18/11/15

Οι αμερικανοτουρκικές επιχειρήσεις στα τουρκο-συριακά σύνορα θα ενταθούν

REUTERS/CHARLES MOSTOLLER
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι δήλωσε την Τρίτη ότι οι ΗΠΑ και η Τουρκία θα εξαπολύσουν μια επιχείρηση για να ελέγξουν εντελώς τα βόρεια σύνορα της Συρίας.
Η Άγκυρα και η Ουάσινγκτον θα εντείνουν τις επιχειρήσεις τους «τις επόμενες ημέρες» για να εκδιώξουν τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους που βρίσκονται στα τουρκικά σύνορα με τη Συρία.

«Εδώ και καιρό συνεχίζονται οι αεροπορικές επιχειρήσεις στην περιοχή με τη συνεργασία των ΗΠΑ (…) Έχουμε κάποια σχέδια για να βάλουμε τέλος στον έλεγχο που ασκεί το Ντάες (αραβικό ακρωνύμιο του ΙΚ) στην περιοχή αυτή στα σύνορά μας. Όταν τα σχέδια αυτά είναι έτοιμα, οι επιχειρήσεις μας θα συνεχιστούν με ολοένα και μεγαλύτερη ένταση», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Φεριντούν Σινιρλίογλου.
Όπως είπε, η Τουρκία δεν θα επιτρέψει στο ΙΚ να διατηρήσει την παρουσία του στα σύνορά της. «Θα το δείτε τις επόμενες ημέρες», πρόσθεσε.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι δήλωσε την Τρίτη ότι οι ΗΠΑ και η Τουρκία θα εξαπολύσουν μια επιχείρηση για να ελέγξουν εντελώς τα βόρεια σύνορα της Συρίας, ένα μέρος των οποίων ελέγχεται από το ΙΚ, γεγονός που επιτρέπει τη διέλευση τζιχαντιστών που επιθυμούν να ενταχθούν στις τάξεις του.
Τα βόρεια συριακά σύνορα «έχουν κλείσει σε ποσοστό 75%. Και ξεκινάμε μια επιχείρηση με τους Τούρκους για να κλείσουμε τα εναπομείναντα 98 χιλιόμετρα», ανέφερε ο Κέρι σε συνέντευξή του στο CNN.
Πάντως ούτε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ούτε ο Τούρκος ομόλογός του έδωσαν περισσότερες διευκρινίσεις.
Οκτώ συλλήψεις Μαροκινών στην Κωνσταντινούπολη
Στο μεταξύ, η τουρκική αστυνομία συνέλαβε σήμερα στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης οκτώ Μαροκινούς που φέρονται να είναι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους και οι οποίοι, σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, ήθελαν να μεταβούν παράνομα στη Γερμανία. 
Οι οκτώ συλληφθέντες έφτασαν στην Κωνσταντινούπολη αεροπορικώς από την Καζαμπλάνκα και δήλωσαν στην αστυνομία ότι είναι τουρίστες και πως έχουν κλείσει δωμάτια σε ένα ξενοδοχείο.
Οι αστυνομικοί που τους έλεγξαν συνειδητοποίησαν ότι τίποτα από αυτά δεν ίσχυε και παρέδωσαν τους οκτώ άνδρες σε μια ειδική μονάδα της αντιτρομοκρατικής, η οποία εντόπισε σε έναν από αυτούς ένα έγγραφο που παρουσίαζε λεπτομερώς το δρομολόγιο που θα έπρεπε να ακολουθήσουν για να φτάσουν με τρενο και λεωφορείο ή μόνο τρενο ως τη Γερμανία μέσω της Ελλάδας, της Σερβίας και της Ουγγαρίας.
Οι οκτώ συλληφθέντες σκόπευαν να πάνε στη Γερμανία προσποιούμενοι τους Σύρους πρόσφυγες.
Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.