17/10/15

Σάββας Καλεντερίδης: Η Ελλάδα πρέπει να πει "ΝΑI" στις κοινές περιπολίες με τους Τούρκους

Το τελευταίο διάστημα, με αφορμή το τεράστιο κύμα προσφύγων που εισέρρευσε στα ελληνικά νησιά και εκείθεν στην Ευρώπη -κυρίως στη Γερμανία-, διάφορα κέντρα των Βρυξελλών και του Βερολίνου προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, προτείνοντας την υπογραφή μιας συμφωνίας για τη δημιουργία ενός μηχανισμού, ο οποίος θα σχεδιάζει και θα συντονίζει κοινές περιπολίες του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος και της Τουρκικής Ακτοφυλακής.
Ως ιδέα είναι θαυμάσια και είναι να απορεί κανείς πώς την απορρίπτει η ελληνική κυβέρνηση! Τόση έλλειψη φαντασίας;
Να εξηγήσουμε γιατί πιστεύουμε ότι είναι μια θαυμάσια ιδέα οι κοινές ελληνοτουρκικές περιπολίες.
Κατ’ αρχάς να εξηγήσουμε πώς προέκυψε δευτερογενώς το πρόβλημα.
Πρωτογενώς το γνωρίζουμε όλοι ότι προέκυψε λόγω της απροκάλυπτης επέμβασης ΗΠΑ-Τουρκίας-Κατάρ-Σαουδικής Αραβίας στη Συρία.
Οι χώρες αυτές εξόπλισαν Σύρους αντικαθεστωτικούς, με απώτερο σκοπό όχι την ανατροπή του Άσαντ, αυτό θα μπορούσε να γίνει με τη δολοφονία του, πράγμα πανεύκολο για τις μυστικές υπηρεσίες των εμπλεκομένων χωρών και όχι μόνο, αλλά την καταστροφή του κράτους που λέγεται Συρία.
Οι ΗΠΑ είχαν τους δικούς τους στρατηγικούς στόχους, το Ισραήλ τους δικούς του και η Τουρκία τους δικούς της, που ήταν η μετατροπή του σουνιτικού κράτους που θα προέκυπτε από τη διάλυση της Συρίας, σε νεοοθωμανικό προτεκτοράτο της Άγκυρας.
Έτσι, με την επιχείρηση διάλυσης αυτής της χώρας και λόγω των καταστροφικών μαχών που ακολούθησαν, προκλήθηκε μεγάλο κύμα προσφύγων (περίπου πέντε εκατομμύρια), οι περισσότεροι από τους οποίους κατέφυγαν στην Ιορδανία, άλλοι στο Λίβανο και περί το ένα εκατομμύριο στην Τουρκία.
Πώς προέκυψε δευτερογενώς το κύμα προσφύγων προς τα Ελληνικά νησιά και την Ευρώπη.
Οι πρόσφυγες που κατέφυγαν στη Συρία φιλοξενούνται από το 2013 και 2014 σε προσφυγουπόλεις που έστησε το τουρκικό κράτος στους νομούς Αντιοχείας, Κίλις και Αντέπ, ενώ μερικές δεκάδες ή και εκατοντάδες χιλιάδες Κούρδων της Συρίας εγκαταστάθηκαν σε σπίτια ομοφύλων τους στο τουρκοκρατούμενο Κουρδιστάν.
Μέχρι να αναλάβει τα ηνία της μεταναστευτικής πολιτικής η κ. Τασία και ο ΣΥΡΙΖΑ, το κύμα των Σύρων προσφύγων προς τα ελληνικά νησιά ήταν σχετικά ελεγχόμενο. Όταν όμως η Ελλάδα ακολούθησε πολιτική ανοικτών συνόρων, το ίδιο έκανε και η Τουρκία. Ανοιξε τα σύνορά της, δηλαδή τις ακτές της, και ακολούθησε το δεύτερο ξεσπίτωμα των προσφύγων από τις προσφυγουπόλεις της Τουρκίας και όχι από τη Συρία, με προορισμό μόνο τα ελληνικά νησιά και εκείθεν την Ευρώπη.
Δεν θα αναφερθούμε στους στόχους που εξυπηρετεί η Τουρκία, με την πολιτική της καθοδήγησης και της παρότρυνσης των προσφύγων να καταφύγουν στα ελληνικά νησιά και την Ευρώπη. Πέραν των δισεκατομμυρίων που καταλήγουν στις τσέπες κυκλωμάτων, ΜΚΥΟ και προσώπων φιλικά προσκείμενων στο ΑΚΡ (παρεμπιπτόντως και στο ΣΥΡΙΖΑ), που είναι υλικοί στόχοι, υπάρχουν και άλλοι εθνικοί.
Όμως να επανέλθουμε στην πρεμούρα των Ευρωπαίων αλλά και των Τούρκων για κοινές ελληνοτουρκικές περιπολίες.
Αυτές κατά την άποψή μου είναι αναγκαίες, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.
Να εξηγήσουμε γιατί.
Τα κύματα των προσφύγων συγκεντρώνονται στις μικρασιατικές ακτές. Εκεί η Frontex, η οποία θα πρέπει να ενισχυθεί σε προσωπικό αλλά και σε μέσα, κυρίως ιπτάμενα, θα πρέπει να εντοπίζει με παθητικές και θερμικές κάμερες τις ομάδες των προσφύγων, πριν καν επιβιβαστούν τις βάρκες. Στη συνέχεια θα πρέπει να ειδοποιεί τις τουρκικές αρχές να επεμβαίνουν και να τους σταματούν, πριν καν αποπλεύσουν από τις τουρκικές ακτές.
Όμως, όσες βάρκες τελικά αποπλεύσουν, θα πρέπει να αναχαιτίζονται και αν οι λαθρέμποροι ψυχών τις βουλιάζουν, θα πρέπει να γίνεται επιχείρηση διάσωσης των προσφύγων στη θάλασσα. Και εκεί πρέπει να γίνονται κοινές περιπολίες και κοινές επιχειρήσεις διάσωσης του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος και της Τουρκικής Ακτοφυλακής.
Με μια λεπτομέρεια.
Οι επιχειρήσεις αυτές, για να έχουν νόημα, θα πρέπει να γίνονται ΜΟΝΟ κοντά στις τουρκικές ακτές και φυσικά ΜΟΝΟ μέσα στα τουρκικά χωρικά ύδατα. Να μην ανοίγονται οι βάρκες με τους πρόσφυγες στα επικίνδυνα νερά του Ελληνικού Αιγαίου και τίθεται σε κίνδυνο και η ζωή τους.
Εκεί, λοιπόν, πολύ κοντά στις μικρασιατικές ακτές, μέσα στα τουρκικά χωρικά ύδατα να κάνουμε τις κοινές ελληνοτουρκικές περιπολίες, για να βοηθήσουμε την Ευρώπη αλλά και την Τουρκία, που είναι γνωστόν ότι διακατέχεται από φιλανθρωπικά αισθήματα γενικώς και ειδικώς προς τους πρόσφυγες αλλά και τις κάθε είδους εθνικές και θρησκευτικές ομάδες.
Άλλωστε δεν είδατε με τι φροντίδα μάζευαν οι Τούρκοι αρμόδιοι τα κομμάτια των 107 νεκρών και των 500 τραυματιών στην Άγκυρα, από τις βόμβες που ανατίναξαν τα «καλά παιδιά» του τουρκικού κράτους και του Ερντογάν;

Δημοσιεύεται στην εφημερίδα "δημοκρατία" και στο http://www.pontos-news.gr/




35 σχόλια:

  1. Δεν χρειάζονται περιπολίες κοντά στις Τουρκικες ακτές καν, γιατί πολύ καλά ξέρουμε που θα οδηγήσουν εντέλει, εκείνο που χρειάζεται είναι φύλαξη πάνω στο έδαφος της Τουρκίας που είναι και πιο οικονομικό και πιο εύκολο. Δεν πρέπει να φεύγουν οι βάρκες από τις ακτές! Αν οι Τουρκικες αρχές δεν μπορούν να το κάνουν, ας πάει η Frontex να τους παράσχει βοήθεια πάνω στις τουρκικες ακτές! Ας γίνουν hot spot στις τουρκικες ακτές όχι μονο στα ελληνικά νησιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σάββα το προσεγγίζεις το θέμα με κάποιους όρους. Δηλαδή να ενισχυθεί η FRONTEX με προσωπικό και με μέσα παρατήρησης και δεύτερον οι περιπολίες να γίνονται στα 1000 μέτρα από τις ακτές της Τουρκίας. Ποιός θα καθορίζει το βάθος των κοινών περιπολιών από τις Τουρκικές ακτές; Γιατί να μην γίνονται χερσαίες περιπολίες FRONTEX - Ελλάδος και Τουρκίας στις ακτές της Τουρκίας. Δηλαδή να πιστέψουμε ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας της Τουρκίας δεν μπορούν να ξέρουν τους διακινητές και τις τοποθεσίες συγκέντρωσης των μπουλουκιών των προσφύγων, όταν στα καταστήματα των παραθαλλάσιων πόλεων πωλούνται βαρκες σωσίβια και σκηνές διαμονής;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ενδιαφέρον άρθρο.Η πρόταση της Μέρκελ ήταν πολύ αιόλη όμως ! Δεν έλεγε για περιπολίες εντός των χωρικών υδάτων της Τουρκίας.Αν εννούσε αυτό ίσως να ήταν θέμα συζητήσεως.Κατά τη γνώμη μου το θέμα της διακίνησης προσφύγων από Τουρκία προς Ευρώπη είναι καθαρά τεχνικό-επιστημονικό θέμα και λύνεται πανεύκολα.Δεν υπάρχει δυστυχώς ούτε στην Τουρκία,ούτε στην Ελλάδα,ούτε στην Ευρώπη η θέληση να λυθεί.Θυμίζει το όλο πρόβλημα τους βομβαρδισμούς της πλάκας των ΗΠΑ στους τζιχαντιστές στη Συρία.Μέσα σε μία εβδομάδα η Ρωσία τους γονάτισε ,οι ΗΠΑ-Γαλλίες και λοιποί κορόιδευαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η πρόταση ήταν "Έωλη" και όχι "αιόλη". Καμία σχέση δεν έχει με τον Αίολο αλλά σημαίνει μπαγιάτικος

      Διαγραφή
    2. Έωλη και όχι αιόλη. Google is your friend.

      Διαγραφή
  4. Προς όλους τους σχολιαστές
    η πρότασή μου είναι ένας σαρκασμός στις πολιτικές και γεωπολιτικές αθλιότητες που συμβαίνουν,με θύματα τους Σύρους και τίποτε άλλο.
    Η Τουρκία θέλει κάτι που δεν μπορώ να γράψω και στρατιωτικό περίπατο.
    Το στρατιωτικό περίπατο της τον προσφέρει το ΡΚΚ και εσχάτως η Ρωσία για της τεθλασμένης.
    Το άλλο δεν ξέρω ποιος θα της το προσφέρει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σάββα, είσαι λάθος. Προσεγγίζοντας το πρόβλημα από σρατιωτικής πλευράς, μια και είσαι στρατιωτικός, έχεις δίκιο. Υπάρχει όμως κι η άλλη όψη του νομίσματος. Το 1996 παρολίγον να οδηγηθούμε σε πόλεμο από μια αμφισβήτηση για το ποιός δικαιούτο να βοηθήσει τουρκικό σκάφος που προσάραξε στα Ίμια. Οι Τούρκοι, που τους ξέρεις καλά, εκμεταλλεύονται το κάθε τι για να μας δημιουργήσουν προβλήματα. Δεν πρέπει λοιπόν να τους δίνουμε αστείες αφορμές. σαν αυτή της κοινής περιπολίας της φύλαξης των συνόρων μας. Αυτές όμως οι κοινές περιπολίες, για μας που τα ζούμε από κοντά, πραγματοποιούνται και σήμερα αλλά άτυπα. Πολλές φορές έχουμε δει ελληνικά και τούρκικα καταδιωκτικά να πλέουν το ένα δίπλα στο άλλο κι απ' ότι μαθαίνουμε, τα πληρώματα γνωρίζονται μεταξύ τους και προσφωνούνται με τα μικρά ονόματά τους. Όχι λοιπον διεύρυνση αυτού που στην πράξη συμβαίνει και νομιμοποίηση των λύκων να φυλάγουν τα πρόβατα. Ακόμα δε, σαμ Πόντιος και Μικρασιάτης[που είσαι, θα έπρεπε να 'εχεις ακούσει απ' τη γιαγιά σου πως "Τούρκος φίλος δεν πιάνεται" και "για να κάνεις Τούρκο φίλο, κράτα μαζί σου κι ένα ξύλο"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ομολογώ πως μέχρι να διαβάσω το άρθρο παραξενεύτηκα από τον τίτλο. Μετά είδα και το σχόλιο σου και σιγουρεύτηκα. Μη μας κοψοχολιάζεις, Σάββα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Με όσα συμβαίνουν στην πολύπαθη πατρίδα μας, και εννοώ τα τεκταινόμενα στα εθνικά ζητήματα, οι πολίτες έχουμε δύο τρόπους αντίδρασης:
    Ο πρώτος είναι να παίρνουμε τοις μετρητοίς όσα παθαίνει, από την ανοησία ή την προδοσία -εξαρτάται κάθε φορά- των κυβερνώντων της, η Ελλάδα και να πληγωνόμαστε, να πονάμε για τα πάθη της και να αντιδρούμε άσχημα ή και βίαια, αν δεν γυρίζει μπούμερανγκ εις βάρος της υγείας μας όλο αυτό.
    Αυτός είναι ο ένας τρόπος αντίδρασης.
    Ο άλλος τρόπος αντίδρασης είναι καμιά φορά να παίρνουμε στην πλάκα κάποια γεγονότα ή την κατάσταση, διότι αλλιώς -το επαναλαμβάνω- θα πρέπει να την πάρουμε στα χέρια μας.
    Από αυτήν την άποψη και με αυτήν την αιτία, το άρθρο Σας, κ. Καλεντερίδη, είναι εξαιρετικά χρήσιμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ομοιως με τον Ανδρεα κι εγω ψαρωσα στην αρχη... αλλα ενταξει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Οι Τούρκοι, αγαπητοί φίλοι, καταλαβαίνουν μόνο τη μάχαιρα, όχι βέβαια του πνεύματος, δηλ των επιχειρημάτων και της λογικής, αλλά του σώματος. Θα μπορούσε κάλλιστα η πολεμική αεροπορία να τους την προσφέρει αλλά δυστυχώς δεν το κάνει, τουλάχιστον συστηματικά. Τότε θα οικοδομούσαμε πραγματικά την ειρήνη στην περιοχή δια του φόβου που η αποφασιστικότητά μας θα ενέπνεε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. είναι αστείο να μιλάμε για περιπολίες στην θάλασσα, όταν η Τουρκια έχει όσο στρατό χρειάζεται για να σφραγίσει τα παραλια της απέναντι στα νησιά αν θέλει. Προφανώς δεν έχουν καμια θέληση.. Αν τους λειπη στρατός θα μπορούσαμε αν στείλουμε εμείς στρατό να περιπολεί τα παραλια τους αν αυτοί δυσκολεύονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Σάββα γράφεις:

    "Πρωτογενώς το γνωρίζουμε όλοι ότι προέκυψε λόγω της απροκάλυπτης επέμβασης ΗΠΑ-Τουρκίας-Κατάρ-Σαουδικής Αραβίας στη Συρία. Οι χώρες αυτές εξόπλισαν Σύρους αντικαθεστωτικούς..."

    ΚΑΙ ΟΙ ΓΑΛΛΟΙ ΟΜΟΥ ΚΑΙ ΜΑΖΙ ΣΤΟ ΦΟΝΙΚΟ ΜΠΑΧΑΛΟ!

    Doom taxi και εκ παραλλήλου (σ.σ. στις 110729, σύμφωνα με τον Κριστιάν), οι απόγονοι του διπλωμάτη François Georges-Picot, 1870-1951 (*) και παραδοσιακοί φίλοι μας Γάλλοι, έστειλαν - λέει - Λεγεωνάριους και δημιούργησαν τον αντικαθεστωτικό "Ελεύθερο Συριακό Στρατό" (ΕΣΣ), με την κλασική γαλλική "γκουρμέ"... χρηματοδότηση, εκπαίδευση, εξοπλισμό κλπ. κλπ. all inclusive για το μπάχαλο re gamoto... χαχαχα!).

    (*) που μαζί με τον Βρετανό Συνταγματάρχη Mark Sykes συνυπέγραψαν την αιώνια (;) καταδίκη της Μέσης Ανατολής, με την γνωστή "Συμφωνία Sykes-Picot" της 9ης Μαΐου 1916 (αλλού αναφέρεται και σαν "Συμφωνία της Μικράς Ασίας") και που - να μην ξεχνάμε ότι - ο Picot ήταν... προ-θείος (grand-uncle) του "δικού μας" του κ. Valéry Giscard d'Estaing ("Τα Διαμάντια του Μποκάσα" είναι παντοτεινά· dose que emena barba! Merci!).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αξιότιμε κ. Καλεντερίδη,
    Γράφετε:

    Οι επιχειρήσεις αυτές, για να έχουν νόημα, θα πρέπει να γίνονται ΜΟΝΟ κοντά στις τουρκικές ακτές και φυσικά ΜΟΝΟ μέσα στα τουρκικά χωρικά ύδατα.

    Έτσι ναι, νομίζω πως έτσι αντιστρέφονται οι επιδιώξεις της Τουρκίας!

    Όπως όμως γνωρίζετε, ο σκοπός όμως των Τούρκων δεν είναι ΔΕΝ είναι οι κοινές περιπολίες στην τουρκική θαλάσσια περιοχή, αλλά στα Ελληνικά χωρικά ύδατα!

    Μετά άντε να τους σταματήσεις του Τούρκους από τις "επισκέψεις" και παραβιάσεις των Ελληνικών χωρικών υδάτων!

    Ο αείμνηστος Στρατηγός Σιαπκαράς, είχε μεταβεί, - τότε που ο Μακάριος πήγαινε στην Τριμελή Διάσκεψη του Λονδίνου (Ελλάς, Τουρκία, και Αγγλία) -, στο αεροπλάνο του Μακάριου στο αεροδρόμιο των Αθηνών, προσπαθώντας να πείσει τον Μακάριο να μην συμμετέχει σε διάσκεψη με την Τουρκία, διότι έτσι την έβαζε πάλι μέσα στην Νήσο που αυτή δεν είχε πλέον δικαιώματα καθ' όσον την είχε πουλήσει στους Άγγλους!

    Ήδη, οι Τούρκοι πέτυχαν τώρα αυτό που ήθελαν εδώ και καιρό, - να μην ισχύει βίζα για τους Τούκους στη ΕΕ -, που συνιστά τεράστια παραχώρηση και μεγάλο κέρδος για αυτούς! Κάτι που από χρόνια προσπαθούσαν αλλά χωρίς επιτυχία!

    Αν καταφέρουν και με την επίσημη βούλα της ΕΕΕ, ανενόχλητη εισβολή τους στο Ελληνικό Αιγαίο, άντε μετά να τους βγάλεις έξω ...!

    Φιλικά

    Ευμένης Καρδιανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πολύ σωστή, αν και σαρκαστικη η πρόταση του Σάββα. Το σωστό θα ήταν Ελληνικά και Τουρκικά σκάφη να επιστρέφουν τους πρόσφυγες στην Τουρκία, ώστε να σταματήσουν οι πνιγμοί στη θάλασσα και να λειτουργήσουν Ευρωπαϊκα προξενεία στις προσφυγουπόλεις της Τουρκίας ώστε να παίρνουν κανονικά το αεροπλάνο να πάνε όπου θέλουν κι εγκρίνεται ακόμη και στην Ελλάδα, κατόπιν αξιολόγησης των προσόντων τους για άμεση επαγγελματική απασχόληση. Εάν υπάρξει συμφωνία για συνεργασία, ακόμη και στα Ελληνκά χωρικα ύδατα εάν διασώζονται θα μπορούσαμε να τους παραδίδαμε σε Τουρκικό λιμάνι. Αυτό όσον αφορά την παράνομη διακίνηση μέσω θαλάσσης με διακινδύνευση της ζωής των προσφύγων, ώστε να ακολουθήσουν μία νόμιμη οδό η οποία και πρέπει να υλοποιηθεί μέσω προξενείων εντός Τουρκικού εδάφους.
    Όμως προσωπικά δεν είμαι κατά της υποδοχής Σύριων ακόμη και για εγκατάσταση στην Ελλάδα, που θα μπορούσαν να εργαστούν, να ενοικιάσουν τα κενά διαμερίσματα, να αποτελέσουν εμπορικούς συνδέσμους με τις Αραβικές χώρες όπου μπορούμε προνομιακά να αυξήσουμε τις εξαγωγές μας, κι αν είναι κάποιοι να πάνε στη Γερμανία και να λαμβάνουν επιδόματα 600€-1000€, όπως ακούω για να μάθουν τη Γερμανική γλώσσα, δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να είναι Σύροι κι όχι Έλληνες. Μήπως είμαστε μπουνταλάδες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αυτή η σπουδή κάποιων να κατακρίνουν ένα αρθρο πριν καλά καλά το διαβάσουν ολόκληρο και το κατανοήσουν ... τί να πω; Με ξεπερνάει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  15. Αξιον αποριας ειναι η απορριψις συνεργασιας μεταξυ Ελληνων και Τουρκων. Αξιον αποριας ειναι η εχθροτητα και ο ανταγωνισμος που βασιζονται σε Θρησκευτικα υποβαθρα αντι σε βασεις και σχεσεις αιματος. Αφησαμε 50,000 Οσμανληδες να μας γινουν κυριαρχοι οχι μονον της Μικρας Ασιας, οχι μονον του Ποντου, οχι μονον της Καππαδοκιας, οχι μονον της Ανατολιας, αλλα και να κινδυνευουμε να χασουμε και την Ανατολικη Θρακη αν μη και Δυτικωτερα. Σκεφτηκατε ποτε μια συνεργασια βασιζομενη σε αρχαιους δεσμους ΑΙΜΑΤΟΣ? Το '22 στην Μικρα Ασια (κατα Μαρκεζινη πατερα) ανω του 35% ησαν "δικοι" μας ανθρωποι. Απο την σημερινη εξελιξη της Τουρκιας αναφαινεται οτι ανθρωποι με ανωτερη νοημοσυνη ειναι γενικωτερα στα ηνια της χωρας και οχι τουρκοταταρομογγολοι απο Οσμανλιδικο αιμα που μονη ιδιοτητα και χαρισμα ειχαν να σκοτωνουν. Αρχιστε να οραματιζεστε μια γενικωτερη συνεργασια, και ισως μιαν των ημερων να επιστρεψωμε σε πατρογονικες εστιες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι διαφορές μας με την Τουρκία είναι καθαρά πολιτικές και όχι θρησκευτικές, η δε Ανατολική Θράκη δεν μάς ανήκει, ώστε να κινδυνεύομε να την χάσομε.

      "Αρχιστε να οραματιζεστε μια γενικωτερη συνεργασια, και ισως μιαν των ημερων να επιστρεψωμε σε πατρογονικες εστιες."

      Το άλλο με τον Τοτό το ξέρεις;

      Διαγραφή
    2. "άνθρωποι με ανώτερη νοημοσύνη είναι γενικώτερα στα ηνία της χώρας" ......

      Όπως ο Ερντογάν ας πούμε,που εχει αιματοκυλίσει την Τουρκία νομίζοντας ότι έτσι θα καταφέρει να γίνει νεοσουλτάνος;
      Αν αυτή είναι η ανώτερη νοημοσύνη εσύ μάλλον θες για κυβερνήτη τον Νέρωνα.

      Διαγραφή
    3. Και κάτι άλλο,George,
      οι διάφορες μας δεν είναι μόνο θρησκευτικές και σε καμία περίπτωση πάντως μόνο πολιτικές.
      Χαοτικές είναι!
      Μας χωρίζει ο σκοταδισμός τους.

      Διαγραφή
    4. Π
      Πισω απο τον σκοταδισμο του κρατους του Ερντογκαν ( το οποιον παραπαιει) υπαρχουν αλλοι παραγοντες αναπτυξεως. Ο σκοταδισμος υπαρχει σε μιαν ορισμενη ταξη, αυτην ακριβως την οποιαν καταδικαζω, ενω προσπαθω να οραματισθω αναπτυξη σε "κοινα εδαφη" και δεσμους οι οποιοι ακομα υπαρχουν. Εχωμε το Κυπριακο (το οποιο φαινεται να καταληγει καπου), μισο-εχωμε το Θρησκευτικο (κα), εχωμε το '22, εχωμε και μερικα αλλα ακομα. Αλλα, για δεστε υπο το πρισμα μιας ευρυτερης συνεργασιας την ολη κατασταση, το Θρησκευτικο το χαρακτηριζω σαν "μισο" γιατι δεν υπαρχει, μιας και το Πατριαρχειο ειναι υποδουλο,αδυνατο σε αναπτυξη πραγματικης ελευθερης πολιτικης, τα φαντασματα του παρελθοντος σιγα - σιγα εξαφανιζονται, και εαν ο επομενος Ερντογκαν ειναι καποιος απο Ελληνικο αιμα η συνεργασια που υπαρχει στα κοντινα νησια, μπορει να επεκταθει και παραπερα. Η Ελλαδα αιμορραγει λογω Αιγαιου, με αποτελεσματα κατωτερης Παιδειας,Υγειας,Κρατικων κατασκευων, και παμε λεγοντας.Ποιος απο τους Ελληνες πολιτικους θα τολμησει να κανει ανοιγμα, στην Τουρκικη "ελιτ" με το ιδιο οραμα περι ευημεριας ?

      Διαγραφή
    5. Ο συλλογισμός σου έχει λανθασμένη αφετηρία.
      Δεν είναι 2-3 ζητήματα του παρελθόντος ή του παρόντος που μας χωρίζουν από τους Τούρκους,όπως λες.
      Είναι κάτι ουσιαστικότερο.
      Το γεγονός ότι θέλουν το μισό Αιγαίο για πάρτη τους και το άλλο μισό να το διεκδικούν,όπως λέει ένας μεγάλος Ελληνας...
      Το γεγονός ότι διεκδικούν καταστάσεις και πράγματα που δεν τους ανήκουν στη Θράκη.
      Το γεγονός ότι διεκδικούν τη νομοτελειακή διχοτόμηση της Κύπρου,και πάρα πολλά άλλα,ων ουκ έστι αριθμός.
      Αυτοί διεκδικούν τα πάντα,εμείς τίποτε.
      Μη σε ξεγελάει η ψευδαίσθηση που ήθελαν κάποτε να μας καλλιεργήσουν ότι με την Τουρκία είμαστε φίλοι.
      Τέλος,αυτό που εσύ ονομάζεις τουρκική ελίτ,με την οποία μάλιστα προτείνεις να συνεργαστούμε,στην πραγματικότητα είναι μια εγκληματική οργάνωση και λέγεται Βαθύ Κράτος.

      Διαγραφή

    6. Οπως το ειπες, ΕΜΕΙΣ τιποτα. Αυτοι βρηκαν και κανουν λογω ελλειψεως ενος ισχυρου πολιτικου, μιας ενωμενης ισχυρης Κυβερνησης, μιας Ευρωπαικης πολιτικης που εχωμε το πανω χερι,οπως και ΒΕΤΟ. Η Τουρκια μας χρειαζεται πολυ περισσοτερο απ οτι θελει να παραδεχθει, και εαν βρυχαται, ειναι επειδη η ιδια φοβαται ενω το ξερει πολυ καλα οτι οι εκφοβισμοι της δεν προκειται να αποφερουν αποτελεσματα. Η Τουρκια μας χρειαζεται πολυ περισσοτερο απ οτι την χρειαζομαστε εμεις, και εαν βρεθει μια ενωμενη Κυβερνηση να παιξει τα χαρτια της διπλωματιας σωστα, η Ελλαδα μονο καρδισμενη μπορει να βγει.

      Διαγραφή

  16. Κάθε φορά που συνομιλεί η Ελλάδα με την Τουρκία, η πρώτη χάνει και η τελευταία κερδίζει. Το ίδιο και χειρότερα κάθε φορά που γίνεται μια συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών τυπική ή άτυπη. Η καλύτερη προσέγγιση (στις απαιτήσεις) Τουρκίας είναι η μη προσέγγιση. Τελεία και παύλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις

    1. Μα, με τους πολιτικους μας και την πολιτικη κατασταση που υπαρχει στην Ελλαδα τι περιμενεις ?

      Διαγραφή
  17. Η καλύτερη πρόταση της Ελλάδος στην απαίτηση της Μέρκελ για κοινές περιπολίες Ελλάδος - Τουρκίας στο Αιγαίο είναι να απαιτήσει η Γερμανία από την Τουρκία να επιβαίνει σε κάθε σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής κλιμάκιο της Frontex, να περιπολούν στα τουρκικά χωρικά ύδατα και τα οικονομικά ανταλλάγματα που έταξε η Μέρκελ στον Ερντογάν να δίδονται σε συνάρτηση με τις επιδόσεις της Τουρκίας στην αποτροπή των προσφύγων να καταφύγουν στα ελληνικά νησιά. Κάθε λέμβος που θα περνάει στην ελληνική πλευρά θα σημαίνει και 10.000.000 λιγότερα για την Τουρκία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις

    1. Για καθε λεμβο που περναει απο τουρκια στο Αιγαιο,ενας μηνας πισω στις διαπραγματευσεις ΕΕ και Τουρκιας. Μιλαω για δικαιες,νομιμες,επιχειρησεις,και συνδιαλλαγες. Ας επιμενει η Ελλαδα σε ΤΙΜΩΡΙΑ της Τουρκιας μεχρις να καθησει στο τραπεζι και να παψει να υποδυεται τον ταυρο στο υαλοπωλειο και μετα βλεπωμε τα αποτελεσματα.,

      Διαγραφή
  18. Διαφωνω ΚΑΘΕΤΑ με το αρθρο και την προσεγγιση του. κ. Καλεντεριδη. Αγαπητε Σαββα πηγαινε στη Γερμανια και ζησε με Τουρκους και εκει θα καταλαβεις τι σημαινει Τουρκος. Αληθεια, πιστευεις πραγματικα οτι εχει μπεσα ο Τουρκος ? Εδω μιλαμε για απεμπολιση εθνικων διακιωματων. Δεν μιλαμε ουτε για ιστοριες, ουτε για βιβλια. Την κοτσανα που πεταξε προεκλογικα ο ΤΖΙΦΡΑΣ για τα ναυτικα συνορα θα την πληρωσουμε στο μελλον, οπως εγινε στα Ιμια. ΔΕΝ αφηνουν τιποτα στη τυχη οι Τουρκοι. Εμεις ειμαστε μονιμα αγαθοι και απαθεις με τα τεκταινομενα και ερχονται οι στιγμες που θα τα πληρωσουμε, γιατι απο την ιστορια μας ΔΕΝ διδαχθηκαμε ΤΙΠΟΤΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Εν κατακλειδι και συνεχεια του προηγουμενου, δεν χρειαζομαστε καμια βοηθεια για να φυλαξουμε το Αιγαιο. το κανουμε εξαιρετικα πολλες δεκαετιες τωρα χωρις να εχουμε την παραμικρη βοηθεια απο τους Ευρωπαιους και το NATO . Σ΄ αυτο το θεμα το μονο που εχουμε εισπραξει ειναι απο αδιαφορια ως εχθροτητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. >το κανουμε εξαιρετικα πολλες δεκαετιες τωρα<

      Γι αυτό έχομε γεμίσει λαθρομετανάστες από την Τουρκία και οι τουρκικές κορβέτες κόβουν βόλτες μέχρι το Σούνιο;

      Διαγραφή
  20. ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ ΤΑ ΛΕΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΕ ΑΛΛΑ ΑΠΟΡΩ ΠΩΣ ΑΓΝΟΕΙΣ ΟΤΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΘΑ ΤΟ ΕΜΕΤΑΛΛΕΥΘΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΣΥΝΟΔΕΥΟΥΝ ΤΟΥΣ ΙΣΛΑΜΟΠΙΘΗΚΟΥΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΠΑΣΑΛΙΜΑΝΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΡΑΦΗΝΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  21. Το μεταναστευτικό ρεύμα το οποίο στοιχειώνει πλέον την ευρωπαϊκή ήπειρο, απέδειξε ότι η Ευρώπη και οι λαοί της εξακολουθούν και βιώνουν τόσο η ίδια όσο και οι κάτοικοι της, πληγές και προβλήματα , απόρροια πολεμικών συγκρούσεων των τελευταίων δεκαετιών.
    Η Κύπρος, η Κροατία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη είναι περιοχές της Ευρώπης με διάσπαρτα ναρκοπέδια στα εδάφη τους.
    Τα εκατοντάδες ναρκοπέδια τα οποία καταλαμβάνουν την πρώην Γιουγκοσλαβία βρίσκονται επί του μεταναστευτικού δρόμου προς την Γερμανία και την βόρειο Ευρώπη.
    Προφανώς ξεχάσαμε ; αγνοούμε ; το γεγονός της εσπευσμένης αποναρκοθέτησης τμημάτων της μείζονος περιοχής πόλεως Αμμοχώστου μόλις το 2014 λόγω μετάβασης Μπάιντεν στην Κύπρο!!
    Η Αμμόχωστος αποτελεί μοναδικό ιστορικό γεγονός, Πόλη-όμηρος, εντός της κοιτίδας ενός πολιτισμού, που αποκαλείται ευρωπαϊκός!
    Στην Κροατία υπολογίζεται ότι περίπου 50.000 νάρκες βρίσκονται διάσπαρτες το έδαφος της.
    (Δεν είναι λοιπόν καθόλου τυχαίο ότι οι πρόσφυγες επιθυμούσαν το Ουγγρικό δρομολόγιο. Η άγνωστη Ευρώπη, είναι απαγορευτική και επικίνδυνη.
    Η Ευρώπη της ελεύθερης κυκλοφορίας των λαών είναι η ίδια παγιδευμένη σε απαγορεύσεις κυκλοφορίας των εδαφών της!)
    Αλλά βέβαια αυτά είναι ψιλά γράμματα για τους ενδιαφερόμενους περί την ….ελεύθερη μετακίνηση αναξιοπαθούντων συνανθρώπων μας.
    Φυσικά και αυτή η εκδήλωση συμπαράστασης είναι μεροληπτική, περιστασιακή και ατελέσφορη.
    Οι πρόσφυγες από την πλευρά τους, εμφανίζονται να γνωρίζουν πολλά περισσότερα από ότι γνωρίζει ο ευρωπαίος πολίτης για το τις συμβαίνει στο ευρωπαϊκό έδαφος.
    Ταυτόχρονα αυτό αποτελεί και μία καλή ένδειξη ότι το παιχνίδι στο αιγαίο δεν είναι εν αγνοία τους, αλλά πλήρως συνειδητοποιημένο εκ μέρους τους για το ρίσκο που αναλαμβάνουν, αλλά κυρίως για το γεγονός της αντιμετώπισης που θα τύχουν στην απέναντι της τουρκικής ακτής πλευρά.
    Η φυγή προς την Ευρώπη των Σύριων, πρέπει να εξεταστεί σε βάθος και όχι στα στενά πλαίσια της ανθρωπιστικής προσέγγισης.
    Η μετανάστευση των Σύριων, έχει ειδικότερα χαρακτηριστικά τα οποία αγγίζουν τα όρια εθνικής μετακίνησης και αλλοίωσης μιας τεράστιας γεωγραφικής ενότητας της οποίας η στρατηγική αξία είναι αδιαφιλονίκητη.
    (συνεχίζεται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Τα μηνύματα από την Συρία μάλλον δεν είναι θετικά για τον λαό της και αυτή η απουσία θετικότητας δεν στηρίζεται στην εξέλιξη των ανταρτικών και αντι-ανταρτικών επιχειρήσεων στο έδαφος της.
    Ο συριακός λαός γνωρίζει ότι η πολιτική και οικονομική κατάσταση-εξέλιξη της χώρας έχει παγώσει και η εδαφική της μορφή μάλλον δεν θα είναι αυτή της γνωστής από τον χάρτη Συρίας.
    Οι ξένες δυνάμεις, προσπαθούν να υπεισέλθουν όλο και πιο δυναμικά στην συριακή σύγκρουση για να αποκομίσουν πολιτικά και εδαφικά οφέλη από μια αποδυναμωμένη πλέον πληθυσμιακά συριακή κοινωνία η οποία καλείται όπως οι προπάτορες τους να προσφέρουν , να χαρίσουν ουσιαστικά τις ικανότητες και γνώσεις τους έναντι πινακίου φακής, σε τρίτους.
    (Από την συριακή ιστορία μαθαίνουμε ότι ο Ταμερλάνος γύρω στα 1400 όταν κατέλαβε την Δαμασκό κατάσφαξε τους κατοίκους της πλην τεχνιτών οι όποιοι σταλθήκαν στην Σαμαρκάνδη, γνωστότατη μετέπειτα για τα τεχνουργήματα της!!
    Η Σαμαρκάνδη αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα πολιτιστικής ανάπτυξης η οποία προήλθε από τις καταστροφικές συνέπειες πολεμικών και επεκτατικών συγκρούσεων σε διαφορετικά μέρη.
    Η μετανάστευση σήμερα της ελληνικής νεολαίας, μορφωμένης και ικανής, απόρροια του οικονομικού πολέμου που βιώνει η χώρα χωρίς το στοιχείο του ρέοντος αίματος, αποτελεί χαρακτηριστικό ομοίως παράδειγμα της επιλεκτικής υφαρπαγής και αλλοίωσης της πληθυσμιακής συνοχής και πυκνότητας της χώρας.)
    Επομένως η συνεργασία ή μη με την Τουρκία στο ζήτημα των περιπολιών στο αιγαίο είναι ήσσονος σημασίας, διότι όπως θα έλεγαν και στην δίωξη ναρκωτικών, το φαινόμενο του μπαλονιού θα εμφανιστεί κάπου αλλού.
    Για τυπικούς λόγους, η συνεργασία με την γειτονική χώρα καλό είναι να υφίσταται άλλα να μην ωραιοποιείται και εξαίρεται ως ειδική πράξη.
    Αντιθέτως η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να τονίσει την ανάγκη Μη απομάκρυνσης των προσφύγων από την γειτονιά της Συρίας διότι αντιθέτως το αποτέλεσμα θα είναι μη αντιστρέψιμο για την Συρία ως οντότητα.
    Βλέπε Κύπρος και εισβολή.
    Βλέπε Λεμεσός και Λιβανέζικη κοινότητα Κύπρου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.