30/12/15

Διευρύνεται η ρήξη με αφορμή το Κουρδικό στην Τουρκία

REUTERS, A.P., AFP
 ΑΓΚΥΡΑ. Την περαιτέρω αναβάθμιση των σχέσεων της Τουρκίας με τη Σαουδική Αραβία μέσω της ίδρυσης Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας αποφάσισαν χθες οι ηγέτες των δύο χωρών κατά την τρίτη διαδοχική επίσκεψη εφέτος του Τούρκου προέδρου Ερντογάν στη Σαουδική Αραβία. Στο γεωπολιτικό επίπεδο, ο Ερντογάν έχει εξασφαλίσει τη βοήθεια του οίκου των Σαούντ στην προσπάθεια κατάπνιξης του κουρδικού εθνικισμού, καθώς στις πρόσφατες ειρηνευτικές συνομιλίες για το Συριακό που έγιναν στη σαουδαραβική πρωτεύουσα δεν εκλήθησαν οι οργανώσεις των Κούρδων της Συρίας.
Στις χθεσινές συνομιλίες του Ερντογάν με τον βασιλιά Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας παρευρέθησαν και άλλα μέλη της σαουδαραβικής βασιλικής οικογένειας, όπως ο διάδοχος, ο αναπληρωτής του και οι υπουργοί Οικονομικών, Εξωτερικών και Πληροφοριών, ενώ στην τουρκική αποστολή μετείχαν οι υπουργοί Οικονομίας, Ενέργειας και Εξωτερικών. Οι τομείς στους οποίους θα δραστηριοποιηθεί το Συμβούλιο Στρατηγικής Συνεργασίας είναι η ασφάλεια, οι ένοπλες δυνάμεις, η οικονομία, το εμπόριο αλλά και η ενέργεια, καθώς η Τουρκία αναζητάει διαφορετικές ενεργειακές πηγές μετά την αβεβαιότητα στις ενεργειακές σχέσεις της με τη Ρωσία.

Πριν από λίγες εβδομάδες, ακριβώς τη στιγμή που οι ρωσοτουρκικές σχέσεις βρίσκονταν στο ναδίρ εξαιτίας της κατάρριψης ρωσικού αεροσκάφους από τουρκικά πυρά, ο επικεφαλής του φιλοκουρδικού κόμματος HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς επισκέφθηκε τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, προκειμένου να συζητήσει την ένταση των πολεμικών επιχειρήσεων του τουρκικού κράτους στη Νοτιοανατολική Τουρκία.

Τις τελευταίες ημέρες ο Ντεμιρτάς έχει βρεθεί εκ νέου στο στόχαστρο, μετά την ομιλία της Κυριακής, με την οποία περιέγραψε τη δημιουργία κουρδικής οντότητας τον 21ο αιώνα ως αναπόφευκτη και κάλεσε τους Κούρδους να αποφασίσουν αν θέλουν να ζήσουν ελεύθεροι ή «κάτω από έναν τύραννο».

«Ενας ορισμένος ηγέτης είπε ανοησίες, και αυτό που έκανε ήταν καθαρή πρόκληση και προδοσία», είπε ο Ερντογάν χθες το πρωί πριν από την αναχώρησή του για τη Σαουδική Αραβία. «Οι μάσκες έπεσαν και είδαμε αληθινά πρόσωπα. Πώς τολμάς να μιλάς για τη δημιουργία κράτους στα νοτιοανατολικά και ανατολικά με την υπάρχουσα ενιαία δομή του τουρκικού κράτους;» είπε ο Τούρκος πρόεδρος συνεχίζοντας να μην αναφέρει καν το όνομα του Ντεμιρτάς. «Δεν μπορείς να κάνεις τέτοιο βήμα, ούτε η εθνική βούληση ούτε οι δυνάμεις ασφαλείας μας, ο στρατός, η αστυνομία, οι φρουροί στα χωριά, δεν θα το επιτρέψουν».

Ο πρωθυπουργός Νταβούτογλου ακύρωσε τη συνάντηση που είχε προγραμματίσει αυτή την εβδομάδα με τον Ντεμιρτάς για να συζητήσουν τη συνταγματική μεταρρύθμιση, κατηγορώντας το κόμμα ότι ποντάρει «σε συγκρούσεις και εντάσεις». Σύμφωνα με τα στοιχεία του στρατού, πάνω από 200 αντάρτες του ΡΚΚ έχουν σκοτωθεί στις τελευταίες στρατιωτικές επιχειρήσεις στην επαρχία Σιρνάκ, στο Ντιγιαρμπακίρ και σε άλλες περιοχές με κουρδική πλειονότητα. Το φιλοκουρδικό HDP έχει μετρήσει 129 αμάχους νεκρούς στις πόλεις που έχουν αποκλειστεί από τις δυνάμεις του τουρκικού στρατού, στις οποίες υπάρχουν ελλείψεις τροφίμων και προβλήματα υδροδότησης και ηλεκτροδότησης.
Kαθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.