11/1/16

Απόφαση-βόμβα βρετανικού δικαστηρίου για περιουσίες: €70 εκατ. η αποζημίωση σε 8 Ε/κ - Πάγωσαν λογαριασμοί Τούρκων διπλωματών!

Μάριος Αδάμου
Άγνωστες παραμένουν οι λεπτομέρειες της απόφασης Δικαστηρίου της Βρετανίας, με βάση την οποία πάγωσαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί διπλωματών της Τουρκίας, καθώς έχει γίνει δεκτή η προσφυγή οκτώ Ε/κ για τις κλεμμένες περιουσίες τους στην κατεχόμενη Κύπρο. Το ύψος της αποζημίωσης που επιδίκασε το βρετανικό Δικαστήριο ξεπερνά τα €70 εκατ. Δηλώσεις από τον Ελλαδίτη δικηγόρο των Ελληνοκυπρίων αιτητών στη Βρετανία, Χρήστο Παπασωτηρίου.

Αίσθηση έχει προκαλέσει, εντός και εκτός Κύπρου η απόφαση Βρετανικού Δικαστηρίου να προχωρήσει στο πάγωμα τραπεζικών λογαριασμών Τούρκων διπλωματών οι οποίοι υπηρετούν στη Βρετανία.
Εντούτοις, οι περισσότερες λεπτομέρειες της απόφασης, η οποία έχει προκαλέσει και την έντονη αντίδραση της Τουρκίας, δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές.
Άγνωστη παραμένει και η ταυτότητα των επτά Ελληνοκύπριων που βρίσκονται σε δικαστική διαμάχη με την Άγκυρα για τις περιουσίες τους.
Αρχικά προσέφυγαν ενώπιον Κυπριακού Δικαστηρίου, το οποίο το 2014 εξέδωσε καταδικαστική για την Τουρκία απόφαση.
Στη συνέχεια η υπόθεση προωθήθηκε σε βρετανικό Δικαστήριο με τους αιτητές να ζητούν την εφαρμογή της απόφασης στη Βρετανία και να αξιώνουν από την Τουρκία την καταβολή αποζημιώσεων, ύψους 70 εκατομμυρίων ευρώ, για τον σφετερισμό των περιουσιών τους στα κατεχόμενα.
Το Βρετανικό Δικαστήριο αποδέχθηκε το αίτημα των Ελληνοκύπριων προσφύγων.
Το σκεπτικό της απόφασης βασίστηκε στη νομολογία της υπόθεσης Αποστολίδη εναντίον Οραμς. Για τις λεπτομέρειες ακόμη δεν έτυχαν καμίας ενημέρωσης Κυβέρνηση και Νομική Υπηρεσία.
Η Τουρκία έχει προχωρήσει σε έντονα διαβήματα καλώντας τον Βρετανό Πρέσβη στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών διαμαρτυρόμενη, ενώ θα εφεσιβάλει την απόφαση του Δικαστηρίου, κάνοντας λόγο για παραβίαση της Συνθήκης της Βιέννης για τις προξενικές σχέσεις.
ΑΝΤ1

1 σχόλιο:

  1. Το κυπριακό πολιτικό κατεστημένο καλείται να εκμεταλλευτεί την θετική απόφαση και να πάψει να εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Τουρκίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.