29/11/15

Σαμποτάζ Ουκρανών ακραίων εθνικιστών βυθίζει την Κριμαία στο σκοτάδι

Crimea survives
 Γιούλια Κρίμοβα, ειδικά για τη RBTH
Η Κριμαία βυθίστηκε πλήρως στο σκοτάδι εξαιτίας του σαμποτάζ στη γραμμή ηλεκτροδότησης από Ουκρανούς εξτρεμιστές τη νύχτα της 22 Νοεμβρίου.
Ηλεκτρική ενέργεια έχει πάψει να φτάνει από την Ουκρανία, στα δίκτυα της οποίας η χερσόνησος είναι συνδεδεμένη από τη σοβιετική εποχή. Πώς ζουν τα δυο εκατομμύρια των κατοίκων της Κριμαίας χωρίς ηλεκτρικό;

Παρά το ότι οι Ομοσπονδιακές και τοπικές αρχές της Ρωσίας προετοιμάζονταν από πέρυσι για μια πιθανή αποσύνδεση της Κριμαίας από τα ουκρανικά ηλεκτρικά δίκτυα, η χερσόνησος δεν ήταν έτοιμη για την ξαφνική και πλήρη διακοπή παροχής ηλεκτρικής ενέργειας από την Ουκρανία. Προηγουμένως η Κριμαία λάμβανε το 80% της ενέργειας από τους ουκρανικούς πυρηνικούς σταθμούς και η ίδια παρήγαγε μόνο το 20% από θερμικούς, ηλιακούς και αιολικούς σταθμούς ηλεκτρικής ενέργειας.


Πηγή: RIA Novosti/Artem Kreminsky

Με το σαμποτάζ, λοιπόν, οι τοπικές αρχές εγκατέστησαν αυτόνομες πηγές ενέργειας στα σημαντικότερα από κοινωνική άποψη μέρη, όπως νοσοκομεία, μαιευτήρια, σταθμούς μετάγγισης αίματος, παιδικούς σταθμούς και γηροκομεία. Από τη Ρωσία μεταφέρθηκαν 13 ισχυροί φορητοί ηλεκτροπαραγωγοί σταθμοί με αεριοστρόβιλο και πάνω από χίλιες γεννήτριες ντίζελ. Αυτό αύξησε την παραγωγή ως το 35%-40%, ή 350 MW. Ωστόσο η Κριμαία υπό φυσιολογικές συνθήκες χρειάζεται περίπου 850 MW και τη φθινοπωρινή-χειμερινή περίοδο 1200 MW.

Μεταφορές και φωτισμός

Διακόπηκε η κυκλοφορία των τρόλεϊ, ένα μεταφορικό μέσο, το οποίο στην Κριμαία λειτουργεί, όχι μόνο στις πόλεις, αλλά συνδέει και την πρωτεύουσα, Συμφερόπολη, με τα θέρετρα των ακτών Γιάλτα και Αλούστα. Προσωρινά τα τρόλεϊ έχουν αντικατασταθεί από λεωφορεία. Προκειμένου να εξοικονομηθεί ενέργεια, στους δρόμους έχει διακοπεί ο φωτισμός. Σταμάτησαν και τα λεβητοστάσια, καθώς στην ύπαιθρο η θερμοκρασία για δεύτερη εβδομάδα κυμαίνεται στους +15 βαθμούς, αλλά έχει διατηρηθεί η κεντρική παροχή νερού και φυσικού αερίου. Το ηλεκτρικό στα σπίτια των κατοίκων της Κριμαίας έχει αρχίσει να παρέχεται με χρονοδιάγραμμα. Για παράδειγμα, στη Σεβαστούπολη που έχει πληθυσμό πάνω από 400 χιλ. κατοίκους, τα σπίτια έχουν ηλεκτρικό για δυο-τρεις ώρες, μετά διακόπτεται για έξι ώρες και το χρονοδιάγραμμα επαναλαμβάνεται.

Πηγή: RIA Novosti/Sergei Malgavko

Πολλές επιχειρήσεις παραγωγής στάθηκε αναγκαίο να διακόψουν τη δραστηριότητά τους και υφίστανται πολλές απώλειες. Άλλες εταιρίες αποφάσισαν να αγοράσουν γεννήτριες ντίζελ. Εξακολουθεί η παρασκευή ψωμιού, κονσερβών και κρασιού, ενώ εκτελούνται και οι παραγγελίες για τα ναυπηγεία. Επίσης, λειτουργούν τα περισσότερα διαδικτυακά καταστήματα και τα πρατήρια καυσίμων, τα οποία εφοδιάστηκαν με γεννήτριες από την περίοδο των περσινών διακοπών του ηλεκτρικού. Τρόφιμα και καύσιμα υπάρχουν αρκετά, μεταφέρονται αυτά μέσω του πορθμείου του Κερτς. Τα μικρά μαγαζιά μετέθεσαν το ωράριό τους για τη διάρκεια της μέρας, ενώ τα βράδια κάποια εμπορεύονται με τη χρήση κεριών. Είναι χαρακτηριστικό ότι καφετέριες έχουν κρεμάσει ανακοινώσεις με την επιγραφή: «Επισκεφθείτε μας, έχουμε φως».
Η κάτοικος της Συμφερόπολης Ναντέζντα Ριαμπκό αναφέρει ότι «στην περιοχή μας από τα πέντε παντοπωλεία λειτουργεί μόνο το ένα. Τα βράδια σχηματίζονται εκεί ουρές και δεν είναι πάντα εφικτό ν’ αγοράσουμε ψωμί. Σταματήσαμε ν’ αγοράζουμε γαλακτοκομικά προϊόντα γιατί αμφιβάλουμε ότι αυτά διατηρούνται όλη την ώρα στην απαιτούμενη θερμοκρασία». Στις περισσότερες πόλεις διακόπηκαν τα μαθήματα στα σχολεία και η λειτουργία των παιδικών σταθμών.


Πηγή: Reuters

Επίσης, στην Κριμαία άρχισαν να εμφανίζονται προβλήματα στην κινητή τηλεφωνία και στο διαδίκτυο. Η πραγματοποίηση κλήσεων είναι δύσκολη, ενώ σε κάποιες πόλεις δεν υπάρχει επικοινωνία εδώ και μερικές μέρες. Στη Σεβαστούπολη οι φορτιστές μπαταρίας γεμίζουν και από τις γεννήτριες, επομένως η κατάσταση κάπως ομαλοποιείται στο θέμα αυτό.
Στην πιο δύσκολη θέση βρίσκονται τα χωριά της Κριμαίας, όπου ηλεκτρικό δεν υπάρχει από την περασμένη Κυριακή και πολλοί δεν έχουν ούτε παροχή φυσικού αερίου. Με εντολή του υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων εστάλησαν εκεί κουζίνες εκστρατείας προκειμένου να λάβει ο κόσμος ζεστό φαγητό, ενώ μέσα στις επόμενες ημέρες θα μεταφερθούν κι εκεί γεννήτριες πετρελαίου.

Η διάθεση του κόσμου


Πηγή: RIA Novosti/Sergei Malgavko

Τα προβλήματα με τη διακοπή της ενέργειας έχουν συσπειρώσει εμφανώς τους κατοίκους Κριμαίας και τα βράδια ο κόσμος στους δρόμους των πόλεων είναι ασυνήθιστα πολύς. Οι περισσότεροι θέλουν να βγουν για βόλτα, να πάνε σε κάποια καφετέρια, προκειμένου να μην κάθονται στο σπίτι μέσα στο σκοτάδι. Όπως λέει η Εβγκένια Γιουρκόβα από τη Σεβαστούπολη, «άλλοτε τα βράδια όλοι σπίτι κάθονταν στο ίντερνετ ή έβλεπαν τηλεόραση, ενώ τώρα συγκεντρωνόμαστε στο τραπέζι, παίζουμε επιτραπέζια, συζητάμε».

Τρομοκρατική ενέργεια

Οι αρχές της Κριμαίας αποκαλούν την καταστροφή στα δίκτυα ηλεκτροδότησης από τους Ουκρανούς εθνικιστές ως τρομοκρατική ενέργεια, η οποία είχε ως στόχο τους απλούς πολίτες. Η εισαγγελέας της Κριμαίας, Νατάλια Ποκλόνσκαγια, κίνησε ποινική δίωξη για «δολιοφθορά».


Πηγή: RIA Novosti/Sergei Malgavko

Η ουκρανική κρατική εταιρία «Ukrenergo» χαρακτηρίζει την κατάσταση ως ανωτέρα βία, κάτι που της δίνει τη δυνατότητα να μην πληρώνει αποζημιώσεις για τη μη παροχή ηλεκτρικού στην Κριμαία. Ο περιφερειάρχης της Σεβαστούπολης, Σεργκέι Μενιάιλο, βεβαιώνει ότι όλες οι απώλειες υπολογίζονται ήδη από ρώσους ειδικούς. Η ζημιά από τα κατεστραμμένα δίκτυα υπολογίζεται σε πολλές δεκάδες χιλιάδες δολάρια.
Η «Ukrenergo» έχει μεταθέσει αρκετές φορές το χρόνο που θα είναι έτοιμα τα δίκτυα και οι κάτοικοι της χερσονήσου υπολογίζουν περισσότερο στην ενεργειακή «γέφυρα» μέσω του πορθμού του Κερτς που συνδέει την Κριμαία με το ρωσικό ενεργειακό σύστημα. Ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας Αλεξάντρ Νόβακ ανέφερε ότι ο χρόνος κατασκευής των εγκαταστάσεων για σταθερή ηλεκτροδότηση θα επιταχυνθεί, με την πρώτη μονάδα 350 MW να ξεκινά τη λειτουργία της στις 22 του ερχόμενου Δεκεμβρίου. Η δεύτερη θα παραδοθεί το καλοκαίρι του 2016, γεγονός που θα αυξήσει την ισχύ της ενεργειακής «γέφυρας» στα 850 MW.
Το διάστημα 2017-2018 θα κατασκευαστούν δυο νέοι θερμικοί σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από 470 MW ο καθένας, και η Κριμαία θα καταστεί απόλυτα ανεξάρτητη στο θέμα της ενέργειας.

 http://gr.rbth.com/society/2015/11/27/sampotaz-oykranon-akraion-ethnikiston-vythizei-tin-krimaia-sto-skotadi_545201

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.