29/12/15

FT : Οι Σαουδάραβες μπαίνουν στην εποχή της... λιτότητας!

Ακριβότερα θα πληρώνουν τα καύσιμα οι κάτοικοι της χώρας. Σκληρό πακέτο υιοθέτησε η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τα τεράστια ελλείμματα που δημιούργησε η κάθετη πτώση της τιμής του μαύρου χρυσού.

Η Σαουδική Αραβία δημοσιοποίησε τη Δευτέρα περικοπές στον προϋπολογισμό του 2016, μεταρρυθμίσεις στις επιδοτήσεις και μια έκκληση για ιδιωτικοποιήσεις ώστε να χαλιναγωγήσει ένα τεράστιο έλλειμμα που έχει προκληθεί από την παρατεταμένη περίοδο χαμηλών τιμών στο πετρέλαιο.
Το βασίλειο του Κόλπου έχει κρατήσει την παραγωγή πετρελαίου σε υψηλά επίπεδα, σε μια προσπάθεια να πιέσει τους παραγωγούς υψηλού κόστους, όπως εκείνους που παράγουν σχιστόλιθο, και να διατηρήσει το μερίδιο αγοράς του. Αλλά το έλλειμμα αυτής της χρονιάς διογκώθηκε σε 367 δισ. σαουδικά ριάλ ή 15% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, καθώς τα έσοδα από το πετρέλαιο έπεσαν κατά 23% σε 444,5 δισ. ριάλ.
Στην προσπάθεια να αποτρέψει μελλοντικές δημοσιονομικές κρίσεις, το Υπουργείο Οικονομικών επιβεβαίωσε οικονομικές μεταρρυθμίσεις μεγάλου εύρους, περιλαμβανομένων και σχεδίων ώστε να «ιδιωτικοποιηθούν μια σειρά τομείς και οικονομικές δραστηριότητες».

Το Ριάντ θα αυξήσει τις τιμές στην ενέργεια, στο νερό και στον ηλεκτρισμό «σταδιακά μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια», προκειμένου να βελτιστοποιήσει την αποδοτικότητα ενώ θα ελαχιστοποιήσει τις «αρνητικές συνέπειες στους πολίτες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος και την ανταγωνιστικότητα του επιχειρηματικού τομέα».
Οι πρώτες μεταρρυθμίσεις θα εφαρμοστούν από την Τρίτη, περιλαμβανομένης μιας αύξησης στις τιμές της βενζίνης, μιας ανόδου της χρέωσης ρεύματος για τους πλουσιότερους καταναλωτές, μια μέτρια αύξηση στα κόστη του νερού για όλους και αλλαγές σε όλες τις τιμές ενέργειας για τους βιομηχανικούς χρήστες.
για τη συνέχεια Euro2Day

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.