2/2/16

«Μεγάλες οι διαφορές» Πορτογαλίας - Ε.Ε.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΗΣ ΛΙΣΑΒΟΝΑΣ

Σε τροχιά σύγκρουσης με την Κομισιόν φαίνεται να εισέρχεται η νέα σοσιαλιστική κυβέρνηση του Αντόνιο Κόστα στην Πορτογαλία, καθώς οι Βρυξέλλες αντιμετωπίζουν με μεγάλο προβληματισμό το προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2016, το οποίο ανατρέπει σε μεγάλο βαθμό τα μνημονιακά μέτρα λιτότητας της προηγούμενης κυβέρνησης.

Η εκπρόσωπος της Κομισιόν Ανίκα Μπράιτχαρντ δήλωσε ότι «αυτή τη στιγμή, υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ Ε.Ε. και Πορτογαλίας», προθέτοντας ότι οι Βρυξέλλες συνεργάζονται με τις πορτογαλικές αρχές για να βρεθεί συμβιβαστική λύση.

Η κυβέρνηση Κόστα έχει ήδη προχωρήσει σε αύξηση του κατώτατου μισθού και σκοπεύει να «πάρει πίσω» τις περικοπές μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και παράλληλα έχει δεσμευθεί να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 2,6% του ΑΕΠ από 3% το 2015.

Ωστόσο, η εκτίμηση της κυβέρνησης για τον ρυθμό ανάπτυξης της πορτογαλικής οικονομίας φέτος (2,1% του ΑΕΠ) είναι πολύ πιο αισιόδοξη από την αντίστοιχη της Κομισιόν (1,7% του ΑΕΠ). Ανάλογους προβληματισμούς διατύπωσε πρόσφατα και ο οίκος αξιολόγησης Fitch, υποστηρίζοντας ότι
«Το προσχέδιο του προϋπολογισμού βασίζεται σε εκτιμήσεις για τους ρυθμούς ανάπτυξης, τα έσοδα και τις δαπάνες που ίσως αποδειχθούν μη ρεαλιστικές».

Ο Κόστα, από την πλευρά του, επιμένει ότι ο προϋπολογισμός είναι ρεαλιστικός και τηρεί τόσο τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση τόσο προς τον πορτογαλικό λαό όσο και αυτές που ανέλαβε προς τις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της εφαρμογής των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26517&subid=2&pubid=113904250

2 σχόλια:

  1. Μας έλεγαν ότι πάει καλά η Πορτογαλία.Πέρσι μας είπαν ότι βγήκε από το μνημόνιο η Ιρλανδία και φέτος ότι θα βγει η Κύπρος.Μετράνε μέρες να ξαναμπούνε όλοι ! Κατά τα άλλα δεν φταίει το ευρώ.Προσοχή στην Ελλάδα φταίνε και άλλα πράγματα.Δεν αμφιβάλλω.
    ΥΓ : Εδώ είχε βγει στις αγορές η Ελλάδα το 2014...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.