16/10/15

Stratfor : Πού θα κριθούν οι μεγάλες συγκρούσεις της Μέσης Ανατολής

Το δίλημμα των ΗΠΑ στη Συρία, η «βαλτωμένη» μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους και οι εκλογικοί «πονοκέφαλοι» της Τουρκίας. Το οικονομικό άνοιγμα του Ιράν μετά την πυρηνική συμφωνία και ο ρόλος της Ρωσίας στην ευρύτερη περιοχή.

Στην αρχή του 2015, το Stratfor προέβλεψε πως η Ρωσία, ενοχλημένη από την εξελισσόμενη επαναπροσέγγιση ΗΠΑ-Ιράν και «εγκλωβισμένη» στην αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ, θα επιχειρούσε να προωθηθεί ως μεσολαβητής στον πόλεμο της Συρίας και να το χρησιμοποιήσει αυτό ως μοχλό στην ευρύτερη διαπραγμάτευσή της με την Ουάσινγκτον.
Όπου οι ΗΠΑ αντιμετώπιζαν πρόβλημα στη Μέση Ανατολή, η Ρωσία θα εμφανιζόταν ως αυτός που μπορεί να λύσει το πρόβλημα, σε μια προσπάθεια να ανακτήσει την αξιοπιστία της στην περιοχή και να γίνει απαραίτητη για τις ΗΠΑ.
Αυτή η πρόβλεψη επικαιροποιήθηκε το γ' τρίμηνο, όπου αναφέρθηκε πως το project του οποίου ηγείται η Ρωσία για την κατάρτιση κάποιου μεταβατικού ειρηνευτικού σχεδίου για τη Συρία θα αυξήσει μεν τη δυναμική του, αλλά στο τέλος θα καταρρεύσει στο μέτωπο του πολέμου, καθώς οι ομάδες των ανταρτών και οι χορηγοί τους δεν έχουν ούτε το κίνητρο, ούτε την εμπιστοσύνη να διαπραγματευτούν και να τηρήσουν μια βιώσιμη συμφωνία για τον διαμοιρασμό της εξουσίας. Αυτές οι προβλέψεις ουσιαστικά ορίζουν το σκηνικό για το δ' τρίμηνο, καθώς πολλαπλά συμφέροντα συγκλίνουν και αποκλίνουν αναφορικά με το μέλλον της Συρίας.

Για τη συνέχεια Euro2Day

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.