30/12/15

Η Ελλάδα στο νέο κόσμο που ανατέλλει

Καρακούσης Αντώνης 
Οι κινήσεις στη σκακιέρα της γεωπολιτικής παραπέμπουν σε μεγάλα γεγονότα προσεχώς
Όσοι παρακολουθούν από κοντά τις πολλές, τελευταίως, επαφές στο επίπεδο της γεωπολιτικής αντιλαμβάνονται την κινητικότητα των διεθνικών συμφερόντων και εν γένει την προετοιμασία για την επικράτηση, χωρίς εμπόδιά, του μεγάλου κύματος της παγκοσμιοποίησης, που εμφανίσθηκε στη δεκαετία του 1990, γιγαντώθηκε στην αυγή του νέου αιώνα και πιέσθηκε τα τελευταία χρόνια λόγω της χρηματοπιστωτικής κρίσης και της υπερανάπτυξης των ισλαμιστικών κινημάτων.

Στην παρούσα φάση, όλα μοιάζουν να βρίσκονται και πάλι σε κίνηση με επίκεντρο τη διευθέτηση της μεσανατολικής κρίσης.

Μετά τη «νομιμοποίηση» του Ιράν και την ευθεία εμπλοκή της Ρωσίας στον πόλεμο κατά των Τζιχαντιστών, οι κινήσεις στη διεθνή σκακιέρα πολλαπλασιάζονται και δημιουργούν την αίσθηση ότι ο κόσμος αναζητεί τρόπους για την επικράτηση κατά το δυνατόν ελεγχόμενων συνθηκών, ειρηνικών κατά προτίμηση, ικανών να επιτρέψουν τη διαμόρφωση ευρύτερων ζωνών ανάπτυξης και εμπορίου στον πλανήτη.

Η πρώτη περίοδος της νέας παγκοσμιοποίησης προσέφερε ευκαιρίες προόδου και δυνατότητες σε πολλές παραμελημένες ζώνες του πλανήτη, ανέδειξε την Κίνα, την Ινδία, τη Βραζιλία σε οικονομικές υπερδυνάμεις, επανέφερε τη Ρωσία στον κόσμο, «αποκάλυψε» την Αφρική και έχτισε όνειρα ευημερίας για τη μεγάλη μουσουλμανική ζώνη από τη Βόρειο Αφρική και τη Μέση Ανατολή μέχρι την Ινδονησία.

Αυτή ακριβώς η ανάδειξη των ευκαιριών και των δυνατοτήτων διατήρησε το όραμά της ενεργό παρά τις πολλές αντιξοότητες, τις εντάσεις και τις πολεμικές συγκρούσεις που ταυτόχρονα γέννησε.

Την περασμένη Παρασκευή ήταν η πρώτη από το 2004 αιφνίδια - μη δημοσιοποιημένη - συνάντηση των Πρωθυπουργών της Ινδίας και του Πακιστάν που προκάλεσε παγκόσμια εντύπωση στο παραπάνω περιγραφόμενο πλαίσιο.

Ο ινδός πρωθυπουργός Ναρέντα Μόντι μετέβη στη Λαχώρη προκειμένου να συναντήσει τον πακιστανό ομόλογό του Ναουάζ Σαρίφ σε μια προσπάθεια άμβλυνσης των διαφορών που χωρίζουν τις χώρες τους και διαμόρφωσης συνθηκών οικονομικής συνεργασίας.

Προσπαθούν οι δύο ηγέτες να ξεπεράσουν την εποχή των θρησκευτικών αντιθέσεων και του πυρηνικού ανταγωνισμού εξαιτίας της διαφιλονικούμενης ζώνης του Κασμίρ ώστε να εκμεταλλευθούν ευχερέστερα τις συνθήκες οικονομικής ανάπτυξης της πολυπληθούς ζώνης που ηγούνται.

Ο διεθνής Τύπος παρακολούθησε με ξεχωριστό ενδιαφέρον τη συνάντηση και πολλοί αναλυτές την αξιολόγησαν δεόντως. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι οι δύο χώρες επιχειρούν να διαμορφώσουν συνθήκες ειρήνευσης στην ευρύτερη ζώνη και να επιδράσουν αντιστοίχως στην πολύπαθη Μέση Ανατολή, η οποία μεταφέρει εντάσεις τόσο στο Πακιστάν, όσο και στην Ινδία.

Τις προηγούμενες ημέρες επίσης οι εφημερίδες της Τεχεράνης ανακοίνωσαν τα σχέδια της κυβέρνησης του Ιράν για αγορά 450 επιβατηγών αεροσκαφών σε μια επίδειξη οικονομικών προοπτικών από το άνοιγμα στον κόσμο και προς επίρρωση του αναβαθμισμένου ρόλου της μέχρι πρότινος αποκλεισμένης χώρας.

Το Ιράν φιλοδοξεί να πρωταγωνιστήσει στην ευρύτερη ζώνη διεκδικώντας ρόλο εγγυητή τόσο της ευημερίας, όσο και της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή. Ήδη βοηθά τη Δύση στην καταπολέμηση των τζιχαντιστών, στέλνοντας όπλα και στρατιωτικούς συμβούλους στο μέτωπο, ενεργοποιώντας ταυτόχρονα συμμάχους και φίλους του στη Συρία και στο Λίβανο.

Επιπλέον δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις επιτίθενται τόσο εναντίον των τζιχανιστών, όσο και εναντίον της συριακής αντιπολίτευσης που εχθρεύεται τον Ασαντ.

Ακόμη και η μεμονωμένη δράση ισραηλινών δυνάμεων, που επιχειρούν σε επιλεγμένους στόχους δημιουργεί την αίσθηση ευρύτερης προπαρασκευής σε όλη της ζώνη της Μέσης Ανατολής.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι ο συνδυασμός της ρωσικής εμπλοκής στον πόλεμο της Συρίας, της απελευθέρωσης του Ιράν, της κινητοποίησης του Ισραήλ, της ενεργοποίησης του Πακιστάν και της Ινδίας, αλλά και η πίεση που δέχονται η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία, παραπέμπουν σε κινήσεις προετοιμασίας του πεδίου για μια νέα διευθέτηση της κρίσης στη Μέση Ανατολή.

Θα ήταν παράτολμο να μιλήσει κανείς από τώρα για την ενεργοποίηση ενός γενικευμένου παγκόσμιου σχεδίου, αλλά είναι φανερές τουλάχιστον οι στοχεύσεις των ισχυρών.

Οι αμερικανοί μπορεί να μην εμπλέκονται με την ίδια ένταση όπως στο παρελθόν, αλλά είναι φανερό ότι αυτοί δίνουν τον τόνο, συντονίζοντας παλαιές και νεότερες δυνάμεις, του πολυπολικού κόσμου μας.

Αυτή την ώρα Αμερικανοί, ευρωπαίοι, Κινέζοι, Ρώσοι και Ινδοί έχουν πολλούς λόγους να ειρηνεύσει η Μέση Ανατολή, να ανοίξουν νέοι δρόμοι εμπορίου στις πολυπληθείς ζώνες της Ασίας, να αναγεννηθεί η παγκοσμιοποίηση και διά αυτής να εδραιωθούν συνθήκες ανάπτυξης στις χώρες τους και μαζί να αναδειχθούν ευκαιρίες προόδου ακόμη και για λαούς ξεχασμένους από Θεούς και ανθρώπους.

Κοινή είναι η πεποίθηση ότι ο σύγχρονος κόσμος θα κερδίσει το στοίχημα της ανάπτυξης μόνο αν επιτύχει συνθήκες ειρήνευσης στις πολυπληθείς μουσουλμανικές ζώνες και ιδιαιτέρως στην εύφλεκτη επί σχεδόν ένα αιώνα ζώνη της Μέσης Ανατολής.

Στη βάση των παραπάνω στοχεύσεων και επιδιώξεων εξελίσσεται το γεωπολιτικό παιγνίδι τις τελευταίες μέρες του ταραχώδους 2015.

Όσοι παρακολουθούν από κοντά τις κινήσεις στη σκακιέρα της γεωπολιτικής γνωρίζουν ότι η Ελλάδα μπορεί να έχει ρόλο στην προπαρασκευαζόμενη μεταβολή των συνθηκών.

Η γεωγραφική της θέση είναι δεδομένη και οι σχέσεις της παραδοσιακές επίσης. Επιπλέον είναι ανεπτυγμένη Δημοκρατία, μέλος της ευρωζώνης και μαζί φιλειρηνική χώρα, που ωστόσο διατηρεί σύγχρονες ένοπλες δυνάμεις, ικανές να χειρισθούν κρίσεις και να εγγυηθούν ασφάλεια.

Η Ελλάδα στο βαθμό που ένας νέος κόσμος θα αρχίσει να ανατέλλει σιγά - σιγά, οφείλει να διατηρήσει αλώβητο το ευρωπαϊκό κεκτημένο και μαζί να ανακτήσει την πληγωμένη αξιοπιστία της, σταθεροποιώντας την οικονομία και τους θεσμούς της.

Σε ένα κόσμο εξελισσόμενο με στοχεύσεις και επιδιώξεις η Ελλάδα έχει προοπτικές και ευκαιρίες. Αρκεί να μείνει στο τραπέζι. Μόνο να κερδίσει έχει..
ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.