30/12/15

Θύελλα αντιδράσεων για την επαναφορά του «Grexit» από τη Σένγκεν

Σφοδρή επίθεση για τις δηλώσεις του επικεφαλής του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ
Θύελλα αντιδράσεων για την επαναφορά του «Grexit» από τη Σένγκεν
Την μήνιν του κυβερνητικού συνασπισμού προκάλεσαν οι δηλώσεις του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ περί προσωρινής εξόδου της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σένγκεν, στον απόηχο της προσφυγικής κρίσης.

Κυβερνητικές πηγές τόνιζαν την Τρίτη πως η «απάντηση στον αρχηγό της Κ.Ο. του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) έχει ήδη δώσει η υπουργός Εξωτερικών της Βαυαρίας», η οποία μετά από επίσκεψη στη Λέσβο δήλωσε ότι η Ελλάδα και οι ελληνικές αρχές αντιμετωπίζουν με σοβαρότητα και ευθύνη το καθήκον τους στο προσφυγικό.

Οι δηλώσεις Βέμπερ περί προσωρινής εξόδου της Ελλάδας από τη Συνθήκη του Σένγκεν προκάλεσαν τον εκνευρισμό και άλλων πολιτικών της χώρας μας, οι οποίοι καταδίκασαν την επαναφορά του θέματος αυτού στο προσκήνιο.

«Ιταμές και προσβλητικές» χαρακτήρισε τις δηλώσεις η εκπρόσωπος Τύπου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρίνα Χρυσοβελώνη κάνοντας λόγο για «bullying». Επιπλέον, η κα Χρυσοβελώνη εξέφρασε την εκτίμησή της ότι στόχος του επικεφαλής του ΕΛΚ είναι να «επιβάλλουν το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες τις θέσεις τους σχετικά με τον τρόπο που θα λειτουργεί η Frontex από εδώ και στο εξής για τη φύλαξη των συνόρων». Από το στόχαστρο της εκπροσώπου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων δεν ξέφυγε και η Νέα Δημοκρατία, με την κα Χρυσοβελώνη να κατηγορεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «κάνει την πάπια» για τις δηλώσεις του επικεφαλής της ευρωπαϊκής κοινοβουλευτικής ομάδας στην οποία είναι ενταγμένη.

Παρά το γεγονός ότι επίσημα από τη Συγγρού δεν υπήρξαν αντιδράσεις, Κυριάκος Μητσοτάκης, Μαρία Σπυράκη και Γιώργος Κουμουτσάκος τοποθετήθηκαν επί των δηλώσεων Βέμπερ.

«Απαράδεκτες» χαρακτήρισε τις δηλώσεις ο υποψήφιος αρχηγός της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας πως η θέση της Ελλάδας εντός Σένγκεν είναι αδιαπραγμάτευτη. Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι τέτοιες δηλώσεις δεν βοηθούν στην εποικοδομητική επίλυση του μεταναστευτικού προβλήματος και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν την πλειοψηφία του ΕΛΚ.

«Η αδυναμία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να διαφυλάξει επαρκώς τα εθνικά και ευρωπαϊκά σύνορα είναι δεδομένη. Γι’ αυτό άλλωστε η Ελλάδα έχει συμφωνήσει με την εμπλοκή της Frontex. Σε κάθε περίπτωση, ο ρόλος του ΕΛΚ, ως αρχιτέκτονας της Συνθήκης του Σένγκεν, αλλά και θεματοφύλακας της Ευρωπαϊκής ενοποίησης, είναι να χαράσσει πολιτικές που θα κρατούν την Ε.Ε. ενωμένη και όχι να εκτοξεύει απειλές που διαρρηγνύουν την εμπιστοσύνη ανάμεσα στα μέλη της. Συγχαίρω τους ευρωβουλευτές της Ν.Δ. για την άμεση αντίδρασή τους» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

«Είμαστε αποφασισμένοι να ασκήσουμε με αποτελεσματικό τρόπο. Αυτό ισχύει και για την αντιμετώπιση της μεγάλης πρόκλησης, που συνιστά το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα» δήλωσε ο κ. Κουμουτσάκος, που δεν παρέλειψε να τονίσει ότι η μάχη αυτή δίνεται σε δύο μέτωπα, το οικονομικό και το προσφυγικό. «Θα συνεχίσουμε να επισημαίνουμε λάθη και παραλείψεις. Θα συνεχίσουμε, ταυτόχρονα, να προστατεύουμε την παραμονή της χώρας μας στη Συνθήκη του Σένγκεν. Αυτά οφείλουν να τα αναγνωρίζουν όλοι» τόνισε ο ίδιος.

 http://www.newsbeast.gr/politiki/arthro/2082819/thiella-antidraseon-gia-tin-epanafora-tou-grexit-apo-ti-sengken

4 σχόλια:

  1. Είναι απολύτως απαράδεκτο το γεγονός ότι δεν υπήρξε επίσημη αντίδραση-απάντηση απο τη ΝΔ ως κόμμα.
    Καμία δικαιολογία δεν στέκει,ιδίως αφότου ο Πρόεδρός της είναι προσωρινός και όχι η ίδια.
    Ή μήπως είναι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. >η υπουργός Εξωτερικών της Βαυαρίας<
    Στην Γερμανία, όπως και σε όλα τα ομοσπονδιακά κράτη, υπάρχει ένας υπουργός εξωτερικών κι ένας αμύνης για όλη την ομοσπονδία. Ευνόητο είναι αυτό. Η είδηση έκανε τον γύρο τού διαδικτύου και δεν βρέθηκε ένας να το διορθώσει.

    Στο θέμα τώρα. Η κυβέρνηση έχει δηλώσει επισήμως πολιτική ανοικτών συνόρων. Συνεπώς, είναι φυσικό να μην την θέλουν στην Συνθήκη Σένγκεν. Αν εγώ ήμουν Ευρωπαίος (δηλ. μη Έλλην) πολιτικός, θα πρότεινα να επιβληθεί visa για τούς προερχομένους εξ Ελλάδος. Οι ιδεολογίες/ιδεοληψίες έχουν κόστος, πώς να το κάνουμε δηλαδή;

    Μεταναστευτικό και αριστερά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είναι ντροπή και αισχος να μην αντιδρά άμεσα ή αντιπολίτευση στον φιλότουρκο Ναζί που επιβεβαιωνει τον ιστορικο δεσμό Τευτονο_Μογγολων από τον 1ο ΠΠ και εντεύθεν.
    Ο εταίρος υποψήφιος της μεγάλης Πατριωτικής οικογένειας(αυτός που ξεχασε να πληρώσει τις τοστιερες της Ζήμενς) είπε ότι ο "ΣΥΡΙΖΑ_ΑΝΕΛ δεν μπορεί να φυλάξει τα σύνορα" και αμέσως πλην σαφώς δικαιολογισε τον Γερμανο_ναζι.
    Βεβαίως την προηγούμενη 4ετια αυτός και μπενυ φυλάγανε καλύτερα τα σύνορα και τώρα τα άνοιξαν,ιδίως τα Θαλάσσια. Να τον χαίρονται αυτοί που έδωσαν το διφραγκο για να τον ψηφίσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.