18/10/15

Απόβαση στην Αθήνα με τα 70 ‘αφεντικά’ της γαλλικής οικονομίας

ΦΡΑΝΣΟΥΑ ΟΛΑΝΤ: ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ
<p>Ο Φρανσουά Ολάντ είχε ενημερώσει εγκαίρως τον ΑλέξηΤσίπρα για την απόφασή του να επισκεφθεί την Αθήνα. Η επιλογή του Γάλλου προέδρου να εμφανιστεί η χώρα του ως στρατηγικός εταίρος της Ελλάδας τη σ

Μια επίσκεψη που εντάσσεται στον «οδικό χάρτη» του στρατηγικού σχεδιασμού αμφότερων, Ελλάδας και Γαλλίας, και αποτελεί για τον Αλέξη Τσίπρα «στοίχημα εδραίωσης της δημιουργικής συνεννόησης» με την ισχυρή χώρα της Ευρώπης θα λάβει χώρα τα επόμενα 24ωρα.

Ο Φρανσουά Ολάντ είχε ενημερώσει εγκαίρως τον Αλέξη Τσίπρα για την απόφασή του να επισκεφθεί την Αθήνα. Η επιλογή του Γάλλου προέδρου να εμφανιστεί η χώρα του ως στρατηγικός εταίρος της Ελλάδας τη στιγμή που επιχειρεί την έξοδο από την κρίση προωθεί το καλό κλίμα μεταξύ των δύο χωρών.

Ο λόγος για τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, που θα βρεθεί στην Αθήνα την προσεχή Πέμπτη και Παρασκευή, συνοδευόμενος από επτά υπουργούς της κυβέρνησής του και εκπροσώπους περίπου 70 σημαντικών επιχειρήσεων, καθώς και ανθρώπων της τέχνης όπως ο διευθυντής του Μουσείου του Λούβρου. Ηδη το Μέγαρο Μαξίμου έχει πάρει «φωτιά» με συνεδριάσεις για την προετοιμασία της γαλλικής «απόβασης», σε μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή για την Αθήνα. Είναι πασιφανές ότι η επιλογή του Γάλλου προέδρου να εμφανιστεί η χώρα του ως στρατηγικός εταίρος της Ελλάδας τη στιγμή που επιχειρεί την έξοδο από την κρίση, προωθεί τη συνεργασία και διατηρεί το καλό κλίμα μεταξύ των δύο χωρών το οποίο βελτιώθηκε κατά τις καλοκαιρινές διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία με τους εταίρους.

Έμπρακτη στήριξη

Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Φρ. Ολάντ είχε ενημερώσει εγκαίρως τον Αλ. Τσίπρα για την απόφασή του να επισκεφθεί την Αθήνα για να δείξει εμπράκτως τη στήριξή του στις ελληνικές προσπάθειες. Η υποστηρικτή στάση του εκδηλώθηκε με τον πιο εμφαντικό τρόπο προ ημερών και στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου έχοντας δίπλα του την καγκελάριο Μέρκελ τάχθηκε υπέρ μιας γενναίας λύσης στο ζήτημα του χρέους. Από την άλλη πλευρά, η ελληνική κυβέρνηση αντιλαμβάνεται το ενδιαφέρον της γαλλικής πλευράς να επενδύσει στη χώρα μας. Την πιθανή στρατηγική συμμαχία θα συζητήσουν αναλυτικά οι πρόεδροι της Ελλάδας και της Γαλλίας κατά την πρώτη ημέρα της επίσκεψης του Φρανσουά Ολάντ στην Αθήνα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Γάλλος ηγέτης θα δει αρχικά στο Προεδρικό Μέγαρο τον Προκόπη Παυλόπουλο ενώ την επομένη μέρα θα έχει τετ α τετ στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Αλέξη Τσίπρα. Οι δυο τους θα υπογράψουν ένα μνημόνιο φιλίας των δύο χωρών για τη δημιουργία συνεργασιών σε διάφορα επίπεδα, τη δεύτερη μέρα σε τραπέζι εργασίας... 30 ατόμων (οι δύο ηγέτες και επτά υπουργοί με επτά συνεργάτες από την κάθε πλευρά). Θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου, όπου οι κ. Τσίπρας και Ολάντ θα δεχθούν μόλις δύο ερωτήσεις από την κάθε δημοσιογραφική «πτέρυγα», την ελληνική και τη γαλλική. Ωστόσο, το πρόγραμμα του Γάλλου προέδρου περιλαμβάνει και χαλαρές στιγμές, όπως επίσκεψη στην Ακρόπολη και εν συνεχεία συνάντηση με εκπροσώπους της γαλλικής κοινότητας στην Αθήνα.

Οι καλά γνωρίζοντες λένε ότι ο Φρανσουά Ολάντ σκοπεύει να κρατήσει ζωντανή τη γραμμή της στήριξης προς την Αθήνα, αφού εκτιμά ότι έτσι παραμένει πιστός στον στρατηγικό του σχεδιασμό, τον οποίο αναπτύσσει από τον περασμένο Ιούλιο, όταν στην περίφημη 17ωρη Σύνοδο της Ευρωζώνης επιχείρησε με ευέλικτες κινήσεις να σώσει την παρτίδα υπέρ της Ελλάδας στηρίζοντας την επιχειρηματολογία Τσίπρα.

Το κρίσιμο ραντεβού στην Αθήνα είναι καλά προετοιμασμένο. Κατ' αρχάς τόσο η χρονική στιγμή όσο και η συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών είναι καθοριστικής σημασίας. Γίνεται λίγο πριν από το πέρας της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου μνημονίου και της επιδιωκόμενης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ενώ η ελληνική κυβέρνηση αναμένει και πόρους για την προώθηση του επενδυτικού προγράμματος ώστε να τονωθεί η πραγματική οικονομία και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

Ελπίζουν σε επενδύσεις

Προς αυτήν την κατεύθυνση της αναζήτησης εδάφους για γαλλικές επενδύσεις στην Ελλάδα είναι και η «απόβαση» 70 επιφανών επιχειρηματιών, οι οποίοι μάλιστα θα φτάσουν με την ίδια πτήση. Πλήθος πληροφοριών για τη διήμερη επίσκεψη Ολάντ στην Αθήνα μετέδωσε ο γαλλόφωνος σταθμός RTL του Λουξεμβούργου, σύμφωνα με τον οποίο τα πρωτοκλασάτα στελέχη των γαλλικών επιχειρήσεων ελπίζουν να επωφεληθούν από τις ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα. Μάλιστα σε άρθρο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του με τίτλο «Η Γαλλία παίρνει θέση για να εξαγοράσει κομμάτια της Ελλάδας», ο ραδιοφωνικός σταθμός σημειώνει:«Οι σύμβουλοι στο Ελιζέ μεταφέρθηκαν ήδη στην Αθήνα για να προετοιμάσουν το έδαφος για την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου. Ας μην περιμένουμε εκπλήξεις την ερχόμενη εβδομάδα. Επιτυχία θα είναι αν καταφέρουμε να οργανώσουμε ένα μικρό αυθόρμητο πλήθος Ελλήνων, για να σφίξουν το χέρι του Φρανσουά Ολάντ και να τον ευχαριστήσουν για την υποστήριξή του, αυτό τον καιρό.

Ο αρχηγός του γαλλικού κράτους επισκέπτεται την Αθήνα για να στηρίξει τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου. Θα μιλήσει στο Πανεπιστήμιο και θα κάνει και μια ομιλία στη Βουλή». Η εν λόγω ιστοσελίδα, που προαναγγέλλει την επίσκεψη με εξαιρετικό ενδιαφέρον, περιγράφει ακόμα και με «εικόνες» όσα αναμένεται να συμβούν στο προεδρικό μέγαρο: «Οι εύζωνες θα είναι εκεί έξω. Είναι οι παραδοσιακοί Ελληνες φρουροί, με φούντες στις άκρες των παπουτσιών τους και φουστανέλες με τετρακόσιες πιέτες, που συμβολίζουν τα τετρακόσια χρόνια της οθωμανικής κατοχής. Αυτά ως προς το ελληνικό φολκλόρ. Γιατί μπροστά στους Ελληνες φρουρούς, ο πρόεδρος Ολάντ θα παρατάξει έναν στρατό από Γάλλους διευθυντές επιχειρήσεων, χωρίς φούντες και φουστανέλες, οι οποίοι θα εξετάσουν πολύ προσεκτικά τις ευκαιρίες στην Ελλάδα».

Την ίδια ώρα, κορυφαίοι παράγοντες της ελληνικής πολιτικής σκηνής, οι οποίοι παρακολουθούν προσεκτικά όσα λέγονται ή γράφονται εν όψει της γαλλικής επίσημης επίσκεψης στην Αθήνα, δηλώνουν ότι η χώρα μας είναι ισότιμο μέλος της Ευρωζώνης που προσπαθεί με νύχια και με δόντια να διασφαλίσει την έξοδο από την κρίση.

Ανεβάζει ταχύτητα

«Υπάρχει ένα πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων για τη διάσωση των ελληνικών τραπεζών. Δεν έχουμε σταματήσει να μιλάμε γι' αυτό από την αρχή της κρίσης το 2011», τονίζουν στο άρθρο τους οι συντάκτες του RTL και συνεχίζουν: «Αυτήν τη φορά, η ηγεσία της Αθήνας αναγκάζεται να ανεβάσει τις ταχύτητες. Εχει δεσμευθεί να το κάνει αυτό μετά τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ενωση τον περασμένο Ιούλιο». Επισημαίνεται ακόμη ότι «η Γαλλία έχει προσφέρει σημαντική υποστήριξη για τον καθορισμό μιας λύσης για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα. Οι Ελληνες είναι ευγνώμονες προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Όλα αυτά δημιουργούν καλή χημεία και θετικό κλίμα στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, και αυτό είναι καλό».

Όσο για την «απόβαση» της οικονομικής ελίτ της Γαλλίας, το RTL σημειώνει: «Το θετικό κλίμα δεν σημαίνει ότι οι 70 γαλλικές εταιρείες -μεταξύ αυτών οι Vinci, Total, Veolia, SNCF, Suez και EDF- θα υπογράψουν συμβάσεις την επόμενη εβδομάδα. Ομως οι γαλλικές αρχές θέλουν, όπως και να 'χει, να υπογράψουν ένα είδος συμφωνίας, ''να μπει κάπου μια σφραγίδα'' με τον πρωθυπουργό Τσίπρα, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η απεσταλμένη μας στην Αθήνα (σ.σ. του RTL)».

Ξένοι αναλυτές επιμένουν ότι η Γαλλία παρακολουθώντας τις κινήσεις της γερμανικής πλευράς δεν ξεχνά την έντονη κινητικότητα και των Κινέζων, ειδικά στον τομέα των επενδύσεων στα νησιά και στα λιμάνια. Ειδικές αναφορές έκανε στο RTL ανώτερος Γάλλος διπλωμάτης, ο οποίος δίνει μεγάλη σημασία στη διήμερη μεν αλλά πυκνή σε επαφές επίσκεψη στην Αθήνα των κορυφαίων επιχειρηματιών της Γαλλίας.

Στο ίδιο κλίμα ήταν και η προγραμματισμένη επίσκεψη του Πιερ Μοσκοβισί στην Αθήνα, ο οποίος για προσωπικούς λόγους ανέβαλε το ταξίδι του την περασμένη Τετάρτη. Το σίγουρο είναι ότι εντός του Νοέμβρη θα φτάσει στο Μέγαρο Μαξίμου και ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος έχει ταχθεί ανοιχτά υπέρ της ανάγκης να δοθούν πόροι χωρίς εθνική συμμετοχή για να επανεκκινήσει η διαδικασία προώθησης έργων στην Ελλάδα.

ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ
fofig@pegasus.gr

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22767&subid=2&pubid=64271603

1 σχόλιο:

  1. Μιλώντας για οικονομικα...: ειναι σωστο να πληρωσω ,οπως ολοι, την Πραξη Διοικητικού Προσδιορισμού Φόρου ( εκκαθαριστικο) την στιγμη που την υπογραφει η κατηγορουμενη για παραβαση καθηκοντος Γενικη Γραμματέας Δημοσίων Εσοδων; Μήπως θα έπρεπε να περιμενω την αποφαση της δικαιοσυνης πρωτα; Ειναι σωστο; ειναι ηθικο; Αν η κυρια γενικη δεν αποδειχθεί ενοχη (αυτη τη στιγμη ειναι αθωα) , να πληρωσω τον φορο.Αν τελικα αποδειχθει ενοχη; Γιατι να μην θεωρισω οτι ατομο που βαζει την τελικη υπογραφη του στην αφαιμαξη μου δεν εχει το δικαίωμα να το κανει λογω παραβασης καθηκοντος...; Ρητορικα τα παραπανω αλλα σκεφτειτε το λιγο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.