28/12/15

Χριστουγεννιάτικη σπατάλη Σκουρλέτη: Ένα εκατομμύριο ευρώ για μία ΔΕΚΟ δίχως ρόλο!

Η Δημόσια Επιχείρηση Ενεργειακών Επενδύσεων είχε σκοπό την κατασκευή του ελληνο-τουρκικού αγωγού, έργο που όμως δεν θα γίνει - Ποια πρόσωπα προτείνει ο υπουργός για την ηγεσία της νέας εταιρίας - Ποιο ρόλο αναμένεται να παίξει τελικά

Με μετοχικό κεφάλαιο ενός εκατομμυρίου ευρώ (το οποίο θα καταβάλει εξολοκλήρου το ελληνικό δημόσιο) ο υπουργός Ενέργειας προχωρά στην ίδρυση μίας ΔΕΚΟ δίχως… ρόλο! Ο Πάνος Σκουρλέτης, συνεχίζοντας το έργο του Παναγιώτη Λαφαζάνη, στελεχώνει τη Δημόσια Επιχείρηση Ενεργειακών Επενδύσεων που είχε σκοπό την κατασκευή του ελληνο - τουρκικού αγωγού, το οποίο όμως έργο δεν θα γίνει... 
Να επισημανθεί μάλιστα ότι η Δημόσια Επιχείρηση Ενεργειακών Επενδύσεων θα λειτουργεί με τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς, δηλαδή δεν υπάγεται στην κατηγορία των οργανισµών και επιχειρήσεων του ευρύτερου δηµόσιου τοµέα, και άρα δεν εφαρµόζονται σε αυτήν και στις εταιρείες στις οποίες συµµετέχει οι διατάξεις που διέπουν εταιρείες που ανήκουν άµεσα ή έµµεσα στο Δηµόσιο. Mε απλά λόγια; Oι εταιρείες αυτές δεν έχουν υποχρέωση ανάρτησης των πράξεών τους στη Διαύγεια και δεν ισχύει το πλαφόν για τις απολαβές.

Μόλις, λοιπόν, ξεκινήσουν οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου, μετά τις γιορτές, θα συνεδριάσει η αρμόδια επιτροπή ΔΕΚΟ με αντικείμενο την ακρόαση της προτεινόμενης διοίκησης της εταιρείας ΔΕΠΕΝΕ, από τον αρμόδιο υπουργό Πάνο Σκουρλέτη. Από ακρόαση θα περάσουν για τη θέση του προέδρου ο κ. Αντώνης Γεωργόπουλος, της αντιπροέδρου η κ. Ελένη Ζαφειροπούλου και για τη θέση του διευθύνοντος Συμβούλου ο κ. Αργύριος Αργυρίου.
Να θυμίσουμε ότι η ΔΕΠΕΝΕ ήρθε ως ιδέα μετά το πέρας των συζητήσεων που είχε η ελληνική κυβέρνηση μετη Ρωσία, καθώς  χρειαζόταν ένα εταιρικό όχημα για να υλοποιήσει  την κατασκευή του Greek stream, της προέκτασης του ρώσικου αγωγού της Gazprom επί ελληνικού εδάφους, ο οποίος θα μετέφερε αέριο μέσω Τουρκίας. Τότε, τόσο ο πρώην υπουργός Παναγιώτης Λαφαζάνης, όσο και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας  υποστήριζαν ότι ο αγωγός θα φέρει έσοδα στην Ελλάδα 2 δισ. ευρώ  και θα δημιουργήσει 20 χιλιάδες θέσεις εργασίας. Η εταιρεία, λοιπόν, θα είχε ρόλο οργανωτικό του έργου, αναλαμβάνοντας όλες τις πρωτοβουλίες για την υλοποίηση του αγωγού.
Βέβαια, επί της νέας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αγωγός δεν υπάρχει… Υπάρχουν, όμως, τα πετρέλαια. Υποτίθεται πως η ΔΕΠΕΝΕ αναμένεται να έχει σημαντικό ρόλο στην έρευνα των υδρογονανθράκων, αν και έχουμε ήδη ιδρύσει εταιρεία με αυτό το αντικείμενο, την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων ΕΔΕΥ. Ποια η διαφορά; Ότι η ΔΕΠΕΝΕ με χρήματα του πτωχευμένου ελληνικού δημοσίου, θα μπορεί να συμμετέχει ως μέτοχος σε επενδύσεις έρευνας και παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Πρώτο Θέμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.