20/3/16

Ο Μπαρζανί θέλει να ενισχύσει τους Κούρδους αποσχιστές στο Ιράν

Πεσμεργκά του KDP-Ι κοντά στα ιρανικά σύνορα
Gilles Munier
Ο Μουσταφά Χίζρι, επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος του Ιρανικού Κουρδιστάν (KDP-Ι), έχει επιλέξει τον εορτασμό της Νεβρόζ  –Γιορτή της Άνοιξης σύμφωνα με το περσικό ημερολόγιο- για να ανακοινώσει στο κουρδικό ιστοτόπο Rudaw ότι ξαναξεκινά τις δραστηριότητες της οργάνωσής του στο Ιράν, τόσο στις ορεινές περιοχές όσο και στα αστικά κέντρα.

Το KDP-Ι, που ιδρύθηκε το 1945 στην Μαχαμπάντ είχε παγώσει μονομερώς τις δραστηριότητές του στα μέσα της δεκαετίας του '90 και οι οπαδοί του ζούσαν ως πρόσφυγες στο ιρακινό Κουρδιστάν. Τα τελευταία χρόνια, το Κόμμα για Ελεύθερη Ζωή του Κουρδιστάν (PJAK), ιρανικό παρακλάδι του PKK (Κουρδικό Εργατικό Κόμμα), ήταν ουσιαστικά η μόνη ιρανική κουρδική οργάνωση που αγωνιζόταν για την αυτονομία ή ακόμα την ανεξαρτησία για τη Rojhelat, όνομα που δίνεται από τους αυτονομιστές στην περιοχή αυτή.

Ο Μουσταφά Χίζρι είναι γνωστός για την εχθρότητά του προς την Ισλαμική Επανάσταση. 
Κατά τον ίδιον, η εξαφάνιση της τελευταίας θα εγγυόταν την ειρήνη και τη συνύπαρξη μεταξύ των λαών της Μέσης Ανατολής ... Υπολογίζεται ότι περίπου 2.000 πεσμαργκά που είναι υπό τις διαταγές του, έχουν εγκατασταθεί στα όρη Κανδίλι κοντά στα ιρακινά σύνορα με το Ιράν.

Η επανενεργοποίηση του KDP-Ι δεν μπορεί έγινε χωρίς τη συνενοχή του Μασούντ Μπαρζανί - πρόεδρου του ιρακινού Κουρδιστάν - και των συμβούλων του της Μοσάντ και της CIA, μια μοιραία απόφαση, διότι μπορεί να προκαλέσει μια νέα στρατιωτική σύγκρουση στην περιοχή. Έρχεται την ώρα που ο Μπαρζανί επικρίνεται για τη διακυβέρνηση του, τις σχέσεις του με την Τουρκία, και την ώρα που η δημοτικότητα του PKK του κάνει όλο και περισσότερο σκιά, ιδίως δεδομένου ότι οι Κούρδοι της Συρίας της Ροζάβας άνοιξαν ένα γραφείο εκπροσώπησης τους στη Μόσχα και ανακήρυσσαν μια ομοσπονδιακή οντότητα.

Περιμένουμε την αντίδραση από την Τεχεράνη σε αυτή την επιχείρηση αποσταθεροποίησης, και ιδιαίτερα αυτή των Φρουρών της Επανάστασης .

Μετάφραση Κριστιάν Άκκυριά για τον Ινφογνώμων Πολιτικά, Αθήνα, 20.3.2016



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.