14/1/16

Στρατιωτικός ανταγωνισμός Κίνας - ΗΠΑ στον Ειρηνικό

Αν και μια άμεση σύγκρουση είναι μάλλον απίθανη, οι τριβές ανάμεσα στις δυο χώρες είναι εμφανείς
Στον κλιμακούμενο ανταγωνισμό μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας για προβολή ισχύος και άσκηση επιρροής στον Ειρηνικό, οι Αμερικανοί φαίνονται αποφασισμένοι να διατηρήσουν την θέση υπεροχής της χώρας τους. Από την άλλη, οι Κινέζοι βελτιώνουν τον στόλο τους αριθμητικά και τεχνολογικά για να διεκδικήσουν την κυριαρχία. Αν και στο κοντινό μέλλον μια άμεση σύγκρουση μεταξύ Αμερικής και Κίνας είναι μάλλον απίθανη, οι τριβές ανάμεσα στις δυο χώρες είναι εμφανείς.
Τον Δεκέμβριο, το κινεζικό υπουργείο αμύνης επιβεβαίωσε ότι κατασκευάζεται στο λιμάνι του Νταλιάν και δεύτερο αεροπλανοφόρο _ αυτή τη φορά σχεδιασμένο στην Κίνα. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Γιανγκ Γιουτζούν, μιλώντας για τον ρόλο του πλοίου είπε: «Η Κίνα έχει μια μακριά ακτογραμμή και μια εκτενή θαλάσσια περιοχή υπό την αρμοδιότητά της. Είναι ιερή αποστολή των κινεζικών ενόπλων δυνάμεων να διασφαλίσουν την θαλάσσια κυριαρχία, τα συμφέροντα και τα δικαιώματά μας».

Επομένως, η κατασκευή του αεροπλανοφόρου έχει ως στόχο την επιβολή κυριαρχίας στη Νότια Κινεζική Θάλασσα _ στην οποία εκτός από την Κίνα έχουν διεκδικήσεις το Βιετνάμ, η Μαλαισία, το Μπρουνέι, η Ταϊβάν και οι Φιλιππίνες. Αυτό αντιτίθεται στις βλέψεις της Αμερικής για την περιοχή.

Επιπλέον, η Κίνα ανέπτυξε ένα επιβλητικό οπλοστάσιο πυραύλων ενάντια σε πλοία με στόχο να περιορίσει την εμβέλεια δράσης των αμερικανικών πλοίων στην Νότια Κινεζική Θάλασσα. Οι πύραυλοι αυτοί, όντας σύγχρονης τεχνολογίας, ξεπερνούν κατά πολύ σε ευστοχία, ευελιξία και εμβέλεια τους αμερικανικούς Harpoon _ οι οποίοι χρησιμοποιούνται από το 1977.

Λόγω της δημιουργίας των πυραύλων αυτών, αμερικανικά αεροπλανοφόρα και βάσεις, που μέχρι πρότινος θεωρούνταν προστατευμένα, πλέον αποτελούν ευάλωτους στόχους. Έτσι, η διοίκηση του αμερικανικού ναυτικού έκρινε αναγκαία, αφενός την επαναξιολόγηση του δόγματος, και αφετέρου τη σχεδίαση νέων και την τροποποίηση ήδη υπαρχόντων πυραύλων ώστε να μην μειωθεί η ισχύς των ΗΠΑ έναντι στην Κίνα.

Αναφορικά με το ναυτικό δόγμα, οι ΗΠΑ πλέον αναζητούν πρόσβαση σε αεροπορικές βάσεις διεσπαρμένες στον Ειρηνικό ωκεανό _ κυρίως σε απομονωμένα νησιά _ ώστε να αποφύγουν την τρωτότητα των μεγάλων βάσεων, οι οποίες είναι εντός της εμβέλειας των κινεζικών πυραύλων. Συνεπώς, στον ασιατικό Ειρηνικό Ωκεανό φαίνεται πως εμφανίζεται μια νέα προσέγγιση των αμερικανικών στρατευμάτων, τα οποία στις συρράξεις θα προτιμούν να κινούνται γρήγορα και κρυφά, αντιμετωπίζοντας τις εχθρικές απειλές χωρίς να επιδιώκουν άμεση νίκη.

Το Πεντάγωνο, επιδιώκοντας να αποκτήσει νέο πυραυλικό σύστημα ενάντια σε πλοία, τροποποίησε τον πύραυλο Tomahawk _ ο οποίος κανονικά χρησιμοποιείται ενάντια σε σταθερούς στόχους _ και είχε θετικά αποτελέσματα σε πρόσφατες δοκιμές. Παράλληλα, παραμένουν ανοιχτά τα εξής ενδεχόμενα: να τροποποιηθεί ο πύραυλος LRASM ώστε να χρησιμοποιείται από πλοία (κανονικά εκτοξεύεται από αεροπλάνα), να τροποποιηθεί ο πύραυλος SM-6 ώστε να μπορεί να πλήξει ναυτικούς στόχους (κανονικά είναι αντιαεροπορικός) και να αγοραστεί νορβηγικό πυραυλικό σύστημα.   

Φυσικά, παρόλο που την τελευταία δεκαετία η Κίνα ξόδευε δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για να δημιουργήσει μια υπολογίσιμη ναυτική δύναμη, το κινεζικό ναυτικό δεν μπορεί ακόμα να συγκριθεί με αυτό των ΗΠΑ σε επίπεδο τεχνολογίας. Εξάλλου ο αμερικανικός στόλος σε αυτό το διάστημα έχει δημιουργήσει τεχνολογικά ανεπτυγμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, μαχητικά αεροπλάνα, σόναρ, αντιπυραυλικά συστήματα και άλλους εξοπλισμούς, και έτσι μπορεί να διατηρήσει την υπεροχή του στο κοντινό μέλλον.
ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.