22/3/16

Επιτέλους, αναλαμβάνει το προσφυγικό ο πραγματικός (κατοχικός) πρωθυπουργός μας: Ο Μ. ΒΕΡΒΕΙ ΕΠΙΣΗΜΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΕΕ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Ο Ολλανδός τεχνοκράτης Μάαρτεν Βερβέι έχει δραστηριοποιηθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα στην κατασκευή των hotspot και των κέντρων μετεγκατάστασης
Ο Ολλανδός τεχνοκράτης Μάαρτεν Βερβέι 
έχει δραστηριοποιηθεί το τελευταίο χρονικό 
διάστημα στην κατασκευή των hotspot και
των κέντρων μετεγκατάστασης
Από την "Task Force"στο μέτωπο του Προσφυγικού Μετείχε στην τρόικα για την εφαρμογή του μνημονίου στην Κύπρο.
Ασχολήθηκε με την Ελλάδα ως διευθυντής της νέας Task Force για την υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Από την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ τού ανέθεσε τον ρόλο του επιχειρησιακού συντονιστή για την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το Προσφυγικό.
Υπό αυτήν την ιδιότητα τον παρουσίασε χθες και στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο Ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Επιλογή Γιούνκερ
Ο λόγος για τον Μάαρτεν Βερβέι, τον γενικό διευθυντή της Υπηρεσίας Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που το επόμενο διάστημα θα αναλάβει κομβικό ρόλο στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

Προσωπική επιλογή του κ. Γιούνκερ, ο Ολλανδός τεχνοκράτης «θα οργανώσει τις εργασίες και θα συντονίσει την κατανομή των 4.000 στελεχών που θα χρειαστεί η Ελλάδα, τα κράτη-μέλη, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Ασυλο και η Frontex». Πρόκειται για κοινωνικούς λειτουργούς, διερμηνείς, δικαστές, υπαλλήλους που θα ασχοληθούν με τις επιστροφές και υπαλλήλους ασφαλείας.

Με σπουδές στα οικονομικά, ο κ. Βερβέι έχει εργαστεί στο ολλανδικό υπουργείο Οικονομικών, ενώ διετέλεσε σύμβουλος σε αναπτυξιακή τράπεζα στη Μανίλα. Από το 2011 βρίσκεται στις Βρυξέλλες και ήταν ο επικεφαλής της Κομισιόν για το κυπριακό μνημόνιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, είχε συγκρουστεί με τους υπουργούς της τότε κυβέρνησης. Πάντως, αρκετοί του ασκούν κριτική για αλαζονική συμπεριφορά και καθαρά τεχνοκρατική προσέγγιση. Από την 1η Ιουλίου 2015 ανέλαβε επικεφαλής του σχήματος που διαδέχθηκε την Task Force. Λίγο πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, ο «Guardian» είχε γράψει ότι ανεξάρτητα από το ποιος θα εγκαθίστατο στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πραγματικός «πρωθυπουργός» της χώρας θα ήταν αυτός. «Οι εξουσίες του είναι χωρίς προηγούμενο», έγραφε το δημοσίευμα.

Κομβικός ο ρόλος του Βερβέι στα ανοιχτά ζητήματα του προσφυγικού
 Κομβικός ο ρόλος του Βερβέι στα ανοιχτά ζητήματα του προσφυγικού

Παρότι η βάση του βρίσκεται τις Βρυξέλλες, ο κ. Βερβέι διαθέτει ήδη επιτελείο στη χώρα μας, που αποτελείται από Έλληνες και ξένους εμπειρογνώμονες με ειδικότητα σε θέματα μετανάστευσης, ασύλου, πολιτικής προστασίας, έκτακτων αναγκών, αλλά και νομικούς. «Από το καλοκαίρι και μετά, βρίσκεται συνεχώς στην Ελλάδα», αναφέρουν πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η ομάδα του αναμένεται ότι θα εμπλουτιστεί το επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με Έλληνες αξιωματούχους με εμπλοκή στο Προσφυγικό, ο κ. Βερβέι τους τελευταίους μήνες δραστηριοποιήθηκε στην κατασκευή των hotspots και των κέντρων μετεγκατάστασης. Αποκαλύπτουν μάλιστα ότι έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το ζήτημα των επιστροφών των παράτυπων μεταναστών. «Ηταν από τους πρώτους που προσπάθησαν να υπάρξει συνεννόηση των υπηρεσιών της Ελλάδας και της ΕΕ, για να υλοποιηθεί η πρόταση για fast track διαδικασίες επιστροφών», αναφέρει αξιωματούχος.

Οι συνομιλητές του κάνουν λόγο για έναν άνθρωπο ιδιαίτερα οργανωτικό και ψύχραιμο, που συνεχώς ψάχνει για λύσεις «ακόμη κι όταν γίνεται κουραστικός». «Είναι δραστήριος, συναντά συνέχεια υπουργούς και αξιωματούχους», σημειώνουν, προσθέτοντας ότι προσπαθεί συνεχώς να εντοπίσει τα προβλήματα και να βρει πρακτικές λύσεις.

Πρακτικό μυαλό

Με θετικά λόγια μιλά γι' αυτόν και ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και υπουργός Εσωτερικών της υπηρεσιακής κυβέρνησης Θάνου, Αντώνης Μανιτάκης. «Εκτιμώ ότι η τοποθέτησή του στη θέση του συντονιστή οφείλεται στις οργανωτικές του ικανότητες αλλά και στο πρακτικό του μυαλό. Τον ενδιαφέρει ιδιαίτερα η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων», αναφέρει στο «Εθνος».

Ο κ. Μανιτάκης είχε συνεργαστεί με τον κ. Βερβέι τον περασμένο Σεπτέμβριο για τη διοικητική μεταρρύθμιση. 
«Πρόκειται για έναν ευγενή άνθρωπο με φιλελληνικά αισθήματα, που άκουγε με πολλή προσοχή τις προτάσεις των συνομιλητών του. Μου έδωσε την εντύπωση ότι είχε ειλικρινές ενδιαφέρον να βοηθήσει, εκ μέρους της ΕΕ, τη χώρα μας. Κυρίως επιδιώκει την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων», προσθέτει ο κ. Μανιτάκης.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΖΟΥΜΕΡΚΙΩΤΗ

2 σχόλια:

  1. Ἡ τελευταία φορά πού εἴχαμε κρυφό καί ὄχι δημοκρατικά ἐκλεγμένο Ἀρχηγό τοῦ Ἐλληνικοῦ Κράτους, δηλαδή ΤΥΡΑΝΝΙΑ μέ κρυμμένον τόν ΤΥΡΑΝΝΟ, ἦταν ἐπί ἐποχῆς Ἰωαννίδη. Ἦταν φυσικά, τότε, "γιά τό καλό μας"...ΣΗΜΕΡΑ;...Ἄν ὄντως ὅπως λέει ὁ Μανιτάκης, αὐτός ὁ ἄνθρωπος, "είχε ειλικρινές ενδιαφέρον να βοηθήσει, εκ μέρους της ΕΕ, τη χώρα μας", θά ἐπεδίωκε "την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων" ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΒΟΥΛΗΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ, ἀπό ΕΛΛΗΝΕΣ, καί σύμφωνα μέ ἕνα ΜΗ ΥΠΟΝΟΜΕΥΜΕΝΟ ΠΑΝΤΟΙΟΤΡΟΠΩΣ σύστημα Διοικήσεως καί δημοκρατικῆς ἐξουσίας τῆς Ἑλλάδα.
    Ἔτσι, ὅμως, ὅπως βρίκσεται ἐδῶ, καί φαίνεται, καί εἶναι, μᾶλλον Τύραννος: Διότι, ΜΗΠΩΣ ΑΚΟΥΣΕ ΠΟΤΕ ΓΙΑ ΤΟ "ΟΧΙ" ΣΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ; Καί γά τό ὅτι, κατά τό Ἑλληνικό δίκαιο, τό ἀποτέλεσμα ἑνός δημοψηφίσματος εἶναι ανώτερο ἀπό τούς νόμους;
    Ἄς μήν μᾶς δουλεύει λοιπόν καί ἄς μήν αὐταπατᾶται, ἄλλος εἶναι ὁ ρόλος του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν έχει μάλλον. Είμαστε υπόδουλοι στον νεαρό, τουρκιστί τσογλάνι.
    Και όσο και αν τον κρύβει ο Τούρκος Δρας Τσίπρας, υπάρχει. Εκείνο που δεν ξέρουμε είναι το τι κάνει. Που ο άλλος ο Ράιχενμπαχ του Αδώνιδος!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.