11/12/15

Ιταλός δημοσιογράφος: Η Αλβανία οδηγείται στο ριζοσπαστικό Ισλάμ;


Άρθρο του δημοσιογράφου David Maria De Luca στην εφημερίδα «Il Foglio», δείχνει πως η Αλβανία έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια και βρίσκεται πιο κοντά στο ριζοσπαστικό Ισλάμ, όπως σημειώνει η αλβανική ‘Panorama’.
«Πριν από επτά χρόνια, δεν έβλεπες γυναίκες με μαντίλες και γενειοφόρους άνδρες», δήλωσε ο Άλφρεντ Τζαμέτα, από την κωμόπολη Σουνέι που βρίσκεται 6 χιλιόμετρα από τα Τίρανα.
Ο Τζαμέτα από το Σουνέι πήγε να εργασθεί στην Ιταλία το 2008. Εκείνη την εποχή, όπως λέει ο ίδιος, ήταν πολύ δύσκολο να γίνει διάκριση μεταξύ ενός μουσουλμάνου και ενός χριστιανού στην Αλβανία.
Το 2012 όταν επέστρεψε στη χώρα του, την είδε να έχει αλλάξει σημαντικά. Λίγα χιλιόμετρα από το Σουνέι στην κωμόπολη Τασκίν, κάποιο ισλαμικό ίδρυμα από το Κουβέιτ έχει χτίσει ένα ισλαμικό πολιτιστικό κέντρο. Γύρω από αυτό υπάρχουν μερικά καταστήματα που εξυπηρετούν μόνο με τρόφιμα ‘Halal’. Στο Σουνέι, άλλο ισλαμικό ίδρυμα από το Κατάρ, έχει χτίσει ένα νέο τζαμί, όπου κάθε ημέρα συγκεντρώνονται για να προσκυνήσουν γυναίκες με μαντίλες και άνδρες με μακριά γένια. Τα τελευταία χρόνια έχουν χτισθεί εκατοντάδες νέα τζαμιά στην Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο. Ο Τζαμέτα λέει ότι η επιρροή του ριζοσπαστικού Ισλάμ στην Αλβανία, αυξάνεται συνεχώς.


«Μερικές φορές ομάδες ανδρών με μακριά γενειάδα, ήρθαν στο σπίτι μου και ζήτησαν να κλείσω την τηλεόραση γιατί είναι όργανο των απίστων».
«Τους είπα να φύγουν. Στο σπίτι μου τηρώ τους δικούς μου κανόνες».
Ένας από αυτούς ήταν ο 32χρονος Αλμπάν Ελέζι, ηλεκτρολόγος. Τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους συνελήφθη στην Ιταλία μπλεγμένος στη διεθνή τρομοκρατία.
Σύμφωνα με τον Ιταλό εισαγγελέα ο Ελέζι ήταν μέρος μιας ομάδας Ισλαμιστών που προσηλύτιζε νέους, προκειμένου να τους στείλει να πολεμήσουν στη Συρία στο πλευρό του Ντάις (ισλαμικό κράτος).
Σήμερα, έχει γυρίσει στην Αλβανία, βρίσκεται στο Σουνέι, έχει μια μακριά γενειάδα και δεν μιλάει στους δημοσιογράφους. Ζει σε ένα μικρό σπίτι στην κωμόπολη. Ο Ελέζι σήμερα ονομάζεται Ανάς αλ Αμπούμπι και έχει αποδεχθεί το ριζοσπαστικό Ισλάμ.
Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι πολλοί ιμάμηδες κηρύττουν το ριζοσπαστικό Ισλάμ (βαχαμπισμό) και αρκετοί έχουν συλληφθεί τόσο στην Αλβανία όπως και στο Κοσσυφοπέδιο.
Οι αλλαγές στη μουσουλμανική θρησκεία στην Αλβανία είναι εμφανείς, οι αρχές κάνουν ότι μπορούν προκειμένου να εμποδίσουν την εξάπλωση των θρησκευτικών αιρέσεων στη χώρα.
Η Αλβανία που ήταν η χώρα της θρησκευτικής ανοχής, αρχίζει να ριζοσπαστικοποιείται;


The Hellenic Information Team


© Βαλκανικό Περισκόπιο -Γι?ργος ?χέδωρος

Διεθνείς ειδήσεις-Διεθνή Νέα- Τι συμβαίνει στον Κόσμο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.