29/12/15

Οι αρχαίοι Ιρλανδοί ήταν Πόντιοι! – Γι' αυτό είμαστε κολλητοί με τον Κέλτη Κριστιάν

Έρευνα για τις ρίζες των Κελτών Ιρλανδών (φωτο-βίντεο)
Μέχρι πρόσφατα ήταν μια υποψία που βασιζόταν σε ενδείξεις. Τώρα όμως έρχεται η γενετική να αποδείξει ότι οι αρχαίοι Ιρλανδοί κατάγονταν από τον Ποντικό Καύκασο και τη Μέση Ανατολή! Μάλιστα, πριν φτάσουν στην Ιρλανδία πέρασαν από την Ελλάδα και από άλλες περιοχές της Νότιας Ευρώπης.
Η καταγωγή των Ιρλανδών –διαφορετική από των Αγγλοσαξόνων– εδώ και πολλά χρόνια είναι ένα επίμαχο και πολύπλοκο ζήτημα που προβληματίζει τους επιστήμονες.
Οι γενετιστές του Ινστιτούτου Γενετικής Smurfit του Κολεγίου Τρίνιτι του Δουβλίνου και οι αρχαιολόγοι της Σχολής Γεωγραφίας, Αρχαιολογίας και Παλαιοντολογίας του πανεπιστημίου Κουινς του Μπέλφαστ, με επικεφαλής τον καθηγητή Νταν Μπράντλεϊ, ανέλυσαν για πρώτη φορά τα γονιδιώματα τεσσάρων ατόμων.
Στο μικροσκόπιο έβαλαν μια γυναίκα που έζησε πριν από 5.200 χρόνια και τρεις άνδρες που έζησαν πριν από περίπου 4.000 χρόνια στην Ιρλανδία.

Κρανίο ηλικίας 5.000 ετών (φωτ.: Daniel Bradley,Trinity College Dublin)
Η γενετική ανάλυση αποκαλύπτει πως αρχικά υπήρξε μια μαζική μετανάστευση αγροτών της Λίθινης Εποχής από την «εύφορη ημισέληνο» της Μέσης Ανατολής, και αργότερα, την Εποχή του Χαλκού, ακολούθησε άλλη μία μετακίνηση από τη νοτιοανατολική Ευρώπη. Οι άποικοι αυτοί αποτέλεσαν την «μαγιά» για τον κελτικό πληθυσμό της Ιρλανδίας.
Οι εξ Ανατολών «οικονομικοί μετανάστες» δεν ανταγωνίστηκαν τον τοπικό πληθυσμό των κυνηγών-τροφοσυλλεκτών (που γρήγορα εξαφανίστηκαν), αλλά οι ίδιοι έγιναν οι πρώτοι Ιρλανδοί.
Οι αρχικοί μετακινούμενοι αγροτικοί πληθυσμοί από τις βιβλικές περιοχές, όπου πρωτοεμφανίσθηκε η γεωργία, έφεραν μαζί τους τα ζώα τους, τα δημητριακά, τα κεραμικά, αλλά και τα γονίδια για τα μαύρα μαλλιά και τα καστανά μάτια που έχουν πολλοί σημερινοί Ιρλανδοί. Και γι’ αυτό μοιάζουν με Έλληνες.
Οι επιστήμονες θεωρούν πιο πιθανό ότι στο μακρύ ταξίδι τους από την Ανατολή έως τις ευρωπαϊκές ακτές του Ατλαντικού, οι πρώτοι μετανάστες πέρασαν από τη Νότια Ευρώπη.
Οι Πόντιοι, το δεύτερο κύμα αποίκων
Μετά από αυτούς τους πρώτους αγρότες, ακολούθησε ένα δεύτερο... ποντιακό κύμα αποίκων, από τις στέπες της νότιας Ρωσίας και τη βόρεια ακτή της Μαύρης Θάλασσας, οι οποίοι πλέον γνώριζαν την κατεργασία των μετάλλων, όπως του χρυσού και του χαλκού.

Γλυπτό από την αναδόμηση του προσώπου της γυναίκας της οποίας μελετήθηκε το γονιδίωμα (φωτ.: Barrie Hartwell)
Αυτοί μετέφεραν στην Ιρλανδία τα γονίδια για μια σπάνια –πολύ κοινή στη χώρα σήμερα– κληρονομική πάθηση του αίματος, την αιμοχρωμάτωση, καθώς επίσης τα γονίδια για την πέψη του γάλακτος (ανθεκτικότητα στη λακτόζη) και τα γαλανά μάτια (που έχουν μερικοί σημερινοί Ιρλανδοί), αλλά πιθανώς και τη γλώσσα που κατόπιν εξελίχθηκε στα ιρλανδικά.
Η σχετική δημοσίευση των επιστημόνων έγινε στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών (PNAS) των ΗΠΑ.

15 σχόλια:

  1. Μία (προπολεμική μάλλον) επιθεώρηση, σατίριζε την μανία των Ελλήνων να βγάζουν τούς πάντες Έλληνες. Είχε ένα τραγουδάκι, που πήγαινε κάπως έτσι: "όλοι οι άνδρες οι μεγάλοι, όλοι από το Μενίδι. Κι΄ο Χριστόφορος Κολόμβος κι' αυτός απ' το Μενίδι". :)

    Κριστιάν, ίσως το επίθετό σου να ήταν κάποτε Ακκυριίδης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το σκέφτηκα, αλλά δεν μού βγαίνει, διότι η κατάληξη πρέπει να είναι σε -ίδης (Σαββίδης, Καλεντερίδης, Ιασωνίδης κλπ). Μήπως μονάχα Ακυρίδης θα μάς έλυνε το πρόβλημα;

      Διαγραφή
  2. Δεν χρειάζονται επιστημονικές μελέτες για να βρούμε την καταγωγή των Ιρλανδων. Μονο η τρέλα που κουβαλανε φτανει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τι επιστημονικές έρευνες και τρίχες κατσαρές....;;

    Βάλτε ένα κότσαρη, μια σέρα, έναν πυρρίχιο τέλος πάντων και κόψε αντιδράσεις .... των Ιρλανδών ... τεμετερων ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Να σάς ρωτήσω εσάς, τούς Πόντιους το εξής:

    Διαβάζω Στη Δούμα το νομοσχέδιο για την ποινικοποίηση της άρνησης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Ανατολής

    Μα πότε έγινε η αναγνώριση; Ξέρω ότι είχε γίνει Έκκληση στη Ρωσία για αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων, αλλά τίποτε άλλο. Έχασα συνέχειες;

    Υπάρχει και σχετικό άρθρο εδώ για τις ενέργειες Σαββίδη, αλλά δεν μπορώ να το βρω, αφού ο Ακυρίδης δεν φτιάχνει τον Γκουγκλίδη !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καὶ τὰ εἰς -άδης εἶναι ποντιακὰ,ἄρα,ὁ Γεωργιάδης εἶναι Πόντιος.

    Καὶ οἱ: Δίας Κρονίδης,Ὀδυσσεύς Λαερτιάδης,Ἀχιλλεύς Πηλεὶδης καὶ οἱ 12 Οὐρανῖδες;

    Πολλοὶ γίνατε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Α) Καί ὁ Κύκλωπας, Πόντιος ἔτονε, Πόντιος μ'ἕναν ὀμμάτ'!
    Β) Καί τῆ Ἐρδογάνη (Ἰορδάνη) ὁ προπάππον, Πόντιος ἔτον, ἀλλ' ἀσό τούρκεμαν καί τά παράδας, ἐνέσπαλλεν ντό έτον. Γιά τ'ἀτό, τά παράδας ἐσέβαν σῆ Ἐρδογάνη (Ἰορδάνη) τήν καρδίαν...Τ'ἀχούλιν'ατ' τηδέν ἄλλον κι νουνίζ', μόν' παράδας καί δαιμο(νο)κρατίαν γιά τοί τουρκάντ'.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. We should investigate in what language Pytheas spoke to the locals when he visited Ireland

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Υπάρχουν Ινδοευρωπαίοι ! Είναι οι Έλληνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Προσοχή! Ψιλοαπάτη μου μοιάζει. Είμαι λίγο καχύποπτος, δυστυχώς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ενας φιλος που χει γυρισει μου λεγε παλια οτι εξω ο καλυτερος φιλος του Ελληνα ειναι ο ιρλανδος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Και οι Μεξικανοί εχουν πολύ τρέλα, μήπως ειναι Πόντιοι και αυτοί? Μήπως έχουν ελληνικές ρίζες και αυτοί......

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.