28/11/15

Τι είναι ο Σαλαφισμός;

Πώς μια μη πολιτική ιδεολογία έγινε πολιτική δύναμη

Στον απόηχο του βομβαρδισμού του ρωσικού [πολιτικού] αεροπλάνου στο Σινά [1] και των επιθέσεων στο Παρίσι [2], το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος (επίσης γνωστό ως ISIS [3]) φαίνεται αποφασισμένο για αντιπαράθεση με την Δύση. Οι λεπτό-προς-λεπτό δηλώσεις της οργάνωσης, οι αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα βίντεο φαίνεται να προσφέρουν μια πλημμύρα συγκλινουσών πληροφοριών.
Χαμένη στο πλήθος των πληροφοριών, όμως, υπήρξε η εξέταση της ακριβούς θρησκευτικής ιδεολογίας του ISIS και πώς αυτό συμπληρώνει την στρατηγική του. Μερικοί έχουν εκφράσει ακόμη και αμφιβολίες για την αξία των εν λόγω ερευνών. «Δεν χρειάζεται να υπάρξει μια ‘βαθύτερη κατανόηση’ [4] των τρομοκρατών του ISIS», έγραψε ο Σλοβένος μαρξιστικός φιλόσοφος της Slavoj Zizek στις 16 Νοεμβρίου, αντιδρώντας στις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, τις οποίες περιέγραψε ως «αντιδράσεις στις βάναυσες ευρωπαϊκές παρεμβάσεις». Γράφοντας στην Wall Street Journal, στον απόηχο των επιθέσεων στην Charlie Hebdo στην Γαλλία νωρίτερα φέτος, ο ακτιβιστής και συγγραφέας Ayaan Hirsi Ali επίσης έγραψε ότι «οι σημερινοί Ισλαμιστές οδηγούνται από μια πολιτική ιδεολογία» [5].

Για τη συνέχεια FA

1 σχόλιο:

  1. ο Σαλαφισμός (Salafiyya) είναι ένα υπερσυντηρητικό κίνημα εντός του Σουννιτικού Ισλάμ, το οποίο επιδιώκει επιστροφή στις αρχικές αξίες των προπατόρων (Salaf: -> Προπάτωρ, Προηγούμενοι). Ο όρος χρησιμοποιείται επίσης και για συγκεκριμένες σουννιτικες διδαχές, οι οποίες θεωρούνταν αυτονόητες την εποχή των προπατόρων και συνεπώς αφορά σε επαναπροσανατολισμό όλων των ισλαμικών αιρέσεων. Πέραν του Κορανίου αποδέχονται επιλεγμένες παραδόσεις, απορρίπτοντας τις υπόλοιπες ως μη αυθεντικές.
    Συγκεκριμένα, επιστροφή σε παραδοσιακά ήθη και έθιμα του 7ου αιώνα,
    Σαλαφιστές επίσης χαρακτηρίζονται ένοπλες στρατιωτικές ομάδες οι οποίες υιοθέτησαν το κήρυγμα και ένοπλο αγώνα του Osama bin Laden.
    Το κίνημα αφορά περισσότερο στον ακτιβισμό παρά στην Θεολογία. Πολιτικά στρέφονται εναντίον της αποικιοκρατίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.