11/2/16

ΝΑΤΟ ή το κουτί της Πανδώρας!

Εκ πρώτης όψεως η συνδρομή του ΝΑΤΟ στην Τουρκία για τον έλεγχο των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών και εφόσον υλοποιείται εντός των χωρικών υδάτων της γείτονος έχει λογική και επιχειρησιακή και πολιτική: Η Συμμαχία έχει την αναγκαία τεχνογνωσία και κυρίως η Τουρκία είναι ισότιμο μέλος της. Ετσι δίπλα στους Μέρκελ και Ερντογάν που μπορούν να πουλήσουν επικοινωνιακά την εξέλιξη στην κοινή γνώμη των χωρών τους ως επιτυχία ο καθένας με άλλη επιχειρηματολογία, εκ πρώτης όψεως ικανοποιημένος θα πρέπει να είναι και ο Ομπάμα, καθώς για ακόμη μια φορά οι ΗΠΑ σπεύδουν να καλύψουν την ανεπάρκεια της Ε.Ε. σε μια πολιτική πρόκληση.

Η πραγματικότητα είναι όμως πιο περίπλοκη, καθώς η ενεργοποίηση της Συμμαχίας στο Προσφυγικό είναι δίχως υπερβολή ένα πολιτικο-διπλωματικό ναρκοπέδιο για την Ουάσιγκτον, με ένα προχθεσινό τηλεγράφημα του Reuters να μας δίνει μια πρόγευση-προειδοποίηση.
Το τηλεγράφημα έχει προέλευση όχι την Αγκυρα αλλά... τη Βαρσοβία! «Η Πολωνία διαμήνυσε την προθυμία της να διαδραματίσει έναν πιο ενεργό ρόλο στην ρύθμιση της κρίσης ασφαλείας στη Μέση Ανατολή, σε μια προσπάθεια να πείσει τους εταίρους της στο ΝΑΤΟ σε αντάλλαγμα να ενδυναμώσουν την παρουσία τους στην Ανατολική Ευρώπη», με την παράγραφο αυτή αρχίζει το κείμενο της ανταπόκρισης από την πολωνική πρωτεύουσα.
Η Πολωνία της αυταρχικής Λαϊκιστικής Δεξιάς βρίσκεται πολύ κοντά στην Τουρκία των Ερντογάν - Νταβούτογλου: Βαρσοβία και Αγκυρα ανησυχούν για την προτεραιότητα που δίνει η Ουάσιγκτον στην εξομάλυνση των σχέσεων με τη Ρωσία, με αποτέλεσμα οι περιφερειακές φιλοδοξίες της Πολωνίας στην πρώην ΕΣΣΔ (Ουκρανία και Λευκορωσία) και της Τουρκίας στη Συρία και στο Ιράκ να βρίσκονται στον αέρα.
Ετσι, στη Βαρσοβία σκέπτονται ότι μια βαρύνουσα συμμετοχή στη Νατοϊκή Δύναμη στις ακτές της Τουρκίας νομιμοποιεί την πίεση για μόνιμη ουσιαστική και όχι συμβολική παρουσία βάσεων και νατοϊκών δυνάμεων, κυρίως αμερικανικών, στο έδαφος της χώρας και τις Βαλτικές, μια εξέλιξη από μόνη της αρκετή για να παγώσει κάθε προσπάθεια προσέγγισης Δύσης-Ρωσίας για την Ουκρανία.
Δίχως αμφιβολία την προωθημένη παρουσία του ΝΑΤΟ στην Ανατολή θα στηρίξουν με ενθουσιασμό οι Ερντογάν - Νταβούτογλου ζητώντας με τη σειρά τους τη μεγίστη δυνατή ομπρέλα ηλεκτρονικής σε πρώτη φάση και επιχειρησιακής με επί τόπου στάθμευση προστασίας από την Ατλαντική Συμμαχία κυρίως της νοτιοανατολικής Τουρκίας, με επιχείρημα την παρουσία της Πολεμικής Αεροπορίας της Ρωσίας στη Συρία.
Με άλλα λόγια, νατοϊκή δύναμη κρούσης στη βάση του Ιντσιρλικ ως μήνυμα προς τη Μόσχα ότι το ΝΑΤΟ στηρίζει την Αγκυρα και ταυτόχρονα βόρεια νατοϊκή δύναμη κρούσης σε βάσεις στην Πολωνία και τις Βαλτικές!
Τα παραπάνω ανήκουν στον χώρο των πολίτικο- διπλωματικών φαντασιώσεων κάποιων θερμοκέφαλων στην Αγκυρα και τη Βαρσοβία, καθώς οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν το ΝΑΤΟ α λα καρτ, μόνον δηλαδή ως πολυεθνικό άλλοθι ειλημμένων επιλογών και αποφάσεών τους και ουδέποτε θα αποδέχονταν τη μετατροπή του σε υπερεθνικό -πολυμερές εργαλείο χειραγώγησης της πολιτικής και στρατιωτικής τους αδιαμφισβήτητης παγκόσμιας πρωτοκαθεδρίας.
Αν δεν μπορούν οι δυσαρεστημένοι Σύμμαχοι να εξαναγκάσουν τις ΗΠΑ σε αλλαγή πολιτικής, μπορούν όμως να την παρενοχλήσουν και να την καθυστερήσουν.
Τα παραπάνω δεν θα πρέπει να προκαλούν έκπληξη: Αν λογικά η στενή συνεργασία ΗΠΑ-Ρωσίας στην Ευρύτερη Μέση Ανατολή οδηγεί αργά ή γρήγορα σε εξομάλυνση και σε συμβιβασμό για την Ουκρανία και την πρώην ΕΣΣΔ συνολικά, τότε η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία και τα κράτη του Κόλπου συν την Πολωνία και τις Τρεις Βαλτικές μπορούν να συμπήξουν ένα γεωγραφικά διασπασμένο, πολιτικά ετερόκλητο αλλά υπολογίσιμο στο επίπεδο της πολιτικής-διπλωματικής παρενόχλησης μέτωπο δυσαρεστημένων. Παρενόχλησης αισθητής όχι μόνον στις όχθες του ποταμού Ποτόμακ αλλά και στον Σπρεε, το Σηκουάνα και τον Τίβερη.
Συμμαχία α λα καρτ
Οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν το ΝΑΤΟ α λα καρτ, μόνον δηλαδή ως πολυεθνικό άλλοθι ειλημμένων επιλογών και αποφάσεών τους και ουδέποτε θα αποδέχονταν τη μετατροπή του σε υπερεθνικό -πολυμερές εργαλείο χειραγώγησης της πολιτικής και στρατιωτικής τους αδιαμφισβήτητης παγκόσμιας πρωτοκαθεδρίας.
Ημερησία

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.