9/12/15

Μήπως βρισκόμαστε στο κατώφλι ενός νέου ηγεμονικού πολέμου;

Νίκος Παναγιωτίδης
Το παρόν μονοπολυπολικό διεθνές σύστημα χαρακτηρίζεται από σημαντικές ανακατανομές ισχύος, κυρίως μεταξύ των Μεγάλων Δυνάμεων οι οποίες αναπόφευκτα οδηγούν σε στρατηγική αστάθεια. H προσπάθεια του Βλαντιμίρ Πούτιν τα τελευταία 16 χρόνια να αναβιώσει τη ρωσική ισχύ σε πλανητική κλίμακα από τη μια, και οι μειωμένες δυνατότητες ή η έλλειψη βούλησης από την αμερικανική ηγεσία από την άλλη για ηγεμονικές παρεμβάσεις σε διάφορα μέρη του πλανήτη, δημιουργούν μια ανισορροπία στο διεθνές σύστημα.
Αν αυτή η ανισορροπία δεν ξεπεραστεί με μεθόδους ειρηνικής αλλαγής, τότε κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ξέσπασμα ενός νέου ηγεμονικού πολέμου.
Ο ηγεμονικός πόλεμος στις διεθνείς σχέσεις είναι κατ’ ουσίαν ένας πόλεμος που έχει ως κίνητρο την ηγεμονία του συστήματος, ή αυτή προκύπτει ως αναπόφευκτή συνέπεια της επικράτησης του ενός ή της ομάδας κρατών που επικρατούν επί των άλλων. Ποιοι είναι όμως οι δομικοί παράγοντες που οδηγούν στην πυροδότηση ενός ηγεμονικού ή παγκόσμιου πολέμου;
Εν συντομία, είναι οι βαθιές μεταβολές που συμβαίνουν στις στρατηγικές, οικονομικές και πολιτικές σχέσεις μεταξύ των Μεγάλων Δυνάμεων και κυρίως μεταξύ της ηγεμονικής ή κυρίαρχης δύναμης και του δεύτερου ισχυρότερου κράτους στον κόσμο, το οποίο απειλεί την ηγεμονική θέση της υπερδύναμης.

H συνέχεια του άρθρου στο Pontos-news

3 σχόλια:

  1. Ο πόλεμος είναι σε πλήρη εξέλιξη, και μάλιστα αυτό έγινε εμφανές με την Τουρκική εισβολή!; στην Μοσούλη η οποία κατά πάσα βεβαιότητα σχεδιάσθηκε μετά την αποκάλυψη ότι στην Βαγδάτη λειτουργεί κοινό κέντρο επιχειρήσεων που απαρτίζεται από Ρώσους -Ιρανούς- Σύριους και Ιρακινούς εναντίων της ΙΣΙΣ!
    πηγή για το ανωτέρω για το κοινό κέντρο:
    http://www.reuters.com/article/us-mideast-crisis-iraq-russia-idUSKCN0RQ0RY20150927
    Την ίδια στιγμή η Ρωσική στρατιωτική μηχανή χρησιμοποιεί οπλισμένες ομάδες με παράξενα ονόματα όπως SHAM-TALIBAN, η οποία επιχειρεί ;;!! στην περιοχή της Λατάκεια και αφορμής δοθείσης, η Ρωσική πολεμική αεροπορία βομβαρδίζει συνεχώς την περιοχή επί δικαίων και αδίκων.
    (αντίστοιχη εφαρμογή της δεξιοτεχνικής δράσης των ομάδων RECCE, στον Ροδεσιανό πόλεμο των θάμνων.)
    ------
    Η Τουρκία είναι η αμερικανική εμπροσθοφυλακή, με βασικό ερώτημα το πόσο θα αντέξει, οικονομικά –κοινωνικά - στρατιωτικά και εν τέλει που θα ξεσπάσει για να αποκαταστήσει το τρωθέν γόητρο της.
    (Η Ελληνική πλευρά οφείλει να παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή τις εξελίξεις , ειδικά στον τομέα των μεταναστών και λογικά πρέπει στο ΓΕΣ και στην Ελληνική αστυνομία να ενεργοποιηθεί τμήμα που να παρακολουθεί νυχθημερόν τις εξελίξεις στην Συρία και το αντίκτυπο τους στην ελληνική πραγματικότητα.)
    Πριν 15 μέρες περίπου στο ΠΑΤΕΝΚΙΡΧΕΝ της Γερμανίας, ελήφθησαν κάποιες σοβαρές αποφάσεις που έχουν μετατραπεί σε οδηγίες , ανάμεσα στις οποίες διαβάζουμε:
    Οι τοπικές κοινωνίες και ηγεσίες πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικές και πλήρως ενημερωμένες για τους κινδύνους από την μετακίνηση αλλοδαπών ατόμων και ομάδων στην περιοχή τους.
    Η συνεργασία με τις αρχές είναι επιβεβλημένη.
    Η Ελλάδα λοιπόν καλά θα κάνει να αποτινάξει τον άκρατο μεταναστευτικό φιλελευθερισμό της , ο οποίος μεταξύ άλλων μας έχει οδηγήσει στην απώλεια σημαντικότατων διεθνών οικονομικών συμφωνιών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δυστυχως φιλε, η χωρα ειναι υπο πολλαπλη κατοχη. Η αναπτυξη εθνικης πολιτικης σε οποιοδηποτε θεμα, ακουγεται σαν ανεκδοτο.
    Ενα κορυφαιο θεμα των τελευταιων ημερων, το οποιο εχει πλανητικη σημαντικοτητα, ειναι η ανακαλυψη του πετρου ζωγραφου.
    Δες εδω
    Ειναι μια ασυλληπτη ανακαλυψη η οποια ουσιαστικα μας περναει σε μια νεα εποχη πολιτισμου. Την εποχη της ελευθερης ενεργειας!
    Ο Καμμενος εσπευσε να την θεσει υπο στρατιωτικο ελεγχο (κατασχεση? ειδομεν), χαρακτηριζοντας την στρατιωτικο μυστικο.
    Ελπιζω να μπορεσει η χωρα να αντεξει το βαρος αυτης της ανακαλυψης.
    Ελπιζω αυτη η κυβερνηση να μπορεσει να σταθει στα δυο της ποδια, και να μην παραδωσει την γνωση αυτη στα σκοτεινα αφεντικα μας.
    Η Ελλαδα μπορει να σταθει στην κορυφη του κοσμου ανοιγοντας την πορτα στην εποχη της ελευθερης ενεργειας,
    ή αλλιως στην εποχη της απελευθερωσης του ανθρωπου απο την δικτατορια των γουρουνιων. Aυτο μπορει να γινει, μονο αν αναρτηθει
    στο διαδικτυο ολη η τεχνογνωσια για την κατασκευη αυτης της μεθοδου απο οποιονδηποτε στον κοσμο.
    Η χωρα πρεπει να βρει την δυναμη να το κανει. Με τον τροπο αυτο θα αλλαξει η ανθρωπινη συμπεριφορα στον πλανητη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η κατοχή έχει πολλές και διαφορετικές ερμηνείες.
      Η Ελλάδα τελεί εδώ και δεκαετίες υπό πολιτιστική κατοχή κανόνων και νόμων οι οποίοι τέθηκαν και διαμόρφωσαν την ελληνική κοινωνία από το 1850 μέχρι και σήμερα.
      Δυστυχώς δεν υπάρχει καμία διάθεση να επανεξετασθεί αυτό το πολιτιστικό μοντέλο και υπό την πίεση αυτού ξεπετάγονται πολλοί και πολλές νεοθεωρίες και πρακτικές που συγκρούονται ανώφελα με την κατά γενική ομολογία συντηρητική ελληνική κοινωνία.
      Η διαμόρφωση της Ελληνικής κοινωνίας, προκλήθηκε από το κοινωνικό και πληθυσμιακό κενό και χάος που άφησε πίσω της η ελληνική επανάσταση του 1821 και το οποίο κληρονόμησε το νεοϊδρυθέν ελληνικό κράτος.
      Χαρακτηριστικό παράδειγμα της ένδειας και απογοήτευσης του λαού, ήταν το γεγονός ότι η πληθώρα των μαχητών της επανάστασης ……ξαναεντάχθηκε στον Οθωμανικό στρατό !!!!!!!!
      Η Ελληνική επανάσταση 1821, αποτέλεσε μεν τον γενεσιουργό μηχανισμό του νέου ελληνικού κράτους, το κράτος όμως το οποίο αναγνωρίσθηκε , δεν είχε καμία κοινωνική συνοχή και πολιτιστική δομή.
      Τα μέτρα τα οποία ελήφθησαν τις δεκαετίες του 1850-60-70,80,90, εξακολουθούν και σήμερα να γαλουχούν την ελληνική κοινωνία.
      Αυτά τα μέτρα, πρόληψης και θεραπείας των αδυναμιών και παθήσεων της κοινωνίας του νέου ελληνικού κράτους, αποσκοπούσαν κυρίως στην διαπαιδαγώγηση των ελληνοπαίδων ως καλών και φιλότιμων πολιτών υποχρεωμένων να τηρούν και εφαρμόζουν την κοινωνική νομοθεσία και νουθεσία , προς εξασφάλιση της οικιακής και εργασιακής ειρήνης των προυχόντων της εποχής και τίποτα περισσότερο.
      Αυτό ακριβώς το οποίο βιώνουμε και σήμερα!!
      Η κορασίδα έπρεπε να γίνε καλή οικοκυρά, εξού και τα μαθήματα ραπτικής και πλεκτικής , ο δε νέος καλός και υπάκουος στρατιώτης και άμισθος μαθητευόμενος εργάτης μέχρι να αποφασισθεί η απελευθέρωση του από τον εργοδότη του!
      (Το μάθημα της γεωγραφίας για παράδειγμα ήταν απαγορευμένο .
      Σήμερα είναι παραποιημένο και πλήρως αποστασιοποιημένο από το αδελφό μάθημα της ιστορίας .)
      Ίσως αυτά να ακούγονται κάπως παράξενα και υπερβολικά.
      Κάθε άλλο.
      Αυτή είναι η απόκρυφη ιστορία της ελληνικής κοινωνίας η οποία δεν διδάσκεται και δεν πρόκειται να διδαχθεί σε κανένα σχολείο και οργανισμό.
      Παρόλα αυτά υπάρχει καταγεγραμμένη και μπορεί να αναγνωστεί-μελετηθεί από κάθε ενδιαφερόμενο.
      Όποιος νεοέλληνας έχει διάθεση για μελέτη μπορεί να ανατρέξει στην ηλεκτρονική βιβλιοθήκη του ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΑΡΧΕΊΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ, όπου μέσα από την πλουσιοτάτη βιβλιογραφία αυτού θα κατανοήσει όχι μόνο την σύγχρονη ελληνική κοινωνία, αλλά και τον ίδιο τον εαυτόν του!!!!
      Θα καταλάβει για παράδειγμα γιατί στις ελληνικές ταινίες της δεκαετίας του 60, όλα τα σπίτια διαθέτουν την νεότατη οικιακή βοηθό ,που στην πρώτη στραβοτιμονιά στιγματίζεται ως πόρνη και αήθης.
      Θ αντιληφθεί την έννοια του μάστορα και του ψυχογιού.
      Ο μάστορας ονομάζεται αφεντικό σήμερα.
      Πιθανόν κάποιος με ευρύτερο πνεύμα, θα κατανοήσει γιατί οι Πακιστανοί διακινητές εργατών προς της Ελλάδα , διαφήμιζαν ότι οι εργάτες τους δεν …..καπνίζουν στον εργασιακό χώρο ……και χιλιάδες άλλες λεπτομέρειες της καθημερινότητας και του ψευτοσυντηρητισμού μας!
      Φυσικά, θα κατανοήσει για ποιο λόγο η Εφευρετικότητα δεν έχει καμία θέση Ελληνική πραγματικότητα, αφού θέτει σε κίνδυνο και αμφισβήτηση ένα κοινωνικό και πολιτιστικό μοντέλο που αγγίζει τα 200 χρόνια ύπαρξης.
      Απουσιάζει η αυτογνωσία αξιότιμε κύριε.
      Για όλα αυτά μπορεί να ανατρέξετε εδώ.
      Είμαι σίγουρος, ότι πνευματικά και ψυχολογικά θα αναγεννηθείτε.
      http://www.iaen.gr/index.php

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.