27/12/15

Χυδαία επίθεση Σόϊμπλε στην Ελλάδα και για τους πρόσφυγες!

Image
Σε νέα επίθεση κατά της Ελλάδας προχώρησε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε, αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών της Βαυαρίας Χέρμαν.

“Οι Έλληνες δεν θα έπρεπε να κατηγορούν άλλους για τα προβλήματά τους, αλλά θα πρέπει να κοιτάξουν και πώς μπορούν οι ίδιοι να βελτιωθούν. Σίγουρα δεν λείπει η υποστήριξη της Ευρώπης, αλλά οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα κάνουν τη χώρα ανταγωνιστική”, δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αναφερόμενος στην διαχείριση της προσφυγικής κρίσης εκ μέρους της Ελλάδας, αλλά και στην οικονομική κρίση.
Κριτική στην Ελλάδα για ελλιπή φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ασκεί και ο υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας Γιοάχιμ Χέρμαν, κάνοντας λόγο για “φάρσα”.

Ο κ. Σόιμπλε, σε συνέντευξη που παραχωρεί στην Bild am Sonntag, υποστηρίζει ότι η Ελλάδα επί χρόνια περιφρονούσε τους κανόνες του Δουβλίνου που προβλέπουν ότι οι μετανάστες υποβάλλουν αίτημα χορήγησης ασύλου στην χώρα εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τονίζει ότι τα γερμανικά δικαστήρια αποφάσισαν η Γερμανία να μην επαναπροωθεί τους ανθρώπους προς την Ελλάδα, καθώς η συμπεριφορά προς τους πρόσφυγες δεν ήταν ανθρώπινη.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με ενδεχόμενες τριβές στην σχέση του με την Άγκελα Μέρκελ, με αφορμή την Ελλάδα, ο κ. Σόιμπλε δηλώνει ότι η καγκελάριος είναι ευτυχής που ο ίδιος είναι υπουργός των Οικονομικών, καθώς γνωρίζει ότι μπορεί να βασιστεί πάνω του. “Την στήριξα περισσότερο από κάθε άλλον. Δεν είμαι ευχάριστος, αλλά είμαι πιστός”, δηλώνει χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στην στάση κάποιων ανατολικών κρατών-μελών της ΕΕ στο ζήτημα της προσφυγικής κρίσης, ο κ. Σόιμπλε τονίζει ότι “η αλληλεγγύη δεν αρχίζει με εκατέρωθεν προσβολές – είναι ήδη σημαντική πρόοδος αν όλες οι χώρες έχουν επιτέλους αντιληφθεί ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ”, για να προειδοποιήσει ότι “οι ανατολικές χώρες θα πρέπει να δεχτούν πρόσφυγες, αλλά λιγότερους από την Γερμανία” και να επισημάνει ότι αυτές οι χώρες θα πρέπει και να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες. “Θα χρειαστεί να δαπανήσουμε πολύ περισσότερους πόρους για κοινές ευρωπαϊκές αμυντικές πρωτοβουλίες. Η εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας των κρατών – μελών της ΕΕ πρέπει να συντονιστεί βήμα-βήμα. Ο απώτερος στόχος μας πρέπει να είναι ένας κοινός ευρωπαϊκός στρατός. Τα κονδύλια που ξοδεύουμε για 28 εθνικούς στρατούς θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν αποτελεσματικότερα από κοινού”, εξηγεί ο Γερμανός Χριστιανοδημοκράτης και εκτιμά ότι η Μέση Ανατολή δεν θα σταθεροποιηθεί χωρίς ισχυρότερη ανάμιξη της ΕΕ στην περιοχή.

Από την πλευρά του ο Γιοάχιμ Χέρμαν δηλώνει στην εφημερίδα “Welt am Sonntag” ότι “αυτό που κάνει η Ελλάδα είναι φάρσα” σε ό,τι αφορά την φύλαξη των εξωτερικών συνόρων και τονίζει ότι μια χώρα που δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της θα πρέπει να εγκαταλείπει την Ζώνη Σένγκεν. Αναφερόμενος μάλιστα στα προβλήματα στα Βαλκάνια, επισημαίνει ότι θα πρέπει να διασφαλισθούν τα σύνορα με την Σλοβενία ώστε όλοι όσοι εισέρχονται στην Σένγκεν από την Κροατία να καταγράφονται σωστά και να εντοπίζονται πιθανοί τρομοκράτες. “Αν αυτό δεν διασφαλισθεί εντός των επόμενων εβδομάδων, θα πρέπει να αναλάβουμε δράση για τα σύνορά μας”, δηλώνει.

Τι απαντά η Αθήνα

Το σχόλιο της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη για τις σημερινές αναφορές του Β. Σόϊμπλε στην Ελλάδα


:

"Αξίζει να υπενθυμίσει κάποιος στον κ. Σόιμπλε ότι η Ελλάδα δίνει μια μεγάλη μάχη ανθρωπισμού στα σύνορα της ΕΕ, και μάλιστα σε συνθήκες οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που δημιουργήθηκαν από 5 χρόνια συνεχούς λιτότητας. 
Η συντριπτική πλειοψηφία των Ευρωπαίων το αναγνωρίζει. Ο ίδιος προτιμά να επιτίθεται φραστικά στην Ελλάδα, προφανώς για τους δικούς του εσωκομματικούς λόγους".

http://www.onalert.gr/stories/xydaia-epithesi-soible-stin-ellada-kai-gia-tous-prosfyges/47044?utm_source=rss&utm_medium=referral&utm_campaign=onalert.gr

3 σχόλια:

  1. Καλά δεν είπε και κάτι καινούριο ο Σόϊμπλε. Να τον εγκαλούμε επειδή μάς αποδίδει ευθύνες για πράγματα που ξέρουμε ή που οφείλαμε να ξέρουμε ότι μάς βαραίνουν; Μόνο γέφυρα που δεν φτιάξαμε για να διευκολύνουμε την είσοδο των φυγάδων μέσω τουρκικής προώθησης.
    Δέν έπρεπε ήδη από το 2009 που άρχισε να ανεβαίνει ο ρυθμός εισόδου φυγάδων στην Ελλάδα να οργανώσουμε υπεύθυνη συνεργασία των Ενωσικών θεσμών για την προστασία των ανατολικών (και νότιων) πυλών εισόδου; Περίπου Ιούλιο τού 2009 πρωτοβάλαμε σε συζήτηση θέμα συνεργασίας με FRONTEX: αλλά άτολμα, πρόχειρα, τσαπατσούλικα και ανοργάνωτα. Και φτάσαμ στο κλέος τής Τασίας και το έπος τού Θοδωρή, με κορυφαίο τον Αλέξη που δεν πιστεύει σε θαλάσσια σύνορα. Και καταγράφουμε κάθε μέρα χιλιάδες αφίξεις (το ξαναγράφω: ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΩΣ!)που διέρχονται τα εσκεμμένως αφύλακτα σύνορα μας. Αλλά και την χορήγηση ασύλου ανεύθυνοι, πρόχειροι και αρπακολλατζήδες την αντιμετωπίζουμε με νομικό πλαίσιο patchwork κοινώς κουρελού.
    Μάς προσβάλλει να ακούμε να μάς καταμαρτυρούν οι ξένοι τα χάλια μας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "η Ελλάδα επί χρόνια περιφρονούσε τους κανόνες του Δουβλίνου που προβλέπουν ότι οι μετανάστες υποβάλλουν αίτημα χορήγησης ασύλου στην χώρα εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση"

    Πότε περιφρόνησε η Ελλάδα τούς Κανονισμούς (όχι κανόνες) του Δουβλίνου; Το 2003, η κυβέρνηση Σημίτη υπέγραψε τον Κανονισμό Δουβλίνο ΙΙ, ο οποίος ήταν σαφώς εις βάρος τής Ελλάδος, αφού η χώρα μας είναι η κυριοτέρα πύλη εισόδου μεταναστών από την Ασία. Αφήστε το χάλι που γίνεται τώρα, με τα ανύπαρκτα σύνορα.

    Πότε στο παρελθόν άφησε η Ελλάδα πρόσφυγες ή άλλους λαθρομετανάστες να περάσουν στην Ευρώπη; Και αν κάποιοι κατάφεραν να περάσουν, κυρίως προς Ιταλία, κρυμμένοι σε φορτηγά, δεν τούς πήραμε πίσω, ακριβώς επειδή ανοήτως είχαμε δεσμευτεί με το προαναφερέντα κανονισμό, καταντώντας την χώρα μας χωματερή ανθρώπων, αφού τελικά εδώ εγκλωβίζονταν;

    Αν εμείς "χρόνια περιφρονούσαμε τους κανονισμούς, γιατί η Γερμανία προέβη το περασμένο καλοκαίρι σε μονομερή άρση τού "ΔΟΥΒΛΙΝΟ ΙΙ" για τούς Σύρους, για να τον επαναφέρει πριν έναν μήνα, εξαιρώντας την Ελλάδα;

    Και μάς κατηγορεί κι από πάνω ότι "η συμπεριφορά προς τους πρόσφυγες δεν ήταν ανθρώπινη"(!!). Ας ερχόταν εδώ να δει τι γίνεται, με τι μέσα, με πόση ανιδιοτελή προσφορά των κατοίκων των αιγαιακών (κυρίως) νησιών και μετά να εκφράσει άποψη.

    Η απάντηση τής Γεροβασίλη είναι μία σκέτη ανοησία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 'Κριτική στην Ελλάδα για ελλιπή φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ασκεί και ο υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας Γιοάχιμ Χέρμαν, κάνοντας λόγο για “φάρσα”"

    Τώρα δεν υπάρχει φύλαξη συνόρων, έχομε ανοικτά σύνορα και ως προς αυτό έχει δίκιο ο Χέρμαν. Όμως, η φύλαξη των θαλασσίων συνόρων τής Ελλάδας δεν είναι καθόλου εύκολη, αν σκεφτεί κανείς το μήκος ακτογραμμής (~16.300 χλμ.) και τον αριθμό νησιών, νησίδων και βραχονησίδων.

    Το ζήτημα τής συνεχιζομένης μεταφοράς λαθρομεταναστών στην χώρα μας, κυρίως από την Τουρκία, η οποία δεν τήρησε ούτε στιγμή την συμφωνία της με την ΕΕ, κινδυνεύει να εξελιχθεί πολύ άσχημα για την Ελλάδα, η οποία φέρει μεγάλο μέρος τής ευθύνης για τον άθλιο χειρισμό του προς όφελος τής Τουρκίας, την οποία στηρίζει αμέριστα η ΕΕ.

    Προσφυγικό και ελληνοτουρκικά: Ένας γόρδιος δεσμός για το 2016

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.