάσει» να αναφέρει την εταιρική του ιδιότητα για τουλάχιστον τρία οικονομικά έτη. Οπως επίσης δεν απαντούν στο ερώτημα γιατί δεν δήλωσε τις 33.000 ευρώ που εισέπραξε από τη Ζαννέτ Τσίπρα για την πώληση του μεριδίου του τον Ιανουάριο του 2010. Ως προς αυτή την παράλειψη, η σιωπή του Μαξίμου είναι εκκωφαντική. Η αλλαγή της εταιρικής σύνθεσης γίνεται προσπάθεια να προσπεραστεί σαν να μην έχει συμβεί. Σαν να μην υπήρχε το ιδιωτικό συμφωνητικό που ρητώς αναφέρει ότι η Ζαννέτ Τσίπρα «κατέβαλε σε μετρητά στον πωλητή» το τίμημα για τη μεταβίβαση του 1/3 της «Αγνάντι».

Το ορφανό χαρτί

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πρωθυπουργικό επιτελείο επικράτησε χθες απόλυτος αιφνιδιασμός. Οι διαφορετικές εκδοχές που διατυπώθηκαν αποδίδονταν στην αβεβαιότητα που είχε το ίδιο το Μαξίμου για το τι και πότε είχε δηλωθεί στα πόθεν έσχες του Πρωθυπουργού.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικράτησε στην κυβέρνηση είναι το γεγονός ότι διοχετεύτηκε ατύπως στους δημοσιογράφους - και δημοσιεύτηκε ως δήθεν «τεκμήριο» στην ιστοσελίδα της «Αυγής» - ένα έγγραφο που παρουσιάστηκε ως «πόθεν έσχες» Τσίπρα στο οποίο καταγραφόταν μεν η εταιρική συμμετοχή Τσίπρα, αλλά δεν υπήρχε ούτε ημερομηνία, ούτε αριθμός πρωτοκόλλου κατάθεσης. Το αχρονολόγητο, «ορφανό» χαρτί μοιράστηκε, βεβαίως, παρασκηνιακά και μάλιστα εντύπως, χωρίς το Μαξίμου να το υιοθετεί επισήμως, για ευνόητους νομικούς λόγους. Επιχειρήθηκε να συσχετισθεί με δημοσίευμα των «Νέων» του φθινοπώρου του 2010, που αναφέρεται μεταξύ άλλων και σε δήλωση του Αλέξη Τσίπρα. Την ανακάλυψε το Μέγαρο Μαξίμου αργά χθες το απόγευμα και την ενέταξε σε «Σημείωμα» που κυκλοφόρησε ατύπως. Στο εν λόγω δημοσίευμα αναφέρεται επί λέξει ότι στη δήλωση του 2008 ο Τσίπρας «είναι μέτοχος σε ομόρρυθμη εταιρεία με κεφάλαιο εισφοράς 33.000 ευρώ - ωστόσο δηλώνει ότι έχει αποχωρήσει πλέον από αυτή την εταιρεία». Δεδομένου όμως ότι η πραγματική αποχώρηση επήλθε δύο χρόνια αργότερα - τον Ιανουάριο του 2010 - η καθυστέρηση εξόδου προκαλεί ερωτηματικά, ενώ υπάρχει κενό και στις δηλώσεις.

Οπως αποκάλυψαν «Τα Νέα» της Τρίτης, η «Αγνάντι ΟΕ» εξακολουθούσε να βρίσκεται σε λειτουργία μέχρι τον Δεκέμβριο του 2015, γεγονός που σημαίνει ότι υποχρέωση δήλωσής της είχε και ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, που παρέμεινε μέχρι τέλους στο εταιρικό σχήμα και είναι τώρα ένας από τους εκκαθαριστές. Η πρώτη από τις χθεσινές ανακοινώσεις του Μαξίμου διαβεβαιώνει ότι ο Παππάς έχει δηλώσει τη συμμετοχή του. Ούτε εκείνος όμως έκρινε σκόπιμο να δώσει στη δημοσιότητα το πόθεν έσχες του - που παραμένει καθηλωμένο, μαζί με τις δηλώσεις των τελευταίων τριών ετών όλων των βουλευτών, στα «γρανάζια» της Βουλής. Δεν προσφέρεται επίσης καμία πληροφορία για τη δράση της εταιρείας αλλά και για τις φορολογικές της δηλώσεις. Κάτι που προκαλεί ερωτηματικά.

«Επενδύσεις» στη Σέριφο

Η ομόρρυθμη εταιρεία, στην αρχική σύνθεση της οποίας μετείχε και ο νυν αντιπεριφερειάρχης Αττικής - εκλεγμένος με τον συνδυασμό της Ρένας Δούρου - Χρήστος Καραμάνος, είχε λίγες ημέρες μετά τη σύστασή της αγοράσει ένα οικόπεδο έξι στρεμμάτων στη Σέριφο αντί 40.000 ευρώ. Η αγορά του ακινήτου μέσω του σχήματος της «Αγνάντι» περιγράφεται στην ανακοίνωση του Γραφείου Πρωθυπουργού ως «επαγγελματική δραστηριότητα» από την οποία ζούσε ο Πρωθυπουργός, ο οποίος μάλιστα «σχεδίαζε να επενδύσει» στη Σέριφο.

Το δημοσίευμα των «Νέων» που εντόπιζε τις παραλείψεις στις δηλώσεις πόθεν έσχες του Πρωθυπουργού έγινε απόπειρα να συσχετισθεί με παλαιότερα δημοσιεύματα και να εμφανιστεί ως αναπαραγωγή τους. Το ρεπορτάζ του «Πρώτου Θέματος» που επικαλείται η κυβέρνηση έχει ημερομηνία 9 Αυγούστου 2009, πριν καν ο Αλέξης Τσίπρας αποκτήσει υποχρέωση υποβολής πόθεν έσχες ως βουλευτής και ενώ ήταν ακόμη εταίρος της «Αγνάντι». Το έτερο δημοσίευμα των «Παραπολιτικών» (22/9/2012) αναφέρεται παρεμπιπτόντως στην «Αγνάντι» χωρίς να διερευνά αν η εταιρική συμμετοχή και το ποσό που εισπράχθηκε για τη μεταβίβασή της είχαν δηλωθεί στο πόθεν έσχες.

Σε αυτά τα ερωτήματα καλεί τον Πρωθυπουργό να απαντήσει και η Νέα Δημοκρατία. Με χθεσινή ανακοίνωση, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητεί από τον Αλέξη Τσίπρα να «δώσει στη δημοσιότητα τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης των ετών 2009 και 2010, προκειμένου να φανεί πραγματικά αν είχε δηλώσει τη συμμετοχή του στην εταιρεία, καθώς και το αντίτιμο της μεταβίβασης». Η απάντηση που εκδόθηκε από το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ άλλων αναφέρει: «Οι δηλώσεις πόθεν έσχες του Πρωθυπουργού είναι καθαρές. Καλούμε τον κύριο Μητσοτάκη να δώσει στη δημοσιότητα το δικό του πόθεν έσχες».

Η άλλη εταιρεία

Η «Αγνάντι» δεν ήταν το μόνο όχημα «επαγγελματικής δραστηριότητας» του Πρωθυπουργού. Πιστοποιείται η συμμετοχή του και σε τουλάχιστον μία ακόμη οικογενειακή εταιρεία με κατασκευαστικό αντικείμενο και επωνυμία «Γ. Τσίπρας & Α. Τσίπρας ΟΕ». Σε αυτή, ο Τσίπρας φέρεται να μετέχει μέχρι τον Οκτώβριο του 2008, πράγμα που σημαίνει ότι θα όφειλε να το συμπεριλάβει στη δήλωση περιουσιακής κατάστασης για το 2008 (χρήση 2007) αλλά και 2009 (χρήση 2008). Παρ’ όλα αυτά, η εταιρεία αυτή δεν εμφανίζεται ούτε στο λειψό και αχρονολόγητο πόθεν έσχες που διακινήθηκε χθες από το Μέγαρο Μαξίμου.
ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.