29/12/15

Κύπρος: Γεωτρήσεις ως το 2017 - Εγκρίθηκε αίτημα της ΕΝΙ-Kogas για διετή παράταση της ερευνητικής περιόδου

Αίτημα της ΕΝΙ-Kogas για διετή παράταση της πρώτης ερευνητικής περιόδου ενέκρινε τη Δευτέρα το Υπουργικό Συμβούλιο, που συνήλθε στην Προεδρική Κατοικία στο Τρόοδος.
Σε δηλώσεις ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης ανέφερε ότι η απόφαση προνοεί την επέκταση αυτού του χρόνου που λήγει το Φεβρουάριου του 2016, έως το Φεβρουάριου του 2018, χρόνος που, σύμφωνα με την κοινοπραξία, είναι απαραίτητος "ούτως ώστε να γίνει επαναξιολόγηση του ενεργειακού δυναμικού και που είναι επιπλέον απαραίτητος τώρα και ειδικά μετά τις εξελίξεις στην αιγυπτιακή ΑΟΖ με την ανακάλυψη του κοιτάσματος Zohr".
Το αίτημα αφορά τα τεμάχια 2, 3 και 9.

Σε ερώτηση αν η κοινοπραξία θα προχωρήσει με νέου τύπου γεώτρηση, ο Υπουργός είπε ότι υπάρχει ένα προκαταρκτικό πλάνο και ότι πριν περίπου από ένα μήνα μετέβη κλιμάκιο του Υπουργείου στο Μιλάνο όπου τους έγινε παρουσίαση της δουλειάς που έχει γίνει μέχρι σήμερα.

"Εργάζεται μια πάρα πολύ μεγάλη ομάδα της ΕΝΙ πάνω στο γεωλογικό μοντέλο των τεμαχίων 2,3 και 9 και αναμένω και ευελπιστώ εντός Ιανουαρίου να έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα από αυτή την επαναξιολόγηση", ανέφερε ο κ. Λακκοτρύπης.

Πρόσθεσε ότι με βάση το προκαταρκτικό πλάνο που λήφθηκε πριν από μερικούς μήνες, η γεώτρηση τοποθετείται περί τα μέσα του 2017.

"Το λέω αυτό με κάθε επιφύλαξη, να δούμε το αποτέλεσμα της επαναξιολόγησης και ευελπιστώ πολύ σύντομα».είπε.

Σε ερώτηση αν μπορεί να μας οδηγήσει αυτό σε επίσπευση είπε «ας αφήσουμε να δούμε τι θα καταδείξει το νέο μοντέλο που θα δημιουργήσουν μετά την ανακάλυψη στην Αίγυπτο».

ΑΗΚ

Ερωτηθείς εξάλλου αν στο Υπουργικό Συμβούλιο συζητήθηκε θέμα ΑΗΚ απάντησε αρνητικά και πρόσθεσε ότι «είμαστε ακόμη στη διαδικασία της διαβούλευσης για την απόφαση που θα πρέπει να λάβει το Υπουργικό Συμβούλιο καταρχήν».

Κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις των συντεχνιών της ΑΗΚ, είπε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο θα λάβει την απόφαση του και υπενθύμισε ότι είχε γίνει η συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο και "πάνω σε αυτή τη βάση δουλεύουμε και κάνουμε την προσπάθεια".

"Ας μην ξεχνάμε ότι δεν είμαστε και μόνοι μας, έχουμε μνημονιακές υποχρεώσεις, ό,τι περισσότερο λέμε δημοσίως τόσο περισσότερο δύσκολη θα κάνει την κατάσταση", ανέφερε.

Κληθείς να πει πότε αναμένουμε την εισήγηση της Τρόικα επί του θέματος αυτού ο Υπουργός εξέφρασε την ελπίδα ότι θα τη λάβουμε εντός των επόμενων ημερών.

"Από κει και πέρα ό,τι υπάρξει θα έρθει στο Υπουργικό Συμβούλιο ενώπιον των μελών του και του Προέδρου της Δημοκρατίας. Συνεπώς, για όλα αυτά που λέγονται ότι δεν είναι αυτό που συμφωνήθηκε, ας σοβαρευτούμε διότι στο τέλος της ημέρας το Υπουργικό Συμβούλιο θα αποφασίσει επί του κειμένου της πρότασης", ανέφερε.

Σε ερώτηση αν το Υπουργικό Συμβούλιο συζήτησε θέμα ενδιάμεσης λύσης, ο Υπουργός απάντησε αρνητικά και πρόσθεσε ότι δόθηκε ακόμα μια παράταση για το θέμα της ενδιάμεσης λύσης και ότι αναμένεται ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων  μεταξύ της ΔΕΦΑ και του επιλεγμένου προσφοροδότη.

"Από κει και πέρα θα μας αποστείλουν τις προτάσεις, θα δουλέψουμε με τη ΡΑΕΚ που είναι και ο σύμβουλος του κράτους σε αυτά τα θέματα, για να πάρουμε την πιο ορθή απόφαση", κατέληξε.

ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.