2/12/15

Εξευτέλισαν την Ελλάδα οι εθνομηδενιστές - Φερχόφσταντ: Τρύπια σαν... ελβετικό τυρί τα σύνορα της Ελλάδας

Πυρ ομαδόν κατά της Ελλάδας - Μας απειλούν ανοιχτά για τη Σένγκεν  
Στόχος των εταίρων μας είναι να αναλάβει η Frondex τη φύλαξη των συνόρων μας - Η Ελλάδα έχει χρόνο μέχρι τη Σύνοδο της 17ης Δεκεμβρίου, επισήμανε ο Αβραμόπουλος - Ελεύθερη μετακίνηση μόνο αν διαφυλάξουμε τα σύνορα, προειδοποίησε ο Κατάινεν
Σφίγγουν τον κλοιό στην Αθήνα οι Ευρωπαίοι και συνεχίζουν την ασφυκτική πίεση για το προσφυγικό και τη Συνθήκη Σένγκεν. 

Μετά τη συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων της ΕΕ και τις δηλώσεις του Φιλανδού Αντιπρέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γίρκι Κατάινεν και του Ολλανδού Επιτρόπου αρμόδιου για θέματα βελτίωσης της νομοθεσίας Φράνς Τίμμερμανς για την ανάγκη φύλαξης των ελληνικών συνόρων από τη Frontex, ήλθε η σειρά του Γκι Φερχόφσταντ.

Ο επικεφαλής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών στην Ευρωβουλή καλεί τον Αλέξη Τσίπρα να εξηγήσει ενώπιον του ευρωκοινοβουλίου, γιατί αρνείται την ανάπτυξη ευρωπαϊκών δυνάμεων ακτοφυλακής και συνοριοφυλακής για την καλύτερη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της χώρας.

Σε σχετική ανακοίνωση του κόμματος τονίζεται ότι «δεν μπορεί να υπάρχει ζώνη Σένγκεν της οποίας τα εξωτερικά σύνορα μοιάζουν με ελβετικό τυρί. Αν η Ελλάδα δεν μπορεί να διαχειριστεί τα σύνορά της θα πρέπει να δεχθεί την βοήθεια της Ευρώπης.»

Ο Φερχόφσταντ θεωρεί απαράδεκτη την δικαιολογία ότι η φρούρηση των ελληνικών συνόρων από άλλες χώρες μέλη της Ε.Ε. προσβάλει την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας και τονίζει ότι δεν μπορεί μια χώρα να είναι μέλος της συνθήκης Σένγκεν και την ίδια στιγμή να αρνείται να διαχειριστεί τα σύνορά της, σχολιάζοντας: «Αν συμβεί αυτό η ζώνη Σένγκεν θα συρρικνωθεί».


Παρέμβαση Αβραμόπουλου
Το βαρύ κλίμα που επικρατεί για τη χώρα μας μαρτυρά και η δραματική παρέμβαση του Δημήτρη Αβραμόπουλου στην συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων. 

Ο Έλληνας Επίτροπος τόνισε ότι «η άμεση και πλήρης εφαρμογή των συμφωνηθέντων μέτρων σε πρόσφατα συμβούλια, τόσο από την Ελλάδα, όσο και από όλα τα Κράτη Μέλη θα ενισχύσει την ασφάλεια των θαλάσσιων συνόρων αλλά και θα επαναφέρει τον έλεγχο στα βόρεια σύνορα, όπου μη ταυτοποιημένοι μετανάστες προσπαθούν να συνεχίσουν τη πορεία τους προς τα βόρεια».

Διευκρίνισε μάλιστα ότι «η ελληνική κυβέρνηση είναι ενήμερη για την ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες στη βάση των συμφωνηθέντων χρονοδιαγραμμάτων».

«Μέχρι τη Σύνοδο της 17ης Δεκεμβρίου η κατάσταση πρέπει να έχει βελτιωθεί σημαντικά τόσο στα θαλάσσια και χερσαία σύνορα της χώρας» ξεκαθάρισε, προσθέτοντας: «Eίμαι αισιόδοξος ότι αυτό θα βάλει τέλος στις θεωρίες, είτε περί κατάρρευσης της ζώνης Σένκγεν, είτε περί εξόδου της χώρας από αυτή».
 

Μουζάλας: Άδικο το «blame game» κατά της Ελλάδας για τους πρόσφυγες

Επί του θέματος τοποθετήθηκε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, υπογραμμίζοντας ότι  «δεν συζητείται επίσημα, αλλά υπάρχει πίεση». «Υπάρχουν πολύ κοινά ψέματα για την Ελλάδα... Αυτό το παιχνίδι ευθυνών ενάντια στη χώρα μας είναι άδικο» πρόσθεσε ο υπουργός.

Διέψευσε, δε, ότι η Αθήνα αρνήθηκε αίτημα της ΕΕ να παραλάβει συσκευές, οι οποίες αναμεταδίδουν τα στοιχεία των προσφύγων που έχουν ταυτοποιηθεί στα υπόλοιπα 27 μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Παράλληλα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, διέψευσε και ότι ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Ζαν Άσελμπορν, προειδοποίησε την Ελλάδα για εκδίωξη από τη Σένγκεν, όπως είχαν δημοσιεύσει οι Financial Times.

Ωστόσο, αρκετοί είναι οι διπλωμάτες που επισημαίνουν πως το ενδεχόμενο αυτό συζητείται, αλλά ανεπίσημα.

«Εργαζόμαστε ώστε να διατηρήσουμε τη Σένγκεν και να την κάνουμε να λειτουργεί σωστά. Η στιγμή της αλήθειας θα έρθει τον Δεκέμβριο στο ευρωπαϊκό συμβούλιο» είπε Ευρωπαίος αξιωματούχος στο πρακτορείο, αναφερόμενος στη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες σε περίπου δύο εβδομάδες.

Το Reuters αναφέρει, μάλιστα, πως η Ελλάδα έχει επιτρέψει σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, εκ των οποίων πολλοί Σύροι πρόσφυγες, να ταξιδέψουν από τις τουρκικές ακτές στα νησιά της μέχρι τα βόρεια σύνορά της, προς τον προορισμό τους, που είναι η Γερμανία.

Σχετικά με το ρόλο της Τουρκίας, λοιπόν, ο υπουργός Μετανάστευσης τονίζει ότι, όσο η Τουρκία δεν καταστέλλει τα δίκτυα διακινητών που δρουν στις ακτές της, η Αθήνα δεν μπορεί να σταματήσει τις βάρκες που είναι γεμάτες πρόσφυγες από το να αποβιβαστούν στα ελληνικά νησιά. Όπως είπε, έχει πάρει μαζί του πρέσβεις της ΕΕ στη θάλασσα, για να δουν τις αφίξεις και τους ρώτησε τι πρέπει να κάνει η Αθήνα.

«Δεν τολμούν να μας ζητήσουν να τους πνίξουμε, αλλά, αν τους ωθήσεις πάλι πίσω στις πλαστικές βάρκες τους, στη μέση της θάλασσας, με 50-70 πρόσφυγες, μου ζητάτε να τους πνίξουμε» πρόσθεσε ο κ. Μουζάλας.

Παρά την ενόχληση της Ευρώπης, ωστόσο, Ευρωπαίος διπλωμάτης δήλωσε στο Reuters πως «η ελληνική πλευρά κινείται προς την απαραίτητη κατεύθυνση», επομένως η συζήτηση για την αποπομπή της χώρας από τη Σένγκεν αυτή την εβδομάδα -στο Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών, την Παρασκευή- μπορεί να μην χρειαστεί.

Την ίδια στιγμή, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, παρότι αναγνωρίζουν πως η Ελλάδα αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα και «παραλίγο να βγει από την ευρωζώνη», τονίζουν πως η Αθήνα θα μπορούσε να κάνει περισσότερα.

Από την άλλη, ο κ. Μουζάλας επισημαίνει πως η χώρα μας έχει δαπανήσει περίπου ένα δισ. ευρώ σε εκτός προϋπολογισμού κονδύλια, για να αντιμετωπίσει τη μεταναστευτική ροή και έλαβε μόλις 30 εκατ. ευρώ από την ευρωπαϊκή βοήθεια, εξαιτίας της γραφειοκρατίας και των δύο πλευρών.

Παράλληλα, καλωσόρισε τη βοήθεια της Frontex για την καταγραφή των προσφύγων, αλλά είπε πως, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, μόνο ελληνικές δυνάμεις μπορούν να περιπολούν στα σύνορα.

Καταλήγοντας, το δημοσίευμα του Reuters αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός της Εσθονίας, Ταάβι Ρόιβας, δήλωσε ότι τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα πρέπει να δείξουν κατανόηση στην Ελλάδα, προσθέτοντας ότι η πως η αναστολή συμμετοχής στη Σένγκεν δεν θα βοηθήσει.

Ο Τόιβας, μιλώντας στο Reuters, επισήμανε: «Σίγουρα υπάρχει πρόβλημα και ξέρω ότι πρέπει να δουλέψουμε μαζί για να το λύσουμε. Αλλά το να χτίζουμε φράχτες μεταξύ μας δεν είναι μακροπρόθεσμη λύση».
Γεροβασίλη: Ουδέποτε έχει τεθεί ζήτημα εξόδου της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σένγκεν
«Αναληθή» χαρακτηρίζει η ελληνική κυβέρνηση τα δημοσιεύματα -με πιο πρόσφατο αυτό των Financial Times- που αναφέρονται σε σενάρια αποπομπής της Ελλάδας από τη Ζώνη Σένγκεν, εξαιτίας της στάσης της στο προσφυγικό ζήτημα.

«Στο πλαίσιο της ΕΕ ουδέποτε έχει τεθεί ζήτημα εξόδου της Ελλάδος από τη Συνθήκη Σένγκεν. Ωστόσο, αναπαράγονται αναληθή δημοσιεύματα, τα οποία αναφέρονται σε αυτό, προσπαθώντας να επιρρίψουν ευθύνες στην Ελλάδα για τη διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών» σχολίασε επί του ζητήματος η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη.

Η ίδια τόνισε: «Η χώρα υλοποιεί, παρά τις μεγάλες δυσκολίες, τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις. Δηλαδή, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία κέντρων ταυτοποίησης -των λεγόμενων hot spots- την κατασκευή κέντρων φιλοξενίας, καθώς και την αποτελεσματική διαχείριση των συνόρων. Το γεγονός αυτό αναγνωρίσθηκε σαφώς και κατά την πρόσφατη συνάντηση οκτώ κρατών-μελών της ΕΕΕ, στο περιθώριο της Συνόδου ΕΕ-Τουρκίας. Παράλληλα, η Ελλάδα αναμένει την από πλευράς των Ευρωπαίων εταίρων εκπλήρωση και των δικών τους δεσμεύσεων».  

«Δυστυχώς, υπάρχουν ευρωπαϊκοί κύκλοι που επιμένουν να διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα και να πιστεύουν ότι το μέλλον της Ευρώπης μπορεί να χτιστεί με φοβικά αντανακλαστικά, φράχτες και αποκλεισμούς. Οι ίδιοι κύκλοι αναπαράγουν τις τελευταίες μέρες το εχθρικό κλίμα προς την Ελλάδα με την απαράδεκτη απειλή περί εξόδου από τη Συνθήκη Σένγκεν. Και δυστυχώς, κάποιοι στην Ελλάδα υιοθετούν άκριτα αυτές τις προσεγγίσεις» κατέληξε η κυρία Γεροβασίλη.
Πρώτο Θέμα

4 σχόλια:

  1. ΚΑΝΕΙΣ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΤΑ ΗΞΕΡΕ !
    https://justiceforgreece.wordpress.com/2015/11/25/μεταναστευτικό-απαιτείται-κλείσιμο/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Προς το παρόν δεν σχολάζω, άπλα παραθέτω το έγγραφο:

    INTRODUCTION

    The migratory and refugee crisis has put the application of the Schengen acquis and of the asylum acquis under severe pressure during the last years, with an unprecedented influx of migrants over the last months. In this context, several Member States have temporarily reintroduced border control at their internal borders, with reference to a serious threat to public policy or internal security as provided for by the Schengen Borders Code. Temporary controls at internal borders have also been carried out by a Member State for reasons related to terrorism, following the attacks in Paris on 13 November 2015. In addition, some Member States have taken specific measures to reinforce the control at their external borders.

    In its Conclusions of 9 November 2015 on measures to handle the refugee and migration crisis, the Council has identified a number of measures to implement fully the orientations already agreed by the European Council [1]. These measures address a wide range of issues, including in particular reception capacities, hotspots, relocation, return, readmission, resettlement, lack of cooperation of migrants, contingency planning, the functioning of the Schengen area, external and internal borders, smuggling in human beings, visa policy, a common information strategy and the use of the Integrated Political Crisis Response (IPCR).

    In the Conclusions adopted on 20 November 2015 on Counter-Terrorism after the Paris terrorist attacks by the Council and Member States meeting within the Council it was agreed to implement reinforced measures for the purpose of fighting terrorism, including strengthening controls at external borders[2].

    Under point 9 of its Conclusions of 9 November 2015, the Council decided "to conduct at the December Justice and Home Affairs Council, on the basis of the 8th bi-annual reporting by the Commission, a thorough debate on the functioning of the Schengen area (1 May 2015 - 31 October 2015) and on the lessons learned from temporary reintroductions of controls at internal borders".
    In Coreper on 26 November 2015 the Commission indicated, however, that the said 8th bi-annual report would not be ready for the meeting of the JHA Council in December 2015, but would be integrated in the future border package. The Presidency concluded that Ministers would be invited to hold a debate on the functioning of the Schengen area on the basis of a Presidency paper.

    With a view to preparing this debate, the Presidency issued a questionnaire on lessons learned from temporary introductions of controls at internal borders [3]. The Presidency has

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. prepared the present paper in the light of replies from Member States, having in mind also major issues that have been raised during recent months regarding the functioning of the Schengen area, with a focus on border controls.


    ISSUES FOR DISCUSSION


    The Presidency invites the Council to hold a debate on the functioning of the Schengen area and to address in particular the following issues related to internal and external border controls.

    1. Consultations between Member States – Based on the information available to the Presidency, it appears that, in situations where some Member States have applied recently Article 25 of the Schengen Borders Code to reinstate temporarily controls at internal borders, there has not been sufficient prior consultation with other Member States. The same has been noticed for technical reinforcement of borders between border crossing points, for changes in national policies leading to filter migrants at border crossing points and for organizing the transit of migrants from one border to next. This has severely hindered the possibility for neighbouring countries to prepare themselves for changes in migratory routes and for all Schengen countries to handle migratory flows in a coherent manner.

    In addition, procedures approved by Coreper in March 2015 for improved information sharing on temporary reintroduction of border controls at internal borders have not been fully respected in all cases.

    The Presidency proposes that:
    - even in emergency situations falling under Article 25 of the Schengen Borders Code and requiring immediate action, a Member State deciding to temporarily reintroduce internal border controls should make all efforts to inform neighbouring Member States sufficiently in advance to allow neighbouring Member States to adjust to the new situation and, where possible, to cooperate to reduce the negative impact of the reintroduction of internal border controls;
    - Member States reconfirm their commitment to fully apply the procedures for improved information sharing on temporary reintroduction of border controls at internal borders agreed in Coreper in March 2015. [4]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Για το επίσημο του εγγράφου περί Σένγκεν:
    http://statewatch.org/news/2015/dec/eu-council-schengen-integrity-14300-12-2015.pdf

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.