15/12/15

Σάββας Καλεντερίδης: Πού οδηγούνται οι ρωσοτουρκικές σχέσεις; Ο απόηχος της ρωσοτουρκικής σύγκρουσης!

Τελικά φαίνεται ότι η κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού Su-24 από τουρκικά F-16, που έγινε τις 24 Νοεμβρίου 2015 μέσα στον εναέριο χώρο της Συρίας, θα συνεχίσει να επηρεάζει τις ρωσοτουρκικές σχέσεις για πολύ καιρό. Η Ρωσία συνεχίζει να παίρνει μέτρα και να εκδικείται την Τουρκία, ενώ η τουρκική κυβέρνηση παρακολουθεί μάλλον αμήχανα τις εξελίξεις, αποδεικνύοντας ότι η απόφασή της δεν είχε σχεδιαστικό, επιτελικό και γεωπολιτικό βάθος, ενώ ενισχύονται οι ενδείξεις ότι μάλλον παρασύρθηκε από εξωγενείς παράγοντες στην πράξη της αυτή και τώρα είναι ανέτοιμη να αντιμετωπίσει τα αποτελέσματά της.
Όσον αφορά τον οικονομικό τομέα, σύμφωνα με ρωσικές πηγές οι απώλειες της Τουρκίας αναμένεται να φθάσουν τα 20 δισ. δολάρια ετησίως, επηρεάζοντας σε ποσοστό 3% το ΑΕΠ και δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στην τουρκική οικονομία.
Όσον αφορά καθαρά τον επιχειρησιακό τομέα, η Τουρκία έχασε το προπύργιο που διατηρούσε στην περιοχή των Τουρκομάνων, αφού οι ρωσικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν στο ίδιο σημείο που καταρρίφθηκε το ρωσικό αεροσκάφος και ο συριακό στρατός ανακατέλαβε την στρατηγικής σημασίας ορεινή περιοχή Μπαγίρμπουτζακ, με τους Γκρίζους Λύκους, τους τζιχαντιστές και τους λοιπούς πράκτορες της Τουρκίας να υποχωρούν σε μεγάλο βαθμό στο τουρκικό έδαφος.

Η συνέχεια του άρθρου στο Pontos-news 

12 σχόλια:

  1. Χωρίς να εννοώ ότι όλο το άρθρο δεν είναι κρίσιμο, η τελευταία παράγραφος είναι όλη η ουσία:

    "Η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο δύσκολη και ενοχλητική για την Άγκυρα, σε βαθμό που να στοιχειώνουν οι μνήμες της συνθήκης των Σεβρών, με το ενδεχόμενο Αίγυπτος, Κύπρος και Ελλάδα να προχωρήσουν στον ορισμό και οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, να κάνει την Άγκυρα, για άσκηση πίεσης και αντιπερισπασμό, να φέρνει στο τραπέζι σχέδια για δημιουργία κρίσεως στο Αιγαίο."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Τουρκία δεν θα προχωρούσε σε σχεδιασμένη και υποβοηθούμενη κατάρριψη Ρωσσικού πολεμικού αεροσκάφους αν προηγουμένως δεν είχε πάρει πράσινο φώς ή ενδεχομένως και την εντολή, από τους Αμερικάνους. Από μόνη της δεν έχει τα κότσια.

    Το ότι δεν αντιδρά αναλόγως πρός την Ρωσσία αυτή την στιγμή δεν σημαίνει και πολλά, όμως συνεχίζει να προκαλεί στρατιωτικά στην περιοχή (Ιράκ, Αιγαίο, Μαύρη Θάλασσα) άρα οι κινήσεις της έχουν μία στρατηγική, κατά πάσαν πιθανότητα σχεδιασμένη στην Ουάσιγκτον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητέ Σάββα, νομίζω ότι η Τουρκική διπλωματία δουλεύει καλά με τόσα μέτωπα ανοικτά ( θα δείξει). Πάντως δεν είναι τυχαίες οι καταστάσεις που βλέπουμε. Τώρα που θα κάνει την "γκέλα" είναι ένα ερώτημα. Και φυσικά γνώριζε τι σημαίνουν τα εκατομμύρια χαμένων Ρώσων τουριστών και τα δισεκατομμύρια χαμένων δολλαρίων από τις εξαγωγές Τουρκικών προιόντων στην Ρωσσική αγορά. Απλά αναλογίζομαι αν ποτέ θα μπορούσε η Ελληνική διπλωματία που έχει κολλήσει σε ένα "Σκοπιανό" για χρόνια, να αντιμετωπίσει τόσα ανοικτά μέτωπα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σε αυτη τη χωρα, δεν υπαρχουν φυλακες. Δυστυχως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτό που πρέπει κανείς να αναγνωρίσει στους Τούρκους και να τους βγάλει το καπέλο, είναι η φοβερή τους ικανότητα-επί 70 χρόνια-να τραβάνε το σχοινί με τις απαιτήσεις τους από τους "συμμάχους" τους σε βαθμό που να λες "δε μπορεί αυτή τη φορά θα σπάσει, θα τους σιχτιρίσουν μια και καλή"...αλλά αυτό δε γίνεται ποτέ.
    Αυτό που δεν καταλάβαμε-και δεν θέλουμε να καταλάβουμε-στην Ελλάδα,γιατί θα μας ανάγκαζε να αναλάβουμε προσπάθειες και ευθύνες που δεν θέλουμε, είναι ότι για τη Δύση, την Ευρώπη, το ΝΑΤΟ,τους Αμερικανούς, όπως θέλετε πείτε το,η Ελλάδα δεν είχε ποτέ,μα ποτέ,μα ποτέ,μα ποτέ αυτοτελή γεωστρατηγική σημασία.Πάντα, μα πάντα, μας έβλεπαν (και ορθώς για όποιον απλά κοιτάξει τον χάρτη) ως μέρος ενός ενιαίου χώρου γύρω από τη Μαύρη Θάλασσα, τα Στενά και το Αιγαίο, στον οποίο δεν κατείχαμε ούτε το μεγαλύτερο, ούτε το σημαντικότερο μέρος,αλλά τον μοιραζόμαστε με μια μεγαλύτερη χώρα που συνορεύει απευθείας με τον κύριο αντίπαλο, χώρια τα άλλα σύνορα της, σε μια αναλογία 80-20.Και όπως συμβαίνει και στις εταιρίες για τους "συμμάχους" μας είναι απολύτως λογικό ο "μέτοχος" του 20% να υποκύπτει στον "μέτοχο" του 80%.Αν το δούμε δε και στο πλαίσιο της Νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ πριν το 1991, η Ελλάδα δεν ήταν τίποτα άλλο από τον συνδετικό κρίκο που συνέδεε την Ιταλία με την Τουρκία, σε μια αναλογία 40-10-50.
    Η κατάσταση χειροτέρεψε όταν ο Τίτο τα έσπασε με την ΕΣΣΔ, οπότε με "παραινέσεις" των "συμμάχων" έπρεπε να μην τον "κακοκαρδίζουμε", και όταν δημιούργησε το "Μακεδονικό" να κάνουμε ότι δεν καταλαβαίνουμε και να απαντάμε πάγια ότι "Μακεδονικό δεν υφίσταται".Δηλαδή έπρεπε να πηγαίνουμε "πάσο" και στον "σύμμαχο-εχθρό" και στον "εχθρό-σύμμαχο".Με όλα αυτά καταλαβαίνει κανείς ότι "ελληνική εξωτερική πολιτική" είναι ανέκδοτο με τρεις λέξεις.Δεν υπάρχει εξωτερική πολιτική όταν κάνεις ότι σου λένε "για το καλό της συμμαχίας".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Επιπλέον πάνω σε όλα αυτά, διαμορφώθηκε μετά το τέλος του Β΄ΠΠ, σε μια Ελλάδα κατεστραμμένη από τον πόλεμο και τον Εμφύλιο επί μια δεκαετία,διαμορφώθηκε η πεποίθηση κυρίως στα ανώτερα στρώματα της κυβερνώσας ελίτ, ότι η Ελλάδα "δεν μπορεί".Δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα με την Τουρκία και τι να κάνουμε, πρέπει να συμβιβαστούμε,αν πάμε σε πόλεμο θα τον χάσουμε και δε θα μας υποστηρίξει κανείς και όπως είπε και ο Τζόνσον στον Γέρο "η Τουρκία έχει ισχυρή αεροπορία και θα κατακάψει την ελληνική ύπαιθρο".Και έτσι κατάπιαμε τα Σεπτεμβριανά του 1955, κατάπιαμε τις συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου,κατάπιαμε τον Αττίλα και σιγά-σιγά άρχισε να κατεβαίνει αυτή η πεποίθηση και προς τα κάτω, προς τον Λαό.
    Μετά ήρθε η "ευμάρεια" των δεκαετιών 80 και 90 με αποκορύφωμα την απάτη του 2004 και τι να τρέχουμε τώρα, ας τα βρούμε με τους Τούρκους να τελειώνουμε, μόνο που με τους Τούρκους δεν μπορείς "να τα βρεις" όπως εσύ νομίζεις.Σε μια εφημερίδα της εποχής του μεσοπολέμου είχε δημοσιευτεί ένα σκίτσο που δεν ήταν τίποτα άλλο από τον χάρτη και αντί για Αλβανία,Γιουγκοσλαβία,Βουλγαρία,Τουρκία έγραφε Νορβηγία,Σουηδία,Φινλανδία και στη θέση της Τουρκίας.....Ελβετία.......και από κάτω λεζάντα....."Τι καλά που θάτανε......"
    Σ'αυτό το σκίτσο συνοψίζεται όοοοολη η ελληνική "εξωτερική πολιτική".Εθελοτυφλούμε μανιωδώς και προσπαθούμε να βαφτίσουμε το κρέας ψάρι, ακόμα και όταν το ψοφίμι βρωμάει από χιλιόμετρα.Προσπαθούμε να εξευρωπαϊσουμε την Τουρκία, με την "ευρωπαϊκή προοπτική" της σαν εκείνο τον πυγμάχο που για να μην αναγκαστεί να παλέψει πάει και αγκαλιάζει τον διαιτητή και τον αντίπαλο πριν αρχίσει ο αγώνας !!! Λογικό επακόλουθο τα Ίμια.....Το πρωί βλέπαμε περήφανοι τον Στόλο να φεύγει και το βράδυ.......πολλοί ψάχνανε διαβατήρια.
    Είχε πολλή πλάκα η αντίδραση πολλών στο "δημοψήφισμα" και μεταξύ αυτών και αποστράτων στρατηγών....Μανιωδώς προσπαθούσαν να πείσουν τον κόσμο να ψηφίσει "ΝΑΙ" επικαλούμενοι γεωπολιτικούς κινδύνους !!!!
    Για καθίστε ρε "παιδιά".....Γιατί έχουμε "γεωπολιτικούς κινδύνους" Πότε προέκυψαν ; Ξαφνικά ; Και θα βρεθούμε λέει χωρίς "συμμάχους".Γιατί ρε "παιδιά" δηλαδή είχαμε συμμάχους πριν και τώρα θα τους χάσουμε ; Και αν τους χάσουμε και ; Δεν μπορούμε να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας ; Αν όχι τι στα κομμάτια κάνουμε και εμείς και ακόμα περισσότερο εσείς τόσα χρόνια ; Οι κίνδυνοι αυτοί είναι αναπόφευκτοι ή μας προέκυψαν από ευθύνες δικές μας ; Έχουμε να αντιμετωπίσουμε υπερδύναμη ; Δηλαδή ομολογούμε θριαμβευτικά ότι είμαστε μια χώρα που δεν μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό της ; Θερμά συγχαρητήρια σε όλους μας και περισσότερο στους "σπαθάτους" !!!!!
    Αναρωτιέται κανείς για το θράσος της Τουρκίας στην περίπτωση του Su-24 και τις "πλάτες" στις οποίες στηρίζεται και κυρίως για το που το πάει....και ιδού η απάντηση......αναθεώρηση της συνθήκης του Μοντρέ.Εκεί το πάει και ξέρει ότι έχει συμμάχους σε αυτό.
    Οι Τούρκοι κάνουν τη δουλειά τους και καλά κάνουν.Εμείς δεν κάνουμε τη δική μας.Αρνούμαστε να δεχτούμε (γιατί αυτό προϋποθέτει εθνική ομοψυχία, αφοσίωση δεκαετιών και σκληρή δουλειά που φυσικά δεν γίνεται στην καφετέρια) ότι πρέπει να γίνουμε δεύτερο Ισραήλ και χωρίς την Αμερικανική βοήθεια.Αγώνας δύσκολος αλλά όχι ακατόρθωτος,Δε θέλει τόσο πολύ κόπο όσο τρόπο, αλλά πρώτα από όλα πρέπει να σηκωθείς από τον καναπέ και να στυλώσεις τα πόδια.Χωρίς να περιμένεις από κανέναν "σύμμαχο" να παρέμβει για να σε σώσει.Σε τέτοιες περιπτώσεις είσαι άξιος της μοίρας σου.Ο ισχυρός επιβάλλει ότι του επιτρέπει η δύναμή του και ο ασθενής παραχωρεί ότι του επιβάλλει η αδυναμία του.Αυτό ίσχυε, ισχύει και θα ισχύει πάντα.Οι Τούρκοι αυτό κάνουν και δεν καταλαβαίνουν τίποτε άλλο εκτός από τη δύναμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν γνωρίζω αν έχεις την ιδιότητα του γεωπολιτικου αναλυτη-ελπίζω οχι-, αλλά το άρθρο σου είναι απόλυτα κατανοητό και πλήρως θα έλεγα τεκμηριωμένο. Μπράβο

      Διαγραφή
    2. Και τι προτείνεις φίλε μου να κάνουμε;;

      Διαγραφή
    3. Όχι αγαπητέ μου,δεν είμαι γεωπολιτικός αναλυτής,είναι βαρύς τίτλος αυτός και τον χρησιμοποιούν και πολλοί που δεν είμαι σίγουρος αν τον αξίζουν.Γεωπολιτικός αναλυτής σημαίνει ότι έχω βαθιά γνώση του ιστορικού υποβάθρου που μου επιτρέπει να προβώ σε αναλύσεις που περιγράφουν τα θεμελιώδη στοιχεία μιας κατάστασης και να κάνω λογικές προβλέψεις για την εξέλιξη των πραγμάτων.Δηλαδή ότι παίζω τον Θουκυδίδη στα δάχτυλα και αυτό μόνο για ορεκτικό.
      Απλά με αφορμή τα τελευταία γεγονότα και ενθυμούμενος την κρίση που είχε πιάσει πολλούς-κυρίως σε "πατριωτικούς κύκλους",δεν ξέρω αν θυμάσαι και εκείνο το κείμενο των αποστράτων στρατηγών-τότε με το "δημοψήφισμα" ότι αν πούμε "όχι" θα μας πέσει ο ουρανός στο κεφάλι και θα απολέσουμε τις "συμμαχίες" μας και θα βρεθούμε ολομόναχοι στο δάσος,λες και ο Τσίπρας ήταν η μετενσάρκωση του Τσε Γκεβάρα (αν το πίστευαν, τότε τι να πω....),θυμάμαι ότι σε αυτή την σελίδα τους είχε πιάσει μια σχετική...."παράκρουση" και ήθελα από τότε να γράψω σχετικά, αλλά δεν ήθελα να πιαστώ στα λόγια με μερικούς.....τελοσπάντων σε ευχαριστώ.

      Διαγραφή
    4. Τι να κάνουμε ; Νομίζω ότι σε γενικές γραμμές κάποια πράγματα τα έχω γράψει.Εξειδίκευση μπορεί να γίνει από αυτούς που έχουν εξουσία στα χέρια τους.

      Διαγραφή
  7. Το κερασάκι στην τούρτα είναι οι "προσφυγομετανάστες".Εδώ φοβάμαι ότι δεν έχουμε περιθώρια ελιγμών.Έχουμε την αδυναμία εκτεταμένων θαλασσίων συνόρων και άπαξ και μπουν στη βάρκα και ξανοιχτούν δεν έχεις επιλογές.Η θα φτάσουν στα νησιά ή θα τους προλάβεις στη μέση και θα τρυπήσουν τη βάρκα όποτε θα αναγκαστείς να τους μαζέψεις.Χρειάζεται μια σκληρή απόφαση και χρειάζεται.....χθες.Ότι κάνει η Αυστραλία.Ακούγεται και είναι σκληρό αλλά δεν έχουμε επιλογή.
    Αλλιώς στις 25 Μαρτίου 2021, αν θα υπάρχει η Ελλάδα, όση θα είναι.....με όσους θα είμαστε εδώ......θα είναι ένα φάντασμα.....ένα όνομα κενό περιεχομένου.
    Μέχρι τότε θα συνεχίσουμε θα μπαμπαλίζουμε για το "διεθνές δίκαιο" και τις "διεθνείς συνθήκες" και τη "δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού" - νιος ήμουν και γέρασα με αυτό το σλόγκαν- η Τουρκία θα διεκδικεί και εμείς θα λέμε "ξέρετε σύμφωνα με τη συνθήκη της Λωζάνης κεφ. 1 αρ.2 παρ. 3 εδάφιο 4 , περίπτωση 5 έχουμε δίκιο".Και η Τουρκία θα σε γράφει εκεί που δεν πιάνει μελάνι.Δεν ξέρω αν υπάρχει εκκωφαντικότερη ομολογία αδυναμίας από την μανιακή επίκληση του διεθνούς "δικαίου"....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό που πρέπει να αναγνωρίσει κανείς στους Τούρκους και να τους βγάλει το καπέλο, είναι...
      http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2015/12/blog-post_511.html

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.