7/2/16

Ο θρίαμβος του Πούτιν στο Χαλέπι

Mike Whitney* , Counter Punch (ΗΠΑ), Réseau International (Γαλλία)
«Αρχή του τέλους της τζιχαντιστικής παρουσίας στο Χαλέπι. Μετά από τέσσερα χρόνια πολέμου και τρομοκρατίας, οι άνθρωποι μπορούν να δουν επιτέλους την άκρη του τούνελ». 
-
Edward Dark, Twitter, το Φεγγάρι της Αλαμπάμα (Moon of Alabama)
----------
Η τελευταία προσπάθεια να σταματήσει η στρατιωτική επίθεση με επικεφαλής τη Ρωσία στο βόρειο τμήμα της Συρίας, στράφηκε προς αποτυχία την Τετάρτη, όταν ο Συριακός Αραβικός στρατός με την υποστήριξη των Δυνάμεων Εθνικής Άμυνας και με ρωσική αεροπορική κάλυψη, έσπασε την πολιορκία 40 μηνών γύρω από τα χωριά της Nubl Zahra στα βορειοδυτικά της επαρχίας του Χαλεπίου. 

Η κυβέρνηση Ομπάμα έλπιζε να προλάβει την επίθεση με μια ανασκευασμένη κατάπαυση του πυρός της τελευταίας στιγμής στις ειρηνευτικές συνομιλίες της Γενεύης. Αλλά όταν οι πληροφορίες έλεγαν ότι συριακές θωρακισμένες μονάδες είχαν συντρίψει τις άμυνες της Αλ Νούσρα και ανάγκασαν τους τζιχαντιστές σε υποχώρηση, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ, Staffan de Mistura, ανέστειλε σιωπηρά τις διαπραγματεύσεις αναγνωρίζοντας ότι η αποστολή του είχε αποτύχει.

Ο απεσταλμένος δήλωσε στους δημοσιογράφους, «Είπα από τη πρώτη μέρα ότι δεν θα μιλήσω  για να μη πω τίποτα». Χρειαζόταν την άμεση βοήθεια των διεθνών χορηγών υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και της Ρωσίας, που υποστηρίζουν τις αντίθετες άκρες ενός πολέμου που προσέλκυσε επίσης περιφερειακές δυνάμεις. (Reuters)
Ο Staffan de Mistura στη συνέχεια ανακοίνωσε μια "προσωρινή παύση" των θνησιγενών διαπραγματεύσεων, οι οποίες είχαν μόλις ξεκινήσει επίσημα λίγες ώρες νωρίτερα. Οι εξελίξεις στο πεδίο της μάχης έπεισαν τον Ιταλοσουηδό διπλωμάτη ότι είναι μάταιο  να συνεχίσει δεδομένου ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις έφεραν την λύση με στρατιωτικά μέσα.

Μετά από μήνες επίπονης πορείας μέσα από τις εχθρικές θέσεις σε όλη τη χώρα, η ρωσική στρατηγική έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς. Κάνοντας μεγάλη πρόοδο στο πεδίο της μάχης, οι νομοταγείς επίγειες δυνάμεις έχουν ωθήσει προς τα πίσω σχεδόν σε κάθε μέτωπο τους αηδιασμένος από το πόλεμο αντάρτες. Στα τουρκικά σύνορα, μια μεγάλη ζώνη είναι πλέον υπό τον έλεγχο του Συριακού Αραβικού στρατού, ενώ τα πανταχού παρόντα ρωσικά βομβαρδιστικά συνεχίζουν να προκαλούν σοβαρές ζημίες στους απελπισμένους ακτιβιστές αντι-Άσαντ. Η επίθεση αστραπή  της Τετάρτης εναντίον των στρατηγικών πόλεων της Nubl Zahra ήταν το κερασάκι στην τούρτα. Σπάζοντας τις βασικές γραμμές τροφοδοσίας προς την Τουρκία, σφίγγοντας ταυτόχρονα τη θηλιά γύρω από τη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, αυτός ο τολμηρός ελιγμός άφησε παγιδευμένους εκατοντάδες τρομοκράτες σε ένα καζάνι που σφυροκοπείται χωρίς  τέλος.

Η ομάδα του Ομπάμα παρακολουθεί τις εξελίξεις στο έδαφος με αυξανόμενη ανησυχία εδώ και δύο εβδομάδες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο υπουργός Τζον Κέρι συγκέντρωσε βιαστικά μια διπλωματική αποστολή για να οργανώσει έκτακτα τις ειρηνευτικές συνομιλίες στη Γενεύη, παρότι οι διάφοροι συμμετέχοντες δεν συμφωνούσαν να συμμετάσχουν. Μια αίσθηση πανικού ήταν ορατή από την αρχή. 
Ο στόχος ήταν να μη επιτευχθεί ποτέ μια διευθέτηση μέσω διαπραγματεύσεων ή μια έντιμη ειρήνη, αλλά (όπως σημειώνεται από το περιοδικό Foreign Policy ) να εφαρμοστεί ένα "ευρύ πάγωμα σε όλες της επαρχίας του Χαλεπίου, το οποίο θα αναπαραγόταν αργότερα σε άλλες περιοχές». Ο πραγματικός στόχος ήταν, φυσικά, να σταματήσει η αιμορραγία με όλους τους δυνατούς τρόπους και να αποφύγουν την αναπόφευκτη περικύκλωση του Χαλεπίου.

Η ανακατάληψη  της Nubl Zahra αφήνει τους τζιχαντιστές με ένα μόνο δρόμο για τη μεταφορά όπλων, τροφίμων και καυσίμων προς το αστικό οχυρό τους. Μόλις θα σπάσουν οι νομοταγείς δυνάμεις τον αποκλεισμό της Μπαμπ αλ Χάουα, στα βορειοανατολικά, ο βρόχος θα κλείσει, θα κλείσει ο κύκλος, το καζάνι θα χωριστεί σε μικρούς θύλακες εντός της πόλης, και οι τρομοκράτες θα πρέπει να παραδοθούν ή θα είναι αντιμέτωποι με σίγουρο αφανισμό. Ο θρίαμβος της Τετάρτης του συνασπισμού που ηγείται η Ρωσία είναι ένα σημάδι ότι αυτή η ημέρα μπορεί να είναι πιο κοντά από ό, τι περιμέναμε.

Έχει ενδιαφέρον να σημειώσουμε ότι ο Michael O'Hanlon  -το ηγετικό στέλεχος του Brookings Institute το οποίο σχεδίαζε να «αποδομήσει τη Συρία» με «μετριοπαθή στοιχεία» για να «παραγάγει αυτόνομες περιοχές»-  συνιστά στον Ομπάμα και τον Κέρι «να μη συνεχίσουν την άκαρπη λογική των ειρηνευτικών συνομιλιών για τη Συρία, αλλά να διερευνήσουν  ένα συνομοσπονδιακό μοντέλο και να επιδιώξουν την ένταξη όσο το δυνατόν περισσότερων φορέων και  βασικών συμμάχων». 
Με άλλα λόγια, ο κύριος αρχιτέκτονας του σχεδίου των ΗΠΑ για τη βαλκανοποίηση της Συρίας σε μικρότερες περιοχές (υπό τον έλεγχο τοπικών πολιτοφυλακών, των πολεμάρχων και των τζιχαντιστών), πίστευε ότι οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις ήταν καταδικασμένες από την αρχή.

Σύμφωνα με τον O'Hanlon, οι ΗΠΑ πρέπει να στρατολογήσουν 20.000 μαχητές με κατάλληλο πολιτικό μοντέλο για την διατήρηση της κατοχής. Σύμφωνα με τον αναλυτή της Brookings, «κάθε κατάπαυση του πυρός που θα μπορούσε να διαπραγματευτεί ο Kerry ... θα βασιζόταν σε θεμέλια από άμμο, απλώς και μόνο επειδή οι « μετριοπαθείς » δυνάμεις που θα υποστήριζε θα ήταν πολύ πιο αδύνατες  είτε από τον συριακό αραβικό στρατό είτε από το ΙΚ. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπήρξε κανένας τρόπος να επιβάλει την οριστική επίλυση και ούτε ο στρατός είναι ικανός να στηρίζει τη νέα κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

Τα σχόλια του O'Hanlon υποδηλώνουν ότι οι δυτικές ελιτ είναι βαθιά διχασμένες σχετικά με τη Συρία. Τα γεράκια υποστηρίζουν πάντα μεγαλύτερη παρέμβαση, μια μεγαλύτερη συμμετοχή των ΗΠΑ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, και αμερικανικών και συμμαχικών στρατευμάτων στο έδαφος για να καταλάβουν την χώρα επ' αόριστον. Ωστόσο, η κυβέρνηση Ομπάμα θέλει να ελαχιστοποιήσει τη δέσμευσή της, ενώ προσπαθεί απεγνωσμένα να κατευνάσει τους επικριτές της.

Αυτό σημαίνει ότι τα προβλήματα της Συρίας θα μπορούσαν να επανεμφανιστούν αργότερα, όταν ο Ομπάμα θα αποσυρθεί και θα ακολουθήσει ένας νέος πρόεδρος με πιο επιθετική στρατηγική. Μια σειρά από ισχυρούς ανθρώπους στο κατεστημένο της σημερινής εξουσίας είναι πιο αποφασισμένη από ποτέ να βαλκανοποιήσει τη Συρία και να εγκαταστήσουν μια μαριονέτα των ΗΠΑ στη Δαμασκό. Αυτό δεν θα αλλάξει. Ο συνασπισμός υπό την ηγεσία της Ρωσίας διαθέτει ένα μικρό παράθυρο για να ολοκληρώσει τις επιχειρήσεις του, να εξαλείψει του τρομοκράτες και να αποκαταστήσει την ασφάλεια στη χώρα. Να τεθεί τέρμα στο πόλεμο, το συντομότερο δυνατόν, δημιουργώντας ταυτόχρονα ένα ασφαλές περιβάλλον έτσι ώστε οι Σύροι πρόσφυγες να επιστρέψουν στην πατρίδα τους (σ.μτφ. Αμήν!), είναι ο καλύτερος τρόπος για να μειωθεί η απειλή της κλιμάκωσης και να αποθαρρύνει τον μελλοντικό αμερικανικό τυχοδιωκτισμό. Αλλά ο Πούτιν θα πρέπει να δράσει γρήγορα για την επιτυχία αυτού του σχεδίου.

Αποσπάσματα από το: « Deconstructing Syria: A new strategy for America’s most hopeless war, » Michael O’ Hanlon, Brookings Institute.
Counter Punch, Mike Whitney
Πρωτότυπο: www.counterpunch.org/2016/02/05/peace-talks-paused-after-putins-triumph-in-aleppo/
Μετάφραση, Petrus Lombard
Μετάφραση γαλλικά-ελληνικά, Κριστιάν Άκκυριά για τον Ινφογνώμων Πολιτικά, Αθήνα, 7.2.2016

*MIKE WHITNEY lives in Washington state. He is a contributor to Hopeless: Barack Obama and the Politics of Illusion (AK Press). Hopeless is also available in a Kindle edition. He can be reached at fergiewhitney@msn.com.



3 σχόλια:

  1. Ἡ νοοτροπία αὐτῶν τῶν ἀνθρώπων πού συμβουλεύουν "ψυχρά", κομμάτιασμα τῆς Συρίας σέ ἐλέγξιμα ἀπό τίς ΗΠΑ φέουδα, ἀλλιῶς εἰσβολή καί κατοχή της ἀπό τίς ΗΠΑ, εἶναι προφανῶς ΗΛΙΘΙΑ! Ὄχι οἱ ἄνθρωποι, ἡ νοοτροπία τους. Προφανῶς ὡς ἄνθρωποι, γιά νά εὑρίσονται σέ τέτοιες ὑψηλές θέσεις, εἶναι διανοητικῶς ὀξύνοες, ἀλλά δέν εἶναι βαθύνοες, οὔτε διαθέτουν πολιτική ἀντίληψη.
    Διότι, ἄς ποῦμε ὅτι στήν Συρία τελικά γινόταν αὐτό τό πρᾶγμα πού σχεδίασαν, εἴτε τό πρῶτο τους σενάριο, εἴτε τό δεύτερό τους σενάριο. (Τό ἕνα εἶναι χειρότερο ἀπό τό πρῶτο...).
    Τελικῶς, ποιά χώρα καί ποιά ἡγεσία θά ἀκολουθήσει ποτέ πραγματικά μία τέτοια ὑπερδύναμη; Μέ τόν προφανῆ κίνδυνο νά γίνῃ καί ἡ ἴδια Συρία, ἄν ἔτσι ξανασυμβουλεύσουν οἰ ἐν λόγῳ συμβούλοι; Κανείς δέν εἶναι στό ἀπυρόβλητο ἀνθρώπων τέτοιας ἀνηθικότητας.
    Μόνο προδοτικές κυβερνήσεις, πουλημένοι ἄνθρωποι, καί μόνο γιά ὄφελος ἤ καί ἀπό φόβο, θά ἀκολουθήσουν....Γιά πόσο; Λάθος λοιπόν ἀνθρωπολογία. Λάθος πολιτική σκέψη. Βραχυπρόθεσμη προοπτική. Ὑπερφίαλη ἡγεσία. Διαλυτική κάθε συμμαχίας, διότι ἀντί ἑνότητος ὑποδαυλίζει τό "ὁ σώζων ἑαυτόν σωθείτω".
    ΟΣΟΝ ΟΙ ΤΟΙΟΥΤΟΙ ΑΣΧΗΜΟΝΟΥΝ ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ, ΚΑΙ ΔΗ ΤΗΣ ΥΠΟ ΤΗΣ ΗΓΕΤΙΔΟΣ ΦΙΛΗΣ ΔΥΝΑΜΕΩΣ ΑΣΚΟΥΜΕΝΗΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗΝ ΜΑΣ, ΗΜΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΜΕΘΑ ΕΤΟΙΜΑΣΜΕΝΟΙ ΔΙΑ ΠΑΝ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το Brookings.... που πασάλειβε με κύρος τον Αλέξη μας... Να αποδομήσει την Συρία... Τελικά αυτό που καταφέρνει να αποδομήσει είναι την αμερική και τον εαυτό του.
    Βλέποντας τα μετριοπαθή στοιχεία να τρώνε ανθρώπινες καρδιές των αντιπάλων τους, οπλισμένα από αυτούς που θέλουν να αφοπλίσουν τους αμερικανούς πολίτες γιατί αμφιβάλλουν για την ψυχική τους κατάσταση, καθίσταται σαφές ότι αυτοί που είναι εγκληματίες και ψυχικά άρρωστοι είναι η ηγεσία των ΗΠΑ κι όλες οι γιάφκες παραγωγής σκότους και εγκληματικών σχεδίων για όλον τον πλανήτη.
    Εύχομαι τεράστια επιτυχία στον Συριακό στρατό στους συμμάχους του και στους Ρώσους που η ύπαρξή τους είναι καταλυτική για την εξάληψη των ισλαμοσυμμοριών που δημιούργησαν οι φάμπρικες παραγωγής εγκλημάτων της Δύσης. Θέλω να δω την Συρία απελευθερωμένη. Όσους εισβάλλουν στην Συρία να σβήνουν απ' τον χάρτη κι όσους τους βοηθάνε να γονατίσουν και να ζήσουν στα "σπίτια" τους τα φάρμακά τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.