29/12/15

Με το.. αριστερό η Κύπρος στο 2016

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα
Το 2016 θα βρει την Κύπρο με ούτε λίγο ούτε πολύ, στο πρώτο της 15ήμερο και συγκεκριμένα στις 14 Ιανουαρίου στο Eurogroup, με την πλάτη στο τοίχο για την πρώτη αξιολόγηση της αξιοπιστίας της.
Βασική προϋπόθεση για να κριθεί η αξιοπιστία της ΚΔ είναι να έχουν ψηφιστεί τα 3 νομοσχέδια της Cyta για τα εργασιακά, της εθνικής ασφάλειας αλλά και για την ιδιωτική καινούργια Cyta.
Αξίζει να αναφερθεί το γεγονός, οτι η τελευταία δόση των 400 εκατομμυρίων που αναμένει η Κύπρος από τους πιστωτές περιλαμβάνει και το ποσό στήριξης του Συνεργατισμού που φτάνει στο ύψος των 200 εκατομμυρίων ευρώ.

Οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Κυπριακής Δημοκρατίας για το 2016 είναι μόνο 1,2 δισεκ. ευρώ από τα οποία τα 400 εκατομμύρια είναι για βραχυπρόθεσμο χρέος γραμματίων του Δημοσίου, 100 εκατομμύρια θα πάνε στο δημοσιονομικό έλλειμμα, καθώς τα εναπομείναντα 700 εκατομμύρια από το 1,2 δισεκατομμύριο θα απορροφηθούν στο μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο χρέος.
Ο όρος με την "πλάτη στον τοίχο" είναι για το τί αξιολογήσεις θα δώσουν οι οίκοι αξιολόγησης στην Κύπρο, για να περάσει εντέλει στην επενδυτική βαθμίδα. Μια Κύπρος που βρίσκεται σε junk (δηλαδή να μην μπορεί να βγει στις αγορές) από το 2012.
Όσον αφορά το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, χώρες οι οποίες είναι σε βοήθεια και υπο αξιολόγηση, θα επανέρχονται στο πρόγραμμα μόνο έπειτα από θετικές αξιολογήσεις. Να σημειωθεί οτι έστω και μία θετική αξιολόγηση από τους οίκους, αρκεί για να εισέλθει και η Κύπρος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Αναφορικά, η Κύπρος για να λάβει θετική αξιολόγηση από τους οίκους - Fitch, Moody's, Standard & Poor's - πρέπει να κριθεί μακροοικονομικά, δημοσιονομικά, τραπεζικά αλλά και στη διαχείριση του δημόσιου χρέους της.
Κρίνοντας όλα τα παραπάνω, η Κύπρος θα βρεθεί σε μια κρίσιμη χρονιά από πολύ νωρίς, με πολλές προκλήσεις, χωρίς να σημαίνει βέβαια οτι δεν θα είναι σε θέση να τις υπερκεράσει και να στεφθεί με επιτυχία η πορεία της χώρας σε οικονομικό επίπεδο τουλάχιστον.
Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.