31/12/15

2015: Σ. Αραβία, Ρωσία, Ιράν, Βενεζουέλα τα μεγάλα θύματα του φτηνού πετρελαίου

Tρέμουν την κοινωνική αποσταθεροποίηση
Το 2015 ήταν έτος συντριβής για τις τιμές του πετρελαίου. Το κόστος του αργού υποχώρησε σε επίπεδα πρωτοφανή εδώ και 11 χρόνια - και μπορεί να κατρακυλήσει κι άλλο, ακόμα και στα 25 δολάρια το βαρέλι. Η τρέχουσα τιμή, γύρω στα 40 δολ., είναι ήδη καταστροφική για χώρες όπως η Ρωσία, η Σαουδική Αραβία, το Ιράν και η Βενεζουέλα, που έχουν βασίσει την οικονομία και την ισχύ τους στον μαύρο χρυσό.

Εχουν όλες τους αυταρχικές, καταπιεστικές κυβερνήσεις, που τρέμουν την κοινωνική αποσταθεροποίηση. Η οποία μπορεί να είναι το αναπόφευκτο αποτέλεσμα, αν χρειαστούν μειώσεις και περικοπές σε κρατικούς προϋπολογισμούς το 2016 - οι οποίοι έχουν καταρτιστεί βάσει διπλάσιας τιμής για το πετρέλαιο.

Οι χαμηλές τιμές μπορεί να αναγκάσουν το βασίλειο των Σαούντ να επιβάλει, για πρώτη φορά, λιτότητα στον λαό. Το Ριάντ ανακοίνωσε ήδη την περασμένη εβδομάδα δραστικές περικοπές δαπανών για το 2016 για την αντιμετώπιση ενός ανησυχητικού ελλείμματος 15% του ΑΕΠ. Επιδοτήσεις για το νερό, το ηλεκτρικό ρεύμα και τα προϊόντα πετρελαίου είναι πιθανόν να κοπούν, προκαλώντας κύμα μαζικής δυσαρέσκειας.

Για τη συνέχεια ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.