29/12/15

Iράκ: Σοβαρή ήττα των τζιχαντιστών του Ι.Κ. - Ο ιρακινός στρατός ύψωσε την ιρακινή σημαία στο Ραμάντι

Οι ιρακινές ένοπλες δυνάμεις ύψωσαν τη σημαία του Ιράκ στο κτιριακό συγκρότημα της κεντρικής κυβέρνησης στην πόλη του Ραμάντι, δήλωσε σήμερα στρατιωτικός εκπρόσωπος, μετά την ανακοίνωση από τον στρατό ότι η πόλη κατελήφθη, γεγονός που σηματοδοτεί την πρώτη μεγάλη νίκη των ιρακινών ενόπλων δυνάμεων επί των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους.

"Ναι, η πόλη του Ραμάντι έχει απελευθερωθεί. Οι ιρακινές αντιτρομοκρατικές δυνάμεις έχουν υψώσει την ιρακινή σημαία στο κυβερνητικό συγκρότημα στην Άνμπαρ", ανέφερε ο ταξίαρχος Γιαχία Ρασούλ, εκπρόσωπος των κοινών επιχειρήσεων, σε δήλωσή του που μεταδόθηκε από την ιρακινή τηλεόραση.

Η ιρακινή κρατική τηλεόραση μετέδωσε βίντεο που δείχνει στρατιώτες να υψώνουν την εθνική σημαία στην έδρα της κυβέρνησης.

Η νίκη στο Ραμάντι, που είχε καταληφθεί από το Ισλαμικό Κράτος τον Μάιο, είναι ο πρώτος μεγάλος θρίαμβος για τον εκπαιδευμένο από τις ΗΠΑ στρατό του Ιράκ, ο οποίος είχε καταρρεύσει πριν από 18 μήνες όταν αντιμετώπισε την επίθεση των σκληροπυρηνικών σουνιτών μαχητών.

Το Ραμάντι, πρωτεύουσα της επαρχίας Άνμπαρ που έχει σουνιτικό πληθυσμό και βρίσκεται στην κοιλάδα του Ευφράτη δυτικά της Βαγδάτης, είχε καταληφθεί τον Μάιο και ήταν η σημαντικότερη κατάκτηση του Ισλαμικού Κράτους στη διάρκεια του 2015.

Οι ιρακινές δυνάμεις εξαπέλυσαν την περασμένη εβδομάδα επίθεση για την ανακατάληψη της πόλης και χθες, Κυριακή, έκαναν την τελική προσπάθεια για να καταλάβουν το συγκρότημα της κεντρικής διοίκησης.

Το εγχείρημά τους επιβραδύνθηκε από εκρηκτικά τοποθετημένα σε δρόμους και από παγιδευμένα κτίρια.

Αξιωματούχοι των δυνάμεων ασφαλείας είπαν πως οι δυνάμεις εξακολουθούν να πρέπει να εξουδετερώσουν μερικούς θύλακες τζιχαντιστών στην πόλη και στα περίχωρά της.

Το Ραμάντι, εφόσον επιβεβαιωθεί η ανακατάληψή του, είναι η πρώτη μεγάλη πόλη την οποία ανακαταλαμβάνουν οι ιρακινές ένοπλες δυνάμεις από το Ισλαμικό Κράτος.

ΠΗΓΗ: AΠΕ - ΜΠΕ, Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.