28/3/16

Η Ευρώπη χάνει την εμπιστοσύνη των πολιτών

Η αδυναμία της ΕΕ να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την οικονομική κρίση «πληρώνεται» σήμερα με την απροθυμία των πολιτών σε μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Πώς οι πολιτικοί «έκαψαν» πολύτιμο κεφάλαιο.

Για πρώτη φορά στη ζωή μου, υπάρχει πιθανότητα η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση να κάνει ένα βήμα προς τα πίσω. Δεν μπορώ να προβλέψω αν θα υπάρξουν νέες τρομοκρατικές επιθέσεις, αν η Βρετανία θα φύγει από την Ευρωπαϊκή Ενωση, πόσοι πρόσφυγες θα έρθουν φέτος ή το 2017, ή το εάν η κρίση της ευρωζώνης θα επιστρέψει. Είμαι όμως πεπεισμένος ότι η πιθανότητα τουλάχιστον μία από τις παραπάνω κρίσεις να ξεφύγουν από τον έλεγχο είναι πολύ υψηλή.
Εκ των υστέρων, φαίνεται ότι η ΕΕ έκανε λάθος κατασκευάζοντας ένα ενιαίο νόμισμα χωρίς μια αρμόζουσα τραπεζική ένωση. Ηταν λάθος να δημιουργήσει ζώνη μετακίνησης χωρίς διαβατήριο, χωρίς κοινή συνοριοφυλακή και μεταναστευτική πολιτική. Θα προσέθετα την ευρωπαϊκή διεύρυνση σε αυτή τη λίστα, όχι επί της αρχής αλλά τη βιασύνη με την οποία επιδιώχθηκε.
Το θεμελιώδες λάθος της εποχής μας ήταν η απόφαση να περάσει όπως όπως την κρίση της ευρωζώνης. Η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης απέτυχε να δημιουργήσει τη στήριξη της κοινής γνώμης για αυτό που χρειαζόταν: η δημιουργία μιας πολιτικής και οικονομικής ένωσης. Αν' αυτού, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έκανε το ελάχιστο απαιτούμενο ώστε το σύστημα να επιβιώσει και την επόμενη ημέρα.

Υπάρχουν τέσσερα κανάλια μέσω των οποίων η πολιτική συνέβαλε στη σημερινή ευρύτερη αποσταθεροποίηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Το πρώτο, και περισσότερο προφανές, είναι ότι η ΕΕ έχει την ικανότητα να αντιμετωπίζει μόνο μια μεγάλη κρίση τη φορά. Η ΕΕ δεν είναι κυβέρνηση. Η Κομισιόν είναι εν μέρει εκτελεστική, εν μέρει διοίκηση και εν μέρει φύλακας των ευρωπαϊκών συνθηκών.
για τη συνέχεια  Euro2Day

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.