17/11/15

Η Ρωσία ενισχύει τη Γαλλία στις αεροπορικές επιθέσεις κατά των τζιχαντιστών

Η Γαλλία ζήτησε επίσημα στρατιωτική βοήθεια από τα κράτη μέλη της ΕΕ - Τι θα κάνει η Ελλάδα; - Η Γερμανία δεν προτίθεται να εμπλακεί
Με εντολή Πούτιν, αυξάνεται η δύναμη των μαχητικών και βομβαρδιστικών στη Συρία, ενώ ξεκινά άμεσα η συνεργασία με τις γαλλικές στρατιωτικές μονάδες - Το Παρίσι ζήτησε επίσημα στρατιωτική βοήθεια από τα κράτη-μέλη της ΕΕ
Με την ενίσχυση των μαχητικών της αεροπλάνων στην περιοχή της Συρίας και την οργάνωση αποστολών μακράς διάρκειας από βομβαρδιστικά, αποφάσισε η Ρωσία να ενισχύσει τη Γαλλία στην επιχείρηση κατά των τζιχαντιστών.
Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν αντέδρασε άμεσα στο κάλεσμα του Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος δήλωσε, μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι, ότι η Γαλλία βρίσκεται σε πόλεμο.

Ο Πούτιν έδωσε εντολή στις ρωσικές ναυτικές και άλλες ένοπλες δυνάμεις που βρίσκονται στη Συρία να συνεργαστούν με τα γαλλικά πολεμικά πλοία που βρίσκονται στην ανατολική Μεσόγειο.

Σε συνάντηση με τους επικεφαλής στρατιωτικούς, ο Ρώσος Πρόεδρος έδωσε εντολή στους στρατηγούς να «αντιμετωπίζονται οι Γάλλοι ως σύμμαχοι». Ήδη, ο Ολάντ έχει δώσει εντολή στο αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκωλ» να σαλπάρει για την ανατολική Μεσόγειο την Πέμπτη, προκειμένου να ενισχυθεί η επιχείρηση κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

Η Ρωσία θα ενισχύσει τα αεροπορικά «χτυπήματα» στη Συρία με επιπλέον μαχητικά, 8 Su-34 και 4 Su-27, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής του ρωσικού Γενικού Επιτελείου, Βαλερί Γκερασίμοφ.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσία πρόκειται να αξιοποιήσει 25 μεγάλου βεληνεκούς μαχητικά αεροσκάφη, ως μέρος της επέκτασης της βομβαρδιστικής επιχείρησης στη Συρία.

Παράλληλα, σύμφωνα με την Telegraph, το ρωσικό καταδρομικό κατευθυνόμενων πυραύλων «Moskva», το οποίο παρέχει αυτή τη στιγμή παράκτια κάλυψη και συντονίζει τις προμήθειες για τη ρωσική αεροπορική βάση στην ακτή, πήρε εντολή να έρθει σε επαφή με το γαλλικό στόλο που θα αναπτυχθεί στην ανατολική Μεσόγειο.

Παράλληλα, η Ρωσία ενημέρωσε ότι ξεκίνησε την αποστολή μακράς διάρκειας με βομβαρδιστικά Tu-95 και Tu160, από τις βάσεις του Μοζντόκ και Έντζελς, με πτήσεις που διαρκούν ακόμη και οκτώ ώρες. Αρκετά έχουν ήδη πραγματοποιήσει τις πρώτες αποστολές τους, όπως αποκαλύφθηκε.

Σε αντίθεση με τη Ρωσία, η Γερμανία δεν είναι διατεθειμένη να μπει σε αυτή τη διαδικασία. Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας ανακοίνωσε πως η Γερμανία δεν θα πάρει μέρος σε αεροπορικές επιδρομές εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία. Μετά από συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του, ο Φρανκ Σταϊνμάιερ τόνισε ότι «δεν έχει νόημα να προστεθούμε στις 16 χώρες που κάνουν τις επιθέσεις στη Συρία». Ακόμη υπεραμύνθηκε της απόφασης της Γερμανίας να παρέχει όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό στους Κούρδους μαχητές που αντιμετωπίζουν το Ισλαμικό Κράτος στο βόρειο Ιράκ, τονίζοντας ότι αυτή ήταν η σωστή στρατηγική, γιατί όχι μόνο κράτησαν την πρώτη γραμμή εκεί, αλλά έχουν κερδίσει και έδαφος.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος τόνισε: «Βλέπουμε ότι το Ισλαμικό Κράτος έχει εξαπολύσει πόλεμο εναντίον του ελεύθερου κόσμου. Όμως το να μιλάει κανείς για πόλεμο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους είναι το πρώτο βήμα για να βοηθήσει την οργάνωση αυτή να πετύχει τους στόχους της, καθώς όσο μεγαλύτερη είναι η αγωνία στην κοινωνία μας, συμπεριλαμβανομένου και του άγχους για τον πόλεμο, τόσο περισσότερο μπορεί να οδηγηθεί στην επιτυχία ο τρόμος».

Η Γαλλία ζήτησε επίσημα στρατιωτική βοήθεια από τα κράτη-μέλη της ΕΕ

Επίσημο αίτημα παροχής στρατιωτικής βοήθειας από τα κράτη-μέλη της ΕΕ ζήτησε η Γαλλία κατά τη διάρκεια του συμβουλίου των υπουργών Άμυνας στις Βρυξέλλες.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν η Γαλλία επιθυμεί σε διμερές επίπεδο και «με όσα μέσα μπορεί ο καθένας» στήριξη από τις ευρωπαϊκές χώρες για τη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους.


Ο Λε Ντριάν επικαλέστηκε την παράγραφο 7 του άρθρου 42 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης σύμφωνα με την οποία τα κράτη μέλη της ΕΕ οφείλουν να στηρίζουν και να βοηθούν ένα άλλο κράτος μέλος σε περίπτωση ένοπλης επίθεσης σε βάρος του. Το συγκεκριμένο άρθρο προβλέπει ότι τα άλλα κράτη-μέλη έχουν την υποχρέωση να το βοηθήσουν με όλα τα μέσα που διαθέτουν, βάσει του άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Στο συμβούλιο των υπ. Άμυνας στις Βρυξέλλες
Η Γαλλία ζήτησε επίσημα στρατιωτική βοήθεια από τα κράτη μέλη της ΕΕ - Τι θα κάνει η Ελλάδα;
Επιθυμεί σε διμερές επίπεδο και «με όσα μέσα μπορεί ο καθένας» στήριξη για τη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της χώρας
Επίσημο αίτημα παροχής στρατιωτικής βοήθειας από τα κράτη μέλη της ΕΕ ζήτησε η Γαλλία κατά τη διάρκεια του συμβουλίου των υπουργών Άμυνσας στις Βρυξέλλες.
Όπως δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν η Γαλλία επιθυμεί σε διμερές επίπεδο και «με όσα μέσα μπορεί ο καθένας» στήριξη από τις ευρωπαϊκές χώρες για τη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Λε Ντριάν επικαλέστηκε την παράγραφο 7 του άρθρου 42 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης σύμφωνα με την οποία τα κράτη μέλη της ΕΕ οφείλουν να στηρίζουν και να βοηθούν ένα άλλο κράτος μέλος σε περίπτωση ένοπλης επίθεσης σε βάρος του. Το συγκεκριμένο άρθρο προβλέπει ότι τα άλλα κράτη-μέλη έχουν την υποχρέωση να το βοηθήσουν με όλα τα μέσα που διαθέτουν, βάσει του άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

«Είναι η πρώτη φορά που ένα κράτος-μέλος επικαλείται το άρθρο 42 παράγραφος 7 των Συνθηκών της ΕΕ και έλαβε την ομόφωνη στήριξη των κρατών-μελών της ΕΕ. Αυτό είναι μια τεράστια πολιτική πράξη», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός άμυνας, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με την ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι.

«Σήμερα η ΕΕ, μέσω των υπουργών άμυνας των κρατών-μελών της, εξέφρασε ομόφωνα την στήριξή της στη Γαλλία και την ετοιμότητά της να παράσχει τη βοήθεια που χρειάζεται», δήλωσε από την πλευρά της η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι. Η ίδια τόνισε ότι η βοήθεια που θα παρασχεθεί στη Γαλλία θα είναι σε διμερές επίπεδο και ότι η ΕΕ θα έχει συντονιστικό ρόλο. Ανέφερε, ακόμη, ότι ήδη από σήμερα πολλά κράτη-μέλη δεσμεύτηκαν να στηρίξουν με υλική βοήθεια τη Γαλλία, αλλά και να την ενισχύσουν σε θέατρα εξωτερικών στρατιωτικών επιχειρήσεων. Όπως είπε η κυρία Μογκερίνι, η Γαλλία θα έχει τις επόμενες ημέρες διμερείς επαφές με τα κράτη-μέλη για να προσδιοριστεί η στήριξη που χρειάζεται.

Εξήγησε, τέλος, ότι το άρθρο 42 παραγραφος 7 της Συνθήκης δεν προβλέπει καμία επίσημη απόφαση. «Δεν χρειαζόμαστε περαιτέρω διαδικασίες για να προχωρήσουμε», τόνισε η Μογκερίνι.
Πρώτο Θέμα

5 σχόλια:

  1. Εμείς θα πούμε ότι δεν μας αφήνει η Γερμανία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το μόνο που μπορεί να γίνει είναι συνεργασία σε επίπεδο πληροφοριών και συλλήψεων τζιχαντιστών. Αυτό ήδη γίνεται μεταξύ αστυνομιών και μυστικών υπηρεσιών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

      Οποιαδήποτε στρατιωτική εμπλοκή της Ελλάδας σημαίνει ότι θα πρέπει να είμαστε και ψυχολογικά έτοιμοι ως κοινωνία να δεχτούμε τρομοκρατικό ισλαμικό χτύπημα.

      Το μόνο που θα μπορούσε ΙΣΩΣ να γίνει είναι συμμετοχή(με απόλυτη μυστικότητα) ομάδων ΟΥΚ και του ΕΤΑ σε αποστολές αντίστοιχων μονάδων (πχ SAS) συμμαχικών χωρών. Κι αυτό επειδή είναι αποστολές που γίνονται όχι μόνο χωρίς Εθνόσημο αλλά χωρίς καν στρατιωτικές στολές.
      Η εμπειρία από τέτοιου είδους αποστολές θα είναι πολύ σημαντική.

      Διαγραφή
  2. We should assist without even thinking and hold France to any future conflict we might have with Turkey

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αν δεν θελέι να εμπλακει η Γερμανια, καντε της μια "τρομοκρατικη" επιθεση. Θα πειστει......

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.