20/3/16

Κύπριοι και Ελλαδίτες κουμπωθείτε - Ο Άιντα λέει: Πρωτοφανής ανταπόκριση από ΔΝΤ και ΕΚΤ για οικονομική πτυχή λύσης

Μήνυμα κατά τη διάρκεια οικονομικής συνόδου
Λευκωσία: Οπτικογραφημένο μήνυμα κατά τη διάρκεια της δεύτερης οικονομικής συνόδου που διοργάνωσε η τράπεζα Creditwest, μαζί με το τ/κ επιμελητήριο και την ένωση τ/κ τραπεζών.
Όπως αναφέρεται, στο οπτικογραφημένο του μήνυμα, ο κ. Άιντα δήλωσε ότι πραγματοποίησε επαφές με το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα για την οικονομική πτυχή της λύσης, κατόπιν σχετικής εντολής των δύο ηγετών, και πως βρήκε πρωτοφανή ανταπόκριση.

Εξέφρασε επίσης ικανοποίηση για τη διεθνή στήριξη και τη συνεργασία μεταξύ διεθνών οργανισμών και ειδικών στην Κύπρο. Ικανοποιητική, πρόσθεσε, είναι και η στήριξη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που εργάζονται και για την εφαρμογή του κεκτημένου σε ολόκληρο το νησί και για το θέμα του ευρώ.

Σε περίπτωση λύσης, συνέχισε, η Κύπρος θα μπορεί να συνάψει εμπορικές σχέσεις με όλους τους γείτονές της και θα υπάρξουν δυνατότητες για νέες επενδύσεις και τη βιομηχανία. Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι το νησί θα μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες σε μια ευρύτερη περιοχή, σημειώνοντας ότι σε περίπτωση συμφωνίας «το τί μπορεί να γίνει δεν έχει σύνορα».

Από πλευρά του, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε, «Δεν μπορεί να υπάρξει μια κατάσταση στην οποία δεν θα συμμετέχουν οι Τουρκοκύπριοι και ο εκλεγμένος ηγέτης τους. Ούτε η Τουρκία θα κάνει τέτοιο λάθος, ούτε η τ/κ πλευρά θα  αποδεχθεί κάτι τέτοιο».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι βασικός παράγοντας στις διαπραγματεύσεις της Κύπρου είναι οι Τ/κ. Σίγουρα με την Τουρκία θα είμαστε σε διαβούλευση. Άλλο η διαβούλευση, άλλο η βούληση. Η βούληση είναι των Τ/κ.

Αναφέρθηκε επίσης στην οικονομική κρίση των τελευταίων χρόνων στις ελεύθερες περιοχές, «που ίσως δεν προέρχεται εξολοκλήρου από τη μη λύση», σημείωσε. Πρόσθεσε πως παρ` ότι οι Ελληνοκύπριοι «είναι μέλη των ΗΕ και εδώ και 12 χρόνια της ΕΕ, η μη λύση δεν τους ωφέλησε ούτε αυτούς».

Μίλησε επίσης και για τις ευκαιρίες επένδυσης που θα παρουσιαστούν με μια λύση, ενώ για το φυσικό αέριο σημείωσε πως το καλύτερο σενάριο θα ήταν Τ/κ και Ε/κ μαζί με την λύση του Κυπριακού, να επωφεληθούν από αυτό τον πλούτο, επαναλαμβάνοντας τη θέση του ότι η πιο λογική και φτηνή οδός για την μεταφορά του αερίου στην Ευρώπη, «όπως λένε και ξένοι ειδικοί», είναι μέσω της Τουρκίας. Το φυσικό αέριο, το νερό από την Τουρκία και το ηλεκτρικό ρεύμα μπορούν να φέρουν μια νέα οπτική στην επίλυση του Κυπριακού, πρόσθεσε.

Η Κύπρος έχει ανάγκη τη λύση και η συμβολή του τραπεζικού και του οικονομικού τομέα είναι σημαντική, κατέληξε ο Τ/κ ηγέτης.

Στις εργασίες, σημειώνεται, συμμετείχε ένα μέλος του ΚΕΒΕ, ο Συμεών Μάτσης, ο οικονομολόγος Κώστας Αποστολίδης και ο επικεφαλής του γραφείου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Αναπτύξεων στην Κύπρο, Libor Krkoška.

Ο Πρόεδρος του ΔΣ της τράπεζας Creditwest, Νουσρέτ Αλτινμπάς, ανέφερε ότι πρέπει να αξιολογηθούν πολύ καλά οικονομικά και γεωπολιτικά τα μεσοπρόθεσμα ρίσκα και πως έχει πολύ μεγάλη σημασία να μετατραπεί σε ευκαιρία για την Κύπρο η διαδικασία επίλυσης.

Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.