20/3/16

Πρόεδρος Σοσιαλιστικής Ομάδας Ευρωκοινοβουλίου Τζάνι Πιτέλα στον ΑΝΤ1: Παράδοση Βαρωσίων και αποχώρηση στρατού κατοχής

Παραχώρησε συνέντευξη στον ΑΝΤ1 και τον ανταποκριτή μας στις Βρυξέλλες, Παύλο Ξανθούλη

Μεταβίβαση των Βαρωσίων στα Ηνωμένα Έθνη, και αποχώρηση του στρατού κατοχής, ζητά ο ηγέτης της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Τζάνι Πιτέλα. Σε συνέντευξη στον ΑΝΤ1, και στον ανταποκριτή μας στις Βρυξέλλες, Παύλο Ξανθούλη, χαρακτηρίζει ανωμαλία τη συνέχιση του αναχρονιστικού συστήματος εγγυήσεων. Αλλά τάσσεται και υπέρ του ξεπαγώματος τουρκικών διαπραγματευτικών κεφαλαίων που μπλοκάρει η Κυπριακή Δημοκρατία.

"Η ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να καταστεί ένα ομόσπονδο κράτος", δηλώνει στον ΑΝΤ1 ο ηγέτης της Σοσιαλιστικής Ομάδας Τζάνι Πιτέλα, παραπέμποντας ευθέως σε μετεξέλιξη του υφιστάμενου κράτους, σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού.

Ο Ιταλός αξιωματούχος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καλεί την Τουρκία να συνδράμει τις προσπάθειες για οριστική διευθέτηση του προβλήματος, κάνοντας λόγο για απόσυρση τουρκικών στρατευμάτων και σημειώνοντας με νόημα ότι "κάθε είδους εγγυήσεις εκ μέρους μιας τρίτης χώρας, συνιστούν μια ανωμαλία για την Ευρωπαϊκή Ένωση".

Ο κ. Πιτέλα, ο οποίος θα βρίσκεται στην Κύπρο την προσεχή Τρίτη για επαφές, εμφανίζεται αισιόδοξος για τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού:

"Αυτή είναι μια ιστορική ευκαιρία. Και πιστεύω ότι υπάρχουν όλα τα στοιχεία προκειμένου να υπάρξει κατάληξη σε μια δίκαιη και καλή λύση για το λαό".

Χωρίς περιστροφές, ο ηγέτης της Σοσιαλιστικής Ομάδας υπέδειξε την υποχρέωση της Τουρκίας να μεταβιβάσει την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου στα Ηνωμένα Έθνη:

"Το ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών πρέπει να εφαρμοστεί, να τύχει σεβασμού και να εφαρμοστεί. Και βεβαίως με πλήρη σεβασμό στις ευρωπαϊκές αξίες και αρχές".

Ωστόσο, παράλληλα ο Τζάνι Πιτέλα εκφράζει στήριξη στην προσπάθεια για ξεπάγωμα των τουρκικών διαπραγματευτικών κεφαλαίων 23 για τα Θεμελιώδη Δικαιώματα και 24 για τη Δικαιοσύνη, τα οποία μπλοκάρει μονομερώς η Κυπριακή Δημοκρατία.

Υποστηρίζει ότι το άνοιγμα τουρκικών κεφαλαίων δεν αποτελεί λευκή επιταγή, αλλά εκλαμβάνεται ως "ένα σημαντικό βήμα στην προώθηση πραγματικά αποτελεσματικών μεταρρυθμίσεων στην Τουρκία, στη βάση των ευρωπαϊκών αρχών και προτύπων".

Ο κ. Πιτέλα αναφέρει ότι οι Σοσιαλιστές-Δημοκράτες αποφάσισαν τη συμμετοχή ενός "εκλεγμένου Τουρκοκυπρίου" ως παρατηρητή στις εργασίες της Κοινοβουλευτικής τους Ομάδας, αλλά τηρεί αποστάσεις από το τουρκοκυπριακό αίτημα για συμμετοχή παρατηρητών στις εργασίες της Ολομέλειας της Ευρωβουλής. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.