14/2/16

Το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο: Επτά ερωτήματα ζητούν απαντήσεις

Η νατοϊκή εμπλοκή αναμένεται ότι θα φέρει στην επιφάνεια τις πιο σημαντικές πτυχές των ελληνοτουρκικών προβλημάτων, σε μια περίοδο κατά την οποίαν η χώρα μας (σ.σ. η οποία δεν διαθέτει Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας) επιχειρεί να βρει «πολιτικές» λύσεις για το θέμα αντιμετώπισης των μεταναστευτικών ροών. Η νατοϊκή ναυτική διοίκηση MARCOM έχει ξεκινήσει τις συζητήσεις για την συγκρότηση της δύναμης η οποία θα σταλεί στο Αιγαίο, ενώ εμφανίζεται έτοιμη να εξετάσει πιθανά αιτήματα συμμετοχής σε αυτήν πολεμικών πλοίων και από άλλες χώρες.
Ιωάννης Σ. Θεοδωράτος
Δημοσιογράφος-Αμυντικός αναλυτής
Η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι το ΝΑΤΟ θα συμβάλλει καίρια στην επίλυση του ζητήματος (βλ. αφιέρωση από τον ΥΠΕΘΑ της συμφωνίας στην μνήμη των τριών θυμάτων του δυστυχήματος στην Κίναρο!) ενώ οφείλουμε να επισημάνουμε ότι η όλη ιδέα της εμπλοκής της συμμαχίας είναι τουρκο-γερμανικής προελεύσεως. Οι ΗΠΑ δεν έχουν ξεκαθαρίσει εάν θα μετάσχουν με ναυτικές δυνάμεις στην επιχείρηση, ενώ νεότερες πληροφορίες αναφέρουν, ότι επειδή η ελληνική πλευρά δείχνει υπερβολική σπουδή να ξεκινήσει το συντομότερο η αποστολή των πλοίων, φαίνεται να «αμελεί» να θέσει προς συνεννόηση με την συμμαχία κάποια πολύ σημαντικά τεχνικά ζητήματα.

Για τη συνέχεια Defence-Point

4 σχόλια:

  1. Ασχετοι , ανικανοι και προδοτες Ελληνες που κοιβερνουν . ποιος θα τους δικασει σε θανατο αυτους που κυβερνουν ????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να προσθέσω ένα όγδοο ερώτημα που περιμένει απάντηση. Τι εννοούσε ο ποιητής Μπαλάφας όταν στην προεκλογική περίοδο 2014-2015 εξεστόμισε το απίστευτο σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τις αμυντικές δαπάνες: "..με την Τουρκία θα το ρισκάρουμε"... Ουδέποτε κλήθηκε να εξηγήσει τι εννοούσε. Το τι θα ρισκάρεις και τι όχι είναι πολύ σοβαρό πράγμα στον αγγελικό κόσμο που ζούμε. Προηγούνται μελέτες επί μελετών, επιτροπές επί επιτροπών πολλών επιστημονικών κλάδων, χρόνος πολύς, επεξεργασία μοντέλων και φυσικά όλα αυτά σε άκρως απόρρητη διαβάθμιση. Δεν γίνεται λοιπόν να βγαίνεις και να πετάς χαριτωμενιές τύπου "θα ρισκάρουμε". Αν αυτή η δήλωση ήταν προϊόν όλων των προαναφερθέντων διεργασιών, πρέπει να μας το πει, γιατί έτσι έχει ψωμί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν υπάρχει καμμία "Γερμανοτουρκική" πρωτοβουλία για την πανηγυρική εμφάνιση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.

    Υπάρχει, όπως συνεχίζεται από το 1949, ο στρατός κατοχής των Αμερικάνων στην Ευρώπη για να υπηρετεί τα συμφέροντα της μαφίας στην Ουάσιγκτον, όπου και μόνον λαμβάνονται οι αποφάσεις συνήθως ερήμην των υποτελών κρατών.

    Το δε περί της Ελληνικής κυβέρνησης ότι "θεωρεί" είναι μάλλον ανέκδοτο, δεδομένου ότι οι υποτελείς απλώς ενεργούν, είτε συμφωνούν είτε διαφωνούν.

    Η κίνηση έχει να κάνει με την αναταραχή από τις υστερίες του Τούρκου σκύλου στη Συρία, πιθανώτατα για επίδειξη δυνάμεως στο κλείσιμο των στενών για τον Ρωσσικό στόλο, και τα περί προσφυγικών ροών είναι φτηνές δικαιολογίες για τους αφελείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.