8/12/15

Οι Έλληνες της Ρωσίας και ο Ιβάν Σαββίδης ζητούν από τη Δούμα να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Ποντίων

Οι Έλληνες της Ρωσίας απευθύνθηκαν με επιστολή τους προς τον Πρόεδρο της Δούμας Σεργκέι Ναρίσκιν για το θέμα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για τους δεκάδες χιλιάδες Έλληνες που ζουν στη Ρωσία.
Η επιστολή εστάλη από τον Ιβάν Σαββίδη, πρόεδρο της Εθνοπολιτιστικής Αυτονομίας των Ελλήνων της Ρωσίας· φέρει τις υπογραφές των μελών του ΔΣ και των προέδρων των ελληνικών οργανώσεων της Ρωσίας.
Στο ψήφισμά τους οι Έλληνες της Ρωσίας τονίζουν ότι η Γενοκτονία των Ποντίων είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκε στις αρχές του 20ού αιώνα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Ως αποτέλεσμα της αιματηρής σφαγής σκοτώθηκαν, σύμφωνα με διαφορετικές πηγές, από 350.000 έως και ένα εκατομμύριο Έλληνες του Πόντου. Εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους και ήταν καταδικασμένες σε πείνα και ατελείωτες περιπλανήσεις. Παράλληλα, βρισκόταν σε εξέλιξη και η συστηματική εξόντωση των Αρμενίων, των Ασσυρίων και άλλων χριστιανών.

Η συνέχεια του άρθρου στο Pontos-news

8 σχόλια:

  1. Ποντιος δεν ειμαι αλλα συμπασχω στον πονο και την θλιψη για την γενοκτονια οχι μονο των Ποντιων αλλα και ολων των αλλων χριστιανικων πληθυσμων απο τους Τουρκους. Βλεποντας ομως αυτο το αρθρο μου δημιουργηθηκε μια απορια. Θα βρεθει αραγε κανενας Σαββιδης να απευθυνει επιστολη στον προεδρο της Ρωσσικης Δουμας για την αναγνωριση της, αν οχι γενοκτονιας, εξοντωσης χιλιαδων Ποντιων απο το Σοβιετικο καθεστως στα θερετρα της Σιβηριας ? Η' μηπως δεν ειναι politically correct ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είναι μονάχα αυτό. Οι Τούρκοι δεν ξέκαναν μονάχα Ποντίους, αλλά και Μικρασιάτες Έλληνες. Ωσαύτως, οι Σοβιετικοί δεν ξέκαναν μονάχα Ποντίους, αλλά και άλλους Έλληνες.

      Ο Σαβίδης, ως Πόντιος μεν, έχων ανατραφεί στην Ρωσία δε, μεριμνά μονάχα για την γενοκτονία των Ποντίων από τούς Τούρκους.

      Διαγραφή
    2. Nativist,
      το σωστοτερο που περιγραφει τον Σαββιδη ειναι: Ρωσσος ποντιακης καταγωγης. Αυτο, αν θελουμε να κατανοησουμε το πως και σε ποια πλαισια λειτουργει και κινειται ο Σαββιδης.

      Διαγραφή
    3. Να συμπληρώσω και τούτο, για να είμαστε εντός πραγματικότητας.

      Ίσως αν ζήταγε αυτό που λες, να μην επιτύγχανε ούτε το άλλο, αν και η Ρωσία δεν έχει δυσκολία να αναγνωρίσει εγκλήματα της ΕΣΣΔ. Ανεγνώρισε το 1990 την σφαγή του Κατίν και το 2014, o Πούτιν αποκατέστησε τους Ελληνες της Κριμαίας που κυνήγησε ο Στάλιν.

      Διαγραφή
    4. Μα το έγραψα από πάνω. Έχει ανατραφεί και μορφωθεί στην Ρωσία, υπήρξε μέλος τής Δούμας, πρόσκειται στον Πούτιν και δεν μιλά καθόλου ελληνικά.
      Εντούτοις ζητά την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων τού Πόντου και είναι αυτός που μερίμνησε ώστε να λειτουργηθεί ξανά, μετά από 90 σχεδόν χρόνια, η Παναγία Σουμελά στον Πόντο (15 Αυγούστου 2010).

      Διαγραφή
    5. Δεν διαφωνουμε επι της ουσιας. Απλως αναρωτηθηκα εαν κανενας θα εχει το θαρρος να αρθει στο υψος των περιστασεων, οχι για να δικαιωσει κανεναν, αλλα για να μην ξεχνουμε εμεις οι υπολοιποι. Γιατι ενα απο τα βασικα μειονεκτηματα των Ελληνων ειναι οτι πασχουν απο χρονιο Αλτζχαιμερ. Μιας που ανεφερες ομως το λινκ περι Κατυν, ισως σε καποια αλλη συζητηση θα ηταν εξαιρετικα χρησιμο να ποσταρουμε την γνωμη του "εξαιρετου δημοσιογραφου" Νικου Μπογιοπουλου για την σφαγη στο Κατυν, που περιεχεται σ'αυτο το λινκ.

      Διαγραφή
    6. Βασίλη, στην τελική, αυτό που (πρέπει να) μάς ενδιαφέρει στην παρούσα ανάρτηση και να ευχόμαστε είναι να αναγνωρισθεί η Γενοκτονία των Ποντίων και, ει δυνατόν, και των υπολοίπων χριστιανών, που διέπραξαν οι Τούρκοι, από την Ρωσική Δούμα. Πώς τα κατάφεραν οι Αρμένιοι στην Γαλλία και παρ' ολίγον και στις ΗΠΑ; Βρε αδελφέ, ας είναι ένα στοίχημα και για μάς.
      Εκτός της ηθικής ικανοποίησης, δεν νομίζω ότι έχει άλλο όφελος.

      Διαγραφή
  2. Τέτοια κάνετε εσείς οι Πόντιοι και θα προκαλέσετε την μυνη του κου φίλη οπως και της κας Ρεπούση.Πολυ φοβάμαι μην απευθύνουν και διάβημα στη ρωσική κυβερνηση επ αυτου

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.