30/12/15

Δίνουν «χρυσά» αναδρομικά σε συνταξιούχους βουλευτές

Διάταξη με την οποία το Δημόσιο αποδέχεται δικαστικές αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου που δίνουν αναδρομική αύξηση (σ.σ.: έως και 100.000 ευρώ ανά περίπτωση) σε συνταξιούχους βουλευτές περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.
Όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, με την εν λόγω διάταξη οι συντάξεις των βουλευτών θα πρέπει να αναπροσαρμοστούν, δηλαδή να αυξηθούν, αναδρομικά από το 2008 και να ακολουθήσουν τις μισθολογικές αυξήσεις που δόθηκαν τότε με το νόμο 3691/08 στους δικαστικούς λειτουργούς, καθώς οι συντάξεις των βουλευτών υπολογίζονται κάθε φορά με τους εκάστοτε μισθούς των δικαστών.
Μάλιστα, παρότι το Δημόσιο είχε ασκήσει αίτηση αναίρεσης κατά των αποφάσεων που έχει εκδώσει η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, δικαιώνοντας τους συνταξιούχους βουλευτές οι οποίοι προσέφυγαν για να διεκδικήσουν αναλογικά τις αυξήσεις των εν ενεργεία δικαστικών, εντούτοις άνοιξε παράθυρο για να δοθούν άμεσα οι αναδρομικές αυξήσεις μέσω της τριμελούς επιτροπής του Ελεγκτικού Συνεδρίου,
οι αποφάσεις της οποίας είναι άμεσα εκτελεστές χωρίς να επιτρέπεται η δυνατότητα αναίρεσής τους ή καθυστέρησής τους από το Δημόσιο. 
Με τη διάταξη που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο γίνονται αποδεκτές όλες οι αποφάσεις που δικαιώνουν τους συνταξιούχους βουλευτές και το μόνο που απομένει, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, είναι να ρυθμιστεί «ο τρόπος, ο χρόνος και η διαδικασία καταβολής των αναδρομικών με απόφαση του υπουργού Οικονομικών».
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται ο Ελεύθερος Τύπος, μπορεί η καταβολή των αναδρομικών να αφορά σε μικρό αριθμό συνταξιοδοτηθέντων βουλευτών, πλην όμως τα ποσά που προκύπτουν ανά περίπτωση είναι κατά μέσο όρο της τάξης των 100.000 ευρώ, καθώς περιλαμβάνουν αναδρομικές αυξήσεις από το 2008 και μετά. Από το ποσό αυτό θα αφαιρεθούν οι μειώσεις που έγιναν μετά το 2010 λόγω των Μνημονίων, αλλά παρά ταύτα η «καθαρή» μετά τις περικοπές αύξηση δεν θα είναι μικρότερη των 50.000 ως 60.000 ευρώ.

14 σχόλια:

  1. Για πόσο θα τούς ανεχόμαστε ακόμα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ποιούς εννοείς να ανεχόμαστε; Τους δικαστές;;
      http://kostasxan.blogspot.gr/2015/12/blog-post_190.html?m=1
      Είναι ισόβιοι.

      Διαγραφή
    2. Όχι, τούς βουλευτές. Διότι αυτοί έχουν νομοθετήσει έτσι, ώστε οι μισθοί των να συμβαδίζουν με αυτούς των δικαστικών. Οι βουλευτές ψήφισαν και το Σύνταγμα, που καθιστά την Δικαιοσύνη υποχείριο τής κυβέρνησης. Αυτοί έχουν ψηφίσει ένα σωρό σκανδαλώδεις διατάξεις υπέρ αυτών.

      Για πόσο θα τούς ανεχόμαστε ακόμα;

      Διαγραφή
    3. Εφόσον το πολίτευμα εδράζεται στη διάκριση των λειτουργιών,πίστευα πάντα ότι οι λειτουργοί αυτών των τριών θα έπρεπε να αμείβονται ομοίως.
      Ούτως ή άλλως,αυτό δεν θα έπρεπε να αφορά τους συνταξιούχους βουλευτές. Αποφάσισαν κυριαρχικώς οι δικαστές του Ελεγκτικού Συνεδρίου,των οποίων τις αρμοδιότητες ψαλίδισε η κυβέρνηση,χωρίς να προβάλουν αντίρρηση.
      Όπως όλα δείχνουν τίποτε δεν αλλάζει για τις ελίτ.

      Διαγραφή
    4. Η ισοβιότητα των δικαστών είναι κι αυτή ένα θέμα. Αν ήσαν ισόβιοι, τότε πώς συνταξιοδοτούνται;

      Το Σύνταγμα τού 1975, το οποίο είναι μνημείο προχειρότητας, γράφει τα εξής:

      ________________________________________________________

      MEPOΣ TPITO - Oργάνωση και λειτουργίες της Πολιτείας
      TMHMA E΄ - Δικαστική Eξουσία
      KEΦAΛAIO ΠPΩTO - Δικαστικοί λειτουργοί και υπάλληλοι
      'Αρθρο 88 - (Εγγυήσεις δικαστικής ανεξαρτησίας)

      1. Oι δικαστικοί λειτουργοί διορίζονται με προεδρικό διάταγμα, σύμφωνα με νόμο που ορίζει τα προσόντα και τη διαδικασία της επιλογής τους, και είναι ισόβιοι.

      ...

      5. Oι δικαστικοί λειτουργοί, έως και το βαθμό του εφέτη ή του αντεισαγγελέα εφετών και τους αντίστοιχους με αυτούς βαθμούς, αποχωρούν υποχρεωτικά από την υπηρεσία μόλις συμπληρώσουν το εξηκοστό πέμπτο έτος της ηλικίας τους και όλοι όσοι έχουν βαθμούς ανώτερους από αυτούς ή τους αντίστοιχους με αυτούς αποχωρούν υποχρεωτικά από την υπηρεσία μόλις συμπληρώσουν το εξηκοστό έβδομο έτος της ηλικίας τους. Για την εφαρμογή της διάταξης αυτής θεωρείται σε κάθε περίπτωση ως ημέρα που συμπληρώνεται το όριο αυτό η 30ή Iουνίου του έτους της αποχώρησης του δικαστικού λειτουργού.

      ______________________________________________________________

      Δηλαδή, η παρ. 5 αναιρεί την παράγραφο 1 τού ιδίου άρθρου!

      Διάβασε κι αυτά:

      Το όριο ηλικίας των δικαστών

      Η συνταξιοδότηση των δικαστών

      Άρα, η ισοβιότητα των δικαστών είναι θεωρητική.

      Διαγραφή
    5. Έχουν ισοβιότητα με την έννοια ότι δεν μπορούν να μετακινηθούν,απολυθούν και τα λοιπά, μέχρι να συνταξιοδοτηθούν. Με εξαίρεση τις πειθαρχικές ποινές.
      Άλλωστε, η ισοβιότητα έχει προβλεφθεί για να διασφαλίζει την ανεξαρτησία τους, ασχέτως αν αυτή αναιρείται από την κυβέρνηση.
      Στο πλαίσιο αυτό είναι θεωρητική η ισοβιότητά τους, αλλά δεν θα μπορούσε να είναι κι αλλιώς.

      Διαγραφή
    6. Ισοβιότητα σημαίνει ότι διατηρούν την ιδιότητά τους ακόμη κι αν καταργηθεί η θέση τους (κατ' αντιδιαστολή προς τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων, η οποία ισχύει για όσο χρόνο διατηρείται η θέση τους) και όχι ότι παραμένουν σε υπηρεσία μέχρι να αποβιώσουν.

      Διαγραφή
    7. Μικρή διόρθωση: Ισοβιότητα σημαίνει ότι διατηρούν την ιδιότητά τους κι αν ακόμη καταργηθεί η θέση τους (κατ' αντιδιαστολή προς τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων, η οποία ισχύει για όσο χρόνο διατηρείται η θέση τους)και όχι ότι υπηρετούν μέχρι να αποβιώσουν.

      Διαγραφή
  2. Αιδώς Αργείοι! 100.000 ευρώ αναδρομικά δίνει ο Τσίπρας στους συνταξιούχους βουλευτές - Έφερε το θέμα στην βουλή η Χρυσή Αυγή

    Ερώτηση στη Βουλή για τα αναδρομικά των συνταξιούχων

    Η διαφορά είναι ότι ο Αντωνιάδης δεν εκπροσωπεί το κόμμα του. Και τα υπόλοιπα κόμματα, μηδέ τού ΚΚΕ εξαιρουμένου, τηρούν σιγήν ιχθύος.

    Αυτά βλέπουν οι δανειστές, όπως κι αυτά κι έχουν δίκιο που θεωρούν την Ελλάδα χαμένη περίπτωση.

    Από την άλλη, γεννάται και πάλι το ερώτημα: Ποιος αποφασίζει για τις περικοπές μισθών/συντάξεων των "κοινών θνητών"; Η τρόικα (ή όπως αλλιώς την λένε), ή οι κυβερνώντες; Πάντα ισχυριζόμουν ότι τις αποφάσεις τις παίρνει η εκάστοτε κυβέρνηση, υπό το πρόσχημα ότι είναι εντολή των δανειστών, γι αυτό μένουν υψηλοί και απείραχτοι οι βουλευτικοί μισθοί και συντάξεις, καθώς και τα λοιπά προνόμιά των, που δεν είναι λίγα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα έλεγα ότι γίνεται εποικοδομητική συνεργασία όπου επωφελούνται όλοι οι συμμετέχοντες στις "διαπραγματεύσεις"

      Διαγραφή
    2. Και όσοι κάνουν τούς αντιμνημονιακούς, το κάνουν απλώς για ξεκάρφωμα; Δεν αποκλείεται. Διότι πολλοί ήσαν αντιμνημονιακοί (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ) και στην συνέχεια έκαναν κωλοτούμπα, όπως συνηθίζεται να λέγεται. Όταν έλθει η ώρα, πέφτουν οι μάσκες.

      Διαγραφή
  3. Κοινοβολευτικη αναδρομικη δημοκρατια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.