16/2/16

Συρία: Πανικός στo Ντάες/Daesh και στους συμμάχους του

Syrie: Panique chez Daesh et ses alliés
Réseau International (Γαλλία) 
Για να τιτλοφορεί η "Le Monde" « Les rebelles syriens en pleine déroute »   (Πανωλεθρία στους Σύρους αντάρτες), θα πρέπει τα πράγματα να είναι πολύ σοβαρά!
Ναι, οι «Σύροι αντάρτες», γλυκό όνομα που δόθηκε σε αιμοδιψείς δολοφόνους του Ντάες/Daesh και τους σύμμαχους του είναι σε πλήρη πανωλεθρία, κυνηγημένους  από το Συριακό Αραβικό στρατό με την υποστήριξη των ρωσικών μαχητικών. Πολλοί διαφεύγουν στο Ιράκ ... και στην Τουρκία! Στην Τουρκία τους ξαναβάζουν σε φόρμα προτού σταλούν πίσω στη Συρία!
Στο διπλωματικό μέτωπο επικρατεί πανικός στις δυτικές πρεσβείες, οι οποίες πιέζουν για κατάπαυση του πυρός, ελπίζοντας με αυτό τον τρόπο να δοθεί χρόνος στους συμμάχους τους, τους περίφημους «μετριοπαθείς τρομοκράτες» που πολεμούν κατά  του συριακού αραβικού στρατού υπό το πρόσχημα του αγώνα ενάντια στο Ντάες/Daesh, για να αναδιοργανωθούν.

Γιατί θα ήταν ψέμα να το αρνηθούμε, είναι απολύτως αληθές ότι τα ρωσικά μαχητικά αεροπλάνα χτυπούν αδιάκριτα το Ντάες/Daesh και τους συμμάχους του Ντάες/Daesh που υποστηρίζονται από τους Αμερικανούς.

Η Τουρκία εξάλλου, βλέποντας το Συριακό Αραβικό στρατό να φτάσει στα σύνορά της, από τη μια πλευρά στέλνει ενισχύσεις στο Ντάες/Daesh, και από την άλλη βομβαρδίζει τις κουρδικές θέσεις στη Συρία χωρίς να ανησυχεί ότι αυτό αποτελεί μια άμεση επίθεση εναντίον ενός κυρίαρχου κράτους. 

Και εδώ πάλι οι Αμερικανοί παίζουν διπλό παιχνίδι: αφενός "καταδικάζουν" -μαλακά-  τις βομβιστικές επιθέσεις, αλλά κυρίως τις ενθαρρύνουν κάτω από το τραπέζι, με την ανομολόγητη ελπίδα ότι θα προκαλούν μια συριακή απάντηση  -η Συρία όντως βομβάρδισε χθες τουρκικές θέσεις στην Τουρκία-  και ιδιαίτερα, μια απάντηση από τη ρωσική αεροδιαστημική δύναμη εναντίον της Τουρκίας, σύμμαχου του ΝΑΤΟ. 
Θα έδινε την αφορμή για επέμβαση του ΝΑΤΟ, και ταυτόχρονα θα έδινε ένα διάλειμμα στους «μετριοπαθείς τρομοκράτες» συμμάχους της Ουάσινγκτον.

Η προθυμία του Ριάντ να στείλει στρατεύματα πηγαίνει επίσης προς την ίδια κατεύθυνση, αφού ο κύριος στόχος της Ουάσιγκτον και των σύμμαχων τους δεν είναι να εξαλείψουν το Ντάες/Daesh αλλά να εξαλείψουν τον πρόεδρο Άσαντ.

Ο πρόεδρος Άσαντ ο οποίος δήλωσε ότι είναι έτοιμος να φύγει από την εξουσία μέσω εκλογών για να αποφασίσει ο λαός της Συρίας ποιος θα ηγηθεί της χώρας του, αλλά μόνο μετά από την εξάλειψη του Ντάες/Daesh. 
Και έγινε χλωμός ο Ομπάμα, καθώς γνωρίζει πολύ καλά ότι η εξάλειψη του Ντάες/Daesh, αν είναι δυνατή, θα χρειαστεί αρκετά χρόνια ... και προπαντός θα στραφεί ενάντια στα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών που το χρησιμοποιούν ως "proxy" κατά της Ρωσίας στον πόλεμο στη Συρία.

Είναι πιθανό ότι η Τουρκία θα σταματήσει τους βομβαρδισμούς της στη Συρία πολύ γρήγορα, ο Ερντογάν γνωρίζοντας άριστα ότι δεν έχει το βάρος να αντιμετωπίσει τη Ρωσία, επίσημη σύμμαχο της Συρίας. 
Αλλά στην αντίθετη περίπτωση, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο Άσαντ θα απαντήσει με πολύ πιο σκληρά αντίποινα εναντίον της Τουρκίας από μερικές δέσμες πυρών του  πυροβολικού: οι S-400 της αεράμυνας που αναπτύχτηκαν στη Συρία θα καταβροχθίσουν με μια μόνο μπουκιά τα τουρκικά πολεμικά αεροπλάνα. 

Στην περίπτωση αυτή, ο Ομπάμα θα έπαιρνε αυτό που ήθελε: Το ΝΑΤΟ θα έχει το δικαίωμα να παρέμβει άμεσα «για να υπερασπιστεί την Τουρκία, ένα μέλος στο οποίο επιτέθηκαν».
Αυτός είναι ο λόγος για το οποίο η Ρωσία δεν ανταποκρίνεται στρατιωτικά σε αυτές τις επιθέσεις, αλλά αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να διαρκέσει και η Τουρκία είτε θα πρέπει να ηρεμήσει από μόνη της ... είτε θα την ηρεμήσουν, με τις συνέπειες που θα προκύψουν. 

Η Ρωσία δεν έχει καμία πρόθεση σε καμία περίπτωση να σταματήσει να υποστηρίζει τη Συρία όσο υφίσταται μια τρομοκρατική απειλή.

Μετάφραση Κριστιάν Άκκυριά για τον Ινφογνώμων Πολιτικά, Αθήνα, 16.2.2016



1 σχόλιο:

  1. Βλεπουμε λοιπον και εδω την αμφισημη και εν πολλοις σκοτεινη θεση των Αμερικανων απο την μια πλευρα και την κρυσταλλινη και σταθερη επιδιωξη των Ρωσσων απο την αλλη, να πραγματωσουν αυτο που υποσχεθηκαν.Η χθεσινη αποφαση του Συμβουλιου Ασφαλειας δινει στην Συρια ενα χαρτι ακομα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.