22/3/16

Οι Ρώσοι θέλουν πάλι τη Σοβιετική Ένωση

Οι Ρώσοι θέλουν πάλι τη Σοβιετική Ένωση - Media

Οι Ρώσοι σε ποσοστό μεγαλύτερο του 60%, όπως και πριν από 25 χρόνια, θα ψήφιζαν υπέρ του να διατηρηθεί η ΕΣΣΔ, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης που έκανε το Πανρωσικό Κέντρο Μελέτης της Κοινής Γνώμης (VITSIOM).

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ria.ru και όπως αναφέρεται στο greece-russia2016.gr: «Σήμερα, 25 χρόνια μετά τη διενέργεια του δημοψηφίσματος, της 17ης Μαρτίου του 1991, στο οποίο οι περισσότεροι πολίτες είχαν ταχθεί υπέρ της διατήρησης της ΕΣΣΔ, η πλειονότητα των Ρώσων δηλώνει ότι αν γίνονταν δημοψήφισμα θα ψήφιζαν υπέρ της διατήρησης της ΕΣΣΔ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Επιτροπής για το δημοψήφισμα της ΕΣΣΔ, τότε το 76% των ψηφισάντων είπε «ναι», ενώ μεταξύ των ψηφισάντων της τότε Ρωσικής Ενωσιακής Ομοσπονδιακής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας υπέρ του «ναι» ψήφισε το71%.

Σήμερα δε, το 64% των Ρώσων ισχυρίζεται ότι εάν γίνονταν δημοψήφισμα θα ψήφιζε υπέρ του να διατηρηθεί η ΕΣΣΔ» αναφέρεται στην ανακοίνωση της VITSIOM.

Παράλληλα επισημαίνεται ότι το ποσοστό εκείνων που θα ψήφιζαν «ναι» αυξάνεται από το 47% στις ηλικίες 18-24 ετών, έως το 76% στις ηλικίες 60 και άνω, ενώ στις γραμμές των μελών του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας το ποσοστό αυτό φθάνει το 81%. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 20% των Ρώσων θα ψήφισε «όχι» αν γίνονταν ένα τέτοιο δημοψήφισμα σήμερα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης που διενήργησε το VITSIOM, το 27% των Ρώσων επιρρίπτουν την ευθύνη για την κατάρρευση της ΕΣΣΔ πρωτίστως στον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ και την κυβέρνηση του επειδή δεν τηρήθηκε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του 1991, στο οποίο οι Ρώσοι τάχθηκαν υπέρ της διατήρησης της ΕΣΣΔ. Το 17% επιρρίπτει την ευθύνη γενικά στην ανώτατη ηγεσία και το 13% στην πολιτική του Μπορίς Γιέλτσιν. Το2% των ερωτηθέντων καταλογίζει ευθύνες στις ΗΠΑ και τις άλλες δυτικές χώρες και μόνο το 1% θεωρεί ότι δεν ευθύνεται κανένας για ό,τι συνέβη. Παράλληλα, επισημαίνεται ότι το 40% δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσει ΄τους λόγους για τους οποίους δεν τηρήθηκε το αποτέλεσμα του τότε δημοψηφίσματος.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε με πρωτοβουλία του Πανρωσικού Κέντρου Μελέτης της Κοινής Γνώμης (VITSIOM), στο διάστημα 5-6 Μαρτίου του 2016. Ρωτήθηκαν 1.600 άνθρωποι σε 130 κατοικημένα σημεία, σε 46 περιοχές, περιφέρειες και δημοκρατίες της Ρωσίας, ενώ το περιθώριο λάθους δεν υπερβαίνει το 3,5%.
 

10 σχόλια:

  1. Αυτό που καταλαβαίνει κανείς απο το άρθρο είναι πως πολύ απλά οι Ρώσοι με την τοποθέτηση τους υπέρ της πάλαι ποτέ Σοβιετικής Ένωσης επιθυμούν και πάλι μια δυνατή χώρα, παγκόσμια δύναμη και ισάξιο των αντιπάλων του παίκτη στην παγκόσμια σκακιέρα, κάτι που έχασαν - με ότι συνέπεια είχε αυτό στις ζωές τους ως πολιτών - με την πτώση της ΕΣΣΔ τη δεκαετία του 90, αλλά που κάνει και πάλι την εμφάνιση της στον ορίζοντα ώς ισχυρή δύναμη και παλι αποκαθιστώντας αργά αλλά σταθερά τις διεθνείς ισορροπίες και φυσικά αυτό είναι απόλυτα ενοχλητικό για ευρώπη και αμερική...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η ρωσικη νεολαια δεν ασπαζεται τον κομμουνισμο,αντιθετως τον απεχθανεται.
    Το καθεστως του Πουτιν εχει στη φυλακη 140.000 Ρωσους εθνικιστες και οσοι αποφευγουν τη συλληψη πολεμανε στην Ουκρανια με τα εθελοντικα εθνικιστικα ταγματα και εχουν λαβει και ουκρανικες υπηκοοτητες.
    Το ιδιο ισχυει και για τους αντιφρονουντες εκ Λευκορωσιας που τους κυνηγαει το καθεστως του Λουκασενκο.
    Η δημοσκοπηση αυτη,οπως και οι περισσοτερες ειναι σταχτη στα ματια της κοινης γνωμης (αφου η κοινη γνωμη,δεν εχει γνωμη αντιθετως διαμορφωνεται απο εξωτερικους παραγοντες).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. O Giannis G. πολύ σωστά κατάλαβε ότι επιθυμούν την αναβίωση της ισχύς της Σοβιετικής ένωσης, όχι τον υπαρκτό σοσιαλισμό, ιδιαίτερα τώρα που όλες οι πρώην Σοσιαλιστικές δημοκρατίες χρησιμοποιούνται από την Αμερική για να περικυκλώσουν-θα σπάσουν όλες τα μούτρα τους- την Ρωσία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς αυτό εννοούσα! Επίσης το να υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί μεταξύ τους πόλοι εξουσίας στον κόσμο κάνει τα πράγματα καλύτερα για τους μικρότερους, τους πιο αδύνατους.

      Διαγραφή
    2. Α ναι, το ξέρουμε και από το κίνημα των αδεσμεύτων που παρήκμασε μαζί με την Σοβιετική ένωση

      Διαγραφή
    3. Η σημερινή Ρωσία όμως δεν είναι..."κίνημα αδεσμεύτων", αλλά παίκτης πλανητικών διαστάσεων, κάτι τέτοιο είναι απόλυτα θετικό για όλους τους υπόλοιπους, ειδικά τους μικρούς και μεσαίους παίκτες της σκακιέρας του παγκόσμιου παιχνιδιού.

      Διαγραφή
  4. Μα στο κίνημα των αδεσμεύτων δεν συμμετείχε η Σοβιετική ένωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν μίλησα καθόλου για κίνημα αδεσμεύτων, απλά αυτό που είπα είναι πως θεωρώ προτιμότερο εναν πολυ-πολικό κόσμο, είναι νομίζω καλύτερος για όλους τους μικρούς και μικρότερους "παίκτες", γιατί ανακατεύεις το κίνημα των Αδεσμεύτων τώρα εσυ; Δεν κολά στην σκέψη μου κάπου...

      Διαγραφή
    2. Μα απλούστατα επειδή ο κόσμος δεν ήταν μονοπολικός μέχρι το 1990 είχαν τη δυνατότητα να παίξουν ρόλο στις διεθνείς εξελίξεις, ως παράδειγμα αναφέρθηκε

      Διαγραφή
    3. Α, εντάξει δεν το κατάλαβα, με συγχωρείς, βλέπεις στο γραπτό λόγο γίνονται και παρανοήσεις.
      Βέβαια συμφωνώ με την άποψη σου.

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.