28/9/15

Πώς η Ουάσιγκτον καθοδήγησε τον Τσίπρα έναντι των Γερμανών - Στενή συνεργασία με την Ουάσιγκτον τον «καυτό» Ιούλιο

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΙΔΕΡΗΣ
Με την επίσκεψη του κ. Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ και τις επαφές που θα έχει σε κορυφαίο επίπεδο, κλείνει ένας πολιτικός κύκλος που άνοιξαν ο ίδιος και ο ΣΥΡΙΖΑ, ξεκινώντας από... επαναστατικές διακηρύξεις και καταλήγοντας σε μια σχέση εμπιστοσύνης και συνεργασίας με την Ουάσιγκτον, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, όπως αποκαλύπτει σήμερα η «Κ». 
Τέσσερις ημέρες μετά τη συμφωνία Ελλάδας και πιστωτών, στις 16 Ιουλίου 2015, ο Ελληνας πρέσβης στην Ουάσιγκτον, Χρήστος Παναγόπουλος, συντάσσει απόρρητο τηλεγράφημα στο οποίο συνοψίζει την πολύμηνη συνεργασία Ουάσιγκτον - Αθήνας, με στόχο να αντιμετωπιστεί η επιθετικότητα του Βερολίνου, να μείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη και να υπάρξει συμφωνία με διάρκεια στον χρόνο. Οπως αναφέρει είχε επικοινωνία «με τακτικό συνομιλητή του, ανώτατο αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ», ο οποίος «μου μετέφερε εντυπώσεις από τη σημερινή συνάντηση Lew - Schauble, η οποία φαίνεται ότι διεξήχθη σε τεταμένο κλίμα, τουλάχιστον σε σκέλος που αφορούσε το ζήτημα της χώρας μας».
Από μια προσεκτική ανάγνωση του κειμένου προκύπτει ότι επί της ουσίας οι ΗΠΑ συμβούλευαν την κυβέρνηση Τσίπρα κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, μέχρι και την τελευταία στιγμή. Η βασική προτροπή ήταν ότι «η αμερικανική πλευρά αναμένει βήματα της ελληνικής πλευράς, επί τη βάσει των ήδη συμπεφωνημένων» και ότι η Αθήνα έπρεπε «να αποφύγει να αντιπαραταχθεί μετωπικά με το Βερολίνο (βλ. λεκτικές επιθέσεις, καμπάνια σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης)», καθώς στόχος ήταν «η δημιουργία ευρύτερων συμμαχιών με λοιπές ευρωπαϊκές χώρες, ήτοι Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ιταλία, Αυστρία, οι οποίες έπρεπε να πειστούν για την αποφασιστικότητα της Αθήνας να προχωρήσει στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, προκειμένου με τη σειρά τους να προσφέρουν τη στήριξή τους έναντι της Γερμανίας».
Η στρατηγική αυτή εκ του αποτελέσματος προκύπτει ότι εφαρμόστηκε κατά το δυνατόν από τον Ελληνα πρωθυπουργό. Με βάση την περίφημη Σύνοδο Κορυφής της 12ης Ιουλίου, είναι προφανές ότι οι χώρες που αναφέρονται στο έγγραφο ως οι σύμμαχοι της Αθήνας τήρησαν θετική στάση και συνέβαλαν στην επίτευξη συμφωνίας. Η αμερικανική άποψη είχε στον πυρήνα της τη θέση πως «δεν θα πρέπει να δοθούν ευκαιρίες στο Βερολίνο να επιβάλει τις απόψεις του», δηλαδή δεν έπρεπε η Ελλάδα να αντιπαρατεθεί κατά μέτωπο, κάτι που θα είχε τα αντίθετα αποτελέσματα. Προκύπτει επίσης με σαφήνεια ότι οι ΗΠΑ πράγματι είχαν άλλο οικονομικό και γεωπολιτικό δόγμα από τη Γερμανία και ανησυχούσαν μήπως η πλήρης κυριαρχία του Βερολίνου οδηγούσε ηθελημένα ή αθέλητα σε κατάρρευση της Ευρωζώνης, κάτι που είναι αντίθετο με τα αμερικανικά συμφέροντα.
Μάλιστα, με επίκεντρο την ελληνική υπόθεση, «η στρατηγική της Ουάσιγκτον είχε δύο πτυχές: την ανάδειξη της σημασίας του γεωπολιτικού ρόλου της Ελλάδας και τις συνεχείς αναφορές περί αναπροσαρμογής του χρέους». Οπως αναφέρεται στο έγγραφο, «όσον αφορά τη συζήτηση περί χρέους, επιβοηθητικά κρίνεται ότι κινήθηκε το ΔΝΤ, προφανώς κατόπιν σχετικής αμερικανικής παραίνεσης». Ως προς τη γεωπολιτική πτυχή, είναι προφανές ότι οι ΗΠΑ ήταν αυτές που ζήτησαν από την Αθήνα να αναδείξει τη γεωπολιτική παράμετρο και τους κινδύνους που ελλόχευαν για το δυτικό σύστημα ασφάλειας από μια πιθανή κατάρρευση της Ελλάδας. Η ανάδειξη της γεωπολιτικής παραμέτρου ήταν αμερικανική έμπνευση, ενώ ως γνωστόν και η πτυχή αυτή χρησιμοποιήθηκε από την Αθήνα μέχρι τέλους.
Συνεχείς επαφές
Με ικανοποίηση ο Ελληνας πρέσβης στην Ουάσιγκτον επισημαίνει ότι μεταξύ των κυβερνήσεων Ομπάμα και Τσίπρα υπήρξε κάτι παραπάνω από μια απλή συνεργασία, καθώς ενεπλάκησαν, πέραν του Λευκού Οίκου, υψηλόβαθμα στελέχη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, κορυφαία στελέχη του υπουργείου Οικονομικών και παράγοντες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ολοι αυτοί βρίσκονταν σε συνεχή επικοινωνία όχι μόνο με την Αθήνα, αλλά και με ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, προκειμένου να μην καταρρεύσει η Ελλάδα, να μείνει ζωντανή η Ευρωζώνη και παράλληλα να μην υπάρξει κρίση στις σχέσεις Ουάσιγκτον - Βερολίνου.
Είναι επίσης ενδεικτικό το σημείο εκείνο του τηλεγραφήματος, όπου ο Ελληνας πρέσβης αναφέρει ότι «από οικονομία συζήτησης προκύπτει πως η αμερικανική πλευρά έχει μάλλον πειστεί ότι θα ήταν λανθασμένη κίνηση να επιδιώξει, κατά την παρούσα συγκυρία, (να) μεταβάλει (τη) γερμανική στάση και συγκεκριμένα (τη) "φιλοσοφική-θεολογική" προσέγγιση (του) κ. Σόιμπλε, (η) οποία εδράζεται στη συλλογιστική ότι προκειμένου (να) παραμείνει (η) Ευρωζώνη ανταγωνιστική σε παγκόσμιο επίπεδο και (το) ευρώ ως νόμισμα ισχυρό, κρίνεται απαραίτητη η υλοποίηση σκληρών μέτρων και όχι συμβιβασμοί». Οι ΗΠΑ, συνεχίζει ο Ελληνας πρέσβης, «προσεγγίζουν (τη) θέση αυτή υπό διαφορετικό πρίσμα, θεωρώντας ότι για να είναι πειστική (η) Ευρωζώνη (θα) πρέπει να παραμείνει αρραγής».
Σύμφωνα με πληροφορίες από αξιόπιστες πηγές, τέλος, οι ΗΠΑ ήταν εκείνες που παρενέβησαν και στο ΝΑΤΟ προκειμένου να αναδειχθεί η γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας. Ετσι, την περίοδο που είχε οξυνθεί το κλίμα μεταξύ Τσίπρα - δανειστών, στις 20 Ιουνίου ο αναπλ. Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Αλεξάντερ Βέρσμποου, κάνει δήλωση με αποδέκτη το Βερολίνο με την οποία εκφράζει την έντονη ανησυχία του για μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Ο Βέρσμποου τονίζει ότι αυτό το ενδεχόμενο «θα μπορούσε να αποτελέσει κίνδυνο στον τομέα της ασφάλειας για τη Συμμαχία».
Καθημερινή

26 σχόλια:

  1. Έχει συμβεί αυτό που πριν περίπου ένα χρόνο είχα πει. Όταν τότε είχε επισκεφθεί τις ΗΠΑ ο Τσίπρας, που προηγούμενα δεν άφηνε ευκαιρία για να δείξει τα αντιαμεριηανικά του αισθήματα, και μας γύρισε φιλοαμερικανός, το είπα: "Οι ΗΠΑ βρήκαν τον επόμενο πρωθυπουργό της χώρας για να παίξει τα παιχν'ιδια τους " . Και δεν διαψεύστηκα. Η ξαφνική αλλαγή πορείας της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, απέναντι στην Ελλάδα, συνεχίστκε και το επιββαιώνει το τηλεγράφημα του Έλληνα πρέσβη. Κατά τα άλλα μας ταϊζουν κουτόχορτο κι εμείς καμαρώνουμε πως έχουμε την 'ΠΡΩΤΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ". Αστεία για τους αφελείς....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το ¨καθοδηγησε¨ σημαίνει ότι τον βοήθησε, σε τι στο να έρθουν σκληρότερα μέτρα από όσα ήταν συμφωνημένα; Προσοχή γιατί το άρθρο μας προϊδεάζει ότι η βοήθεια αυτή θέλει ανταλλάγματα και ο Τσιπρας ειναι στην Αμερική εκπροσωπώντας και την Κύπρο .......Αυτο ειναι και δαρμένοι και.......Τεράστια Προσοχή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Επομένως,
    Η Αθήνα δεν έχει πολιτικό σχεδιασμό αλλά φέρεται και άγεται κατά παραγγελία.
    Αναδεικνύει την διάσταση απόψεων μεταξύ Ευρώπης και Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, αλλά αναδεικνύει και κάτι σημαντικότερο.
    Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ ενωμένο δυνατό!!!
    Αυτό το τελευταίο αναδεικνύεται και αποδεικνύεται και με την αμερικανική κίνηση που αιφνιδίασε τους πάντες να αφαιρεθεί η οργάνωση Ε.Ο17Ν από τις λίστες τρομοκρατίας των αρχών των ΗΠΑ, 26αυγούστου 2015!
    (Να μην ξεχνάμε δε ότι η ανάμιξη των ΗΠΑ στην διαχείριση του χρέους, επετεύχθη επί Παπανδρέου.
    Να μην ξεχνάμε και το σύνολο των αντιδράσεων για την ανάμιξη του ΔΝΤ και την πολεμική κατά Παπανδρέου για εκείνη την επιλογή.)
    Αποδεικνύει ότι η αριστερή πολιτική επιλογή των ελλήνων πολιτών θα είχε καταστροφικότατα αποτελέσματα, αν οι ευρωπαίοι και οι αμερικανοί είχαν διαφορετικές προτεραιότητες για την περιοχή.
    Κάλλιστα, όπως γίνεται αντιληπτό θα μπορούσε να γίνει και στην Ελλάδα της …Συρίας, όπως έχουν επισημάνει σαουδαραβικοί κύκλοι οι οποίοι με μεγάλη ακρίβεια είχαν αντιληφθεί την τεράστια αποχή και την βάπτισαν εκλογική απεργία!!!
    (Διερωτώμαι για το ενδιαφέρον της Σαουδικής Αραβίας για τα ελληνικά τεκταινόμενα καθώς και το έγκυρο και έγκαιρο των εκτιμήσεων τους!)
    Οι σχεδιασμοί δεν έχουν απαλειφθεί, απλά έχουν υποχωρήσει σε βάθος χρόνου!
    Η Ελλάδα χρειάζεται άμεσα μια κεντρική υπηρεσία διαχείρισης εθνικών κρίσεων, η οποία να μπορεί να συσκέπτεται και να συνδράμει το κυβερνητικό έργο, ακόμη και αυτό των λοιπών πολιτικών κομμάτων, στους τομείς της διαμόρφωσης οικονομίας-διεθνών σχέσεων και άμυνας.
    Μια υπηρεσία απαλλαγμένη από γραφειοκρατικές και δοσοληπτικές υποχρεώσεις.
    Τόσο το υπουργείο εξωτερικών όσο και αυτό της άμυνας εκ των πραγμάτων αποδεικνύονται μικρά για να καλύψουν τα κενά και τις προκλήσεις , ενώ όλων αυτών προκλήσεων και απαιτήσεων η διαχείριση , εν τέλει, επαφίεται στην ιδεολογική αντίληψη και στενή επιστημονική κατάρτιση πολιτικών προσώπων που όπως έγραψε και ο ΜΑΚΝΑΜΑΡΑ για την κριτική του πολέμου στο Βιετνάμ:
    Ένας από τους λόγους της ήττας ήταν ότι θεωρούσαμε εαυτούς παντογνώστες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η τρομοκρατική οργάνωση 17Ν (όχι επαναστατική) βγήκε από τα αμερικάνικα κατάστιχα,διότι βρίσκεται σε αδράνεια.
      Δεν υπάρχει άλλος λόγος "κάτω από την επιφάνεια".

      Διαγραφή
    2. Η αδράνεια, δεν εξηγεί ούτε δικαιολογεί την απόφαση.

      Διαγραφή
    3. Τελοσπάντων,δεν είναι το θεμα του άρθρου,αλλά για πες εσύ τί εξήγηση δίνεις δηλαδή;

      Διαγραφή
    4. Όπως το έγραψες.
      Δεν είναι θέμα του άρθρου.

      Διαγραφή
  4. Λίγο ως πολύ όλοι φανταζόμασταν ή και κάποιοι γνώριζαν ότι οι κινήσεις του Τσίπρα ήταν...πώς το έλεγαν οι Αριστεροί πάντα;;...αμερικανοκίνητες.
    Οι Αμερικάνοι επωφελούμενοι της άσχημης ψυχολογικής του κατάστασης,γεγονός που ανάγεται στο παρελθόν και δεν είναι πρόσφατο,τον κατηύθηναν στη διαπραγμάτευση εν τέλει,αφού τον εξουδετέρωσαν ιδεολογικά.
    Ο ίδιος ενέδωσε και παραιτούμενος από την κομμουνιστική του αγωγή,σύρθηκε σε ένα διαρκώς μεταλλασσόμενο διεθνές περιβάλλον,χωρίς γνώσεις,χωρίς εμπειρία και το χειρότερο,με καταστροφική αλαζονεία.
    Όμως αυτά περίπου τα υποψιαζόμασταν.

    Τέλος,αναρωτιέμαι,αφού το τηλεγράφημα του Παναγόπουλου είναι απόρρητο,γιατί είδε το φως της δημοσιότητας;
    Αυτό δεν είναι παράνομο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σε τελικη αναλυση , χαίρωμαι για την αλλαγη στασις του Τσιπρα.
    Η Ελλαδα ειναι στην Ευρωπη , στο ευρώ και το κουρεμα του χρεους θα επιτευχθει λιαν συντομως.
    Θα υπαρξει οικονομικη ανακαμψη
    Η αλλαγη στασις του Τσιπρα με ξαφνιασε , ομως καλα εκανε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Επειδή διαφωνώ με τις προσεγγίσεις όλων των σχολιαστών θα ήθελα να επιμείνω σε κατι! Δεν με ενοχλεί ο Τσιπρας αν τα πηγαίνει καλα με τους Αμερικανούς, το αντίθετο μάλιστα αυτο ειναι το επιθυμητό εφόσον ο Τσιπρας ενδιαφέρεται για το εθνικό συμφέρον. Αν όμως το μοναδικό που ενδιαφέρει τον Τσίπρα ειναι να τα πηγαίνει καλα με τους Αμερικανούς για να κρατάει την καρέκλα στην Αθήνα και μονο τοτε έχουμε πρόβλημα, γιατί το άρθρο μας προϊδεάζει και μας προετοιμάζει για εθνικές ήττες στην Νέα Υόρκη με δήθεν αντάλλαγμα τις διαπραγματεύσεις για τα οικονομικά! Επιπλέον παραλείπει το άρθρο να αναφέρει ότι τις διαπραγματεύσεις αυτές τις προκάλεσαν ουσιαστικά οι Αμερικανοί για να εξυπηρετήσουν δικά τους συμφέροντα ενω κανεις δεν πρόσεξε πως οι Γάλλοι και οι Άγγλοι μας παρείχαν στήριξη γιατί είχαν ίδιες απόψεις με τους Αμερικανούς και οι δυο αυτοί ειναι ΕΕ! Προσοχή λοιπόν γιατί ήδη το παραμύθι των διαπραγματεύσεων το π,ηρωσαμε ήδη πολύ ακριβά και κανενα κούρεμα χρέους δεν πρόκειται να γίνει παρά θα δοθεί απλώς παράταση χρονική όπως άλλωστε ήταν συμφωνημένο να γίνει! Ας μην το πληρώσουμε και εθνικά αυτόν τον τραγέλαφο για τα τερτίπια Τσίπρα! Την ανάγκη του για εξουσία την πληρώσαμε 40 δις ας μην χρεωθούμε και με χαμένες πατρίδες γιατί αυτές δεν ξαναγίνονται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λες ότι δε σε ενοχλεί ο Τσίπρας να τα πηγαίνει καλά με τους Αμερικάνους.
      Το γεγονός ότι ενώ τα πηγαίνει καλά με αυτούς δημιουργεί αντιαμερικανικά αντανακλαστικά στον λαό δε σε ενοχλεί;
      Το θεωρείς σωστό;

      Διαγραφή
    2. Μα ειναι η τακτική Παπανδρέου. Ο Σακελλαριδης στις προηγούμενες εκλογές είχε πει σε ανύποπτο χρόνο πως ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να ειναι όπως το ΠΑΣΟΚ το 81. Ο Τσιπρας δημιουργεί τα αντανακλαστικά αυτα γιατί αυτή ειναι η ανάγκη των αριστερών στην Ελλαδα! Από εκει και μετά δε με ενδιαφέρει τι κάνει για να κερδίζει ψήφους στο εσωτερικό αν χρησιμοποιεί την πρόσβαση στην Αμερική προς εξυπηρέτηση εθνικών συμφερόντων. Το ερώτημα ειναι τον ενδιαφέρει καθόλου το εθνικό συμφέρον η μονο το ατομικό όπως ο Παπανδρέου και θα γυρίσει από την Νέα Υόρκη λέγοντας mea culpa η τιποτα παρόμοιο;

      Διαγραφή
    3. Αυτή η πολιτική συμπεριφορά αποτελεί τον ορισμό της υποκρισίας,της δημαγωγίας και του λαϊκισμού.
      Όσον αφορά το ενδεχόμενο να αναγνωρίσει τα λάθη του ο Τσίπρας,μάλλον αποκλείεται,διότι δείχνει πιο αμοραλιστής απο τον Παπανδρέου.

      Διαγραφή
    4. Αφου αυτο ψηφίζουμε κύριε Σημαιοφοριδη τι να κάνει και ο Τςιπρας; το μονο που μας μένει ειναι να παρακαλάμε και να ελπίζουμε να εχει έστω και στο πίσω μερος του μυαλού του ο κάθε πρωθυπουργός το εθνικό συμφέρον. Εμάς που μας νοιάζει τουλάχιστον και δεν πρεπει να είμαστε και πολλοί

      Διαγραφή
    5. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να αναδείξουμε το πραγματικό πρόσωπο του Τσίπρα,μπας και το καταλάβουν και οι υπόλοιποι,που εχω την πεποίθηση ότι κι αυτοί νοιάζονται.

      Διαγραφή
    6. Δεν πρόκειται να καταλάβουν γιατί δεν θέλουν να καταλάβουν. Τους αρέσει να ζουν στην ψευδαίσθηση του νιρβάνα τους.
      Μόνο όταν μηδενίσει η ιδιωτική οικονομία, όταν συντελεστεί ο εθνικός ευνουχισμός των νέων μας λόγω των αλλαγών στην Δημόσια εκπαίδευση, όταν οι αλλογενείς θα κυριαρχήσουν αριθμητικά, δυστυχώς τότε θα καταλάβουν, αλλά θα είναι πλέον αργά.

      Διαγραφή
  7. Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην στάση του κυρίου Πρωθυπουργού.
    Ήδη από το 2013, είχε ξεκαθαρίσει τις θέσεις του.
    Ποιες είναι αυτές οι θέσεις;
    Απόσπασμα δηλώσεων σε αμερικανικό ινστιτούτο τον Ιανουάριο του 2013:
    MR. TSIPRAS: The memorandum is, in fact, a one-way street, but it is a one-way street to disaster. And when this one-way street that you follow leads to the cliff, the only thing that you can do is turn the other way and look to see what alternative routes you passed by. Not to continue and head off the cliff.
    Historical analysts say that the Democratic Party in our country always was the majority. And following the dictatorship, this group was won over by Andreas Papandreou. And many say that he copied slogans from the radical left.
    Today, following the unfortunate choices of George Papandreou and the tragic path taken by our country, this political area is now being represented by
    SYRIZA, a party that does not abandon its traditions, its values, and all its beliefs from the left; however, it meets together with other parties from the socialist side and wants to express a younger generation and the social strata that are the middle class but especially, the poor class, that is being disparaged by this economic crisis, who are on the fringes of society. And unfortunately, it’s a large part of the population.
    Επομένως ο κύριος Πρωθυπουργός διατύπωσε μια σαφεστάτη θέση για το τι είναι και το τι προτίθεται να κάνει.
    Απορίας άξιον πώς η ομάδα Λαφαζάνη δεν αντελήφθη εγκαίρως την πορεία Τσίπρα ή αν έπεσε σε …..λούμπα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μήπως η τελευταία αυτή γραμμή είναι μία από τις αιτίες με πλήθος άλλων σημαντικότερων που ο λαός άφησε το Λαφαζάνη εκτός ? Αν δεχθούμε ότι ο λαός σκέπτεται και σκέπτεται και λογικά όταν ψηφίζει.

      Διαγραφή
    2. Αυτό το οποίο ρωτάς, θα βρει την απάντηση του αν αναλυθεί το τελευταίο εκλογικό αποτέλεσμα και διευκρινισθεί η μεγάλη αποχή σε τί συνίσταται.
      Επίσης, δεν γνωρίζω λόγω του ότι η ψήφος είναι υποχρεωτική , αν αυτή η αποχή έχει επιπτώσεις στην όλη εκλογική διαδικασία και φυσικά στο αποτέλεσμα αυτής.
      Το ερώτημα είναι και παραμένει αν γνώριζαν οι του ΣΥΡΙΖΑ τις διαβεβαιώσεις του κυρίου Τσίπρα προς το αμερικανικό ακροατήριο και αν ναι, πως το διαχειρίσθηκε ο ίδιος εντός του κόμματος.
      Διότι όταν ο τότε αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ διαβεβαιώνει την αμερικανική πλευρά ότι εκ μέρους του δεν έχουν να φοβούνται τίποτα, εφόσον ανελιχθεί σε κυβερνήτη της χώρας και από την άλλη πηγαίνει στην Ευρώπη με σκοπό να την κάνει να χορέψει και επιστρέφει με το 3ον μνημόνιο, αδειάζοντας αυτούς που τον στήριξαν στο στήσιμο του καλαματιανού, κάτι δεν κολλάει.
      η ομιλία του κυρίου Τσίπρα εδώ:
      http://www.brookings.edu/~/media/events/2013/1/22-greece-economy/20130122_tsipras_transcript.pdf

      Διαγραφή
  8. Επίσης κάτι εξαιρετικά σημαντικό.
    Διαβάστε το παρακάτω:
    ....to give special thanks to our translator today who came in on very short notice
    because Mr. Tsipras’s translator was stuck in Frankfurt, Germany in a
    snowstorm. So many thanks. And we’re all going to go a little bit slower since
    the translator is learning all of us.
    Ποιός είναι λοιπόν ο μεταφραστής του κυρίου Πρωθυπουργού και τι επιπτωσεις έχει αυτό στην διαπραγματευτική του δυνατότητα, μυστικότητα, λήψη αποφάσεων ,κλπ,κλπ.
    Εν πάσει περιπτωσει, η ομιλία του κ. Τσιπρα στο BROOKINGS ,εδώ:
    http://www.brookings.edu/~/media/events/2013/1/22-greece-economy/20130122_tsipras_transcript.pdf

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Το χρήμα σημερα το εχουν η Κίνα και η γερμανια.Η μεν Κίνα παρα την κλειστή της οικονομία για λόγους ευνόητους ειναι υποχρεωμένη να επιστρέφει μερος προς την Αμερική για να καταναλώνουν αυτα που αυτη παράγει.Η γερμανια ομως ακολουθεί εντελως άλλη πολιτική που ειναι κίνδυνος θάνατος για τις ΗΠΑ. Έντονα εξαγωγική πολιτική και έντονα περιοριστική στο εσωτερικο και το χρήμα στα συρτάρια...
    Σιγά μα μην της πηρε ο πόνος για το χρέος μας ως χωρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μην το ψάχνετε πολύ. Ενώ τα στρατηγικά παίγνια μετά τον Ψυχρό Πόλεμο οργιάζουν εδώ οργιάζει η αποχαύνωση της διακομματικής ... παγκοσμιοποίησης. Η Ευρώπη κινείται πάνω σε κινούμενες σεισμικές πλάκες όπου για να είσαι παίχτης απαιτείται να γνωρίζεις το Α, Β Γ ... Ω.

    Γερμανικό ζήτημα http://www.ifestosedu.gr/111GermanikoEE.htm
    ΕΕ: Στρατηγικές σεισμικές πλάκες http://www.ifestosedu.gr/111SEUstrategicIssues.htm
    Διαπραγματευτική στρατηγική στη ΕΕ http://www.ifestosedu.gr/111EUNegotiation.htm

    Δεν είναι τίποτα σοφά πράγματα. Στοιχειώδη είναι. Απλά δεν τα γνωρίζουν αυτοί που εκλέγονται ή αν γνωρίζουν κατιτί η Καρέκλα προσδιορίζει τη συμπεριφορά αλλά και η μια ή άλλη Ziemens.

    Ο δε συνήθης πολιτικός για τα στοιχειώδη που παράπεψα θα πει ότι είναι ... πολλά να τα διαβάσει.

    Απαιτείται πολιτειακή αλλαγή! Π. Ήφαιστος, ΠΕΡΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΔΗΜΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΕΝΣΤΙΚΤΟΥ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ Η «ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΨΗΦΟΣ». http://wp.me/p3OqMa-11e

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Τα συμπεράσματα από την ανάγνωση ένα γνωστού στύλ διπλωματικού εγγράφου (ήξεις, αφήξεις ...) είναι αρκετά έως πολύ τραβηγμένα. Πάνω κάτω επαναλαμβάνουν αυτά που έχουν γραφεί στις παραπολιτικές στήλες εκείνων των ημερών, και στο διαδίκτυο.

    Θα ήτο εξ άλλου και παντελώς ανόητο πρέσβυς σε μία κορυφαία πρεσβεία, να ενημερώνει το Υπουργό Εξωτερικών ότι οι Αμερικάνοι σέρνουν από την μύτη τον Πρωθυπουργό, ώς προσπαθούν να το ερμηνεύσουν οι αντικειμενικοί δημοσιογράφοι του Αλαφούζου.

    Το ερώτημα που παραμένει είναι από πού ξεφύτρωσε το τηλεγράφημα, και ποιός το πάσσαρε στο Αλαφουζέικο.

    Το γιατί έχει απαντηθεί εδώ και καιρό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Το ζήτημα που τίθεται είναι ότι ανθόσπαρτη διεθνής πολιτική δεν υπάρχει. Οι δρώντες και μάλιστα οι μεγάλοι διαρκώς συγκροτούν, αλλάζουν και επιλέγουν εναλλακτικά σχέδια δράσης. Οι σχέσεις τους ποτέ δεν ήταν και ποτέ δεν θα είναι γραμμικές όπως πολλοί Έλληνες νομίζουν με αποτέλεσμα είτε να μην σχεδιάζουν και εφαρμόζουν αποφάσεις είτε συνηθέστερο να κάνουν εκκλήσεις ηθικές και άλλες ενώ στην διεθνή πολιτική αυτό είναι ανόητο. Η πολιτική ηθική παράγεται και διαμορφώνεται εκεί όπου υπάρχει κοινωνία και πολιτικό σύστημα δηλαδή εντός του κράτους και οι αντιπρόσωποι των κρατών προσέρχονται με αυτούς τους όρους διατυπώνοντας το εθνικό συμφέρον τους ή παζαρεύοντας χωρίς δισταγμούς γύρω από αυτά. Μια μόνο λέξη για τις ΗΠΑ. Η πολιτική της απέναντι στην Ευρώπη εξαρτάται από το πώς κινείται το κέντρο βάρους της πολιτικής της και αυτό στην συνέχεια αφορά την πλανητική ισορροπία δυνάμεων και το πώς η τελευταία επηρεάζει τις περιφέρειες.

    ►ΕΕ: Στρατηγικές σεισμικές πλάκες http://www.ifestosedu.gr/111SEUstrategicIssues.htm
    ►ΕΕ: Διαπραγματευτική στρατηγική http://www.ifestosedu.gr/111EUNegotiation.htm

    http://www.ifestosedu.gr/111GermanikoEE.htm

    Όταν οι αντιπρόσωποι ενός κράτους δεν γνωρίζουν βασικά πράγματα για την δομή και λειτουργία του διεθνούς συστήματος είναι ξάπλα πάνω στην κλίνη του Προκρούστη των στρατηγικών παιγνίων κρατών που την δουλειά τους κάνουν και ξέρουν να την κάνουν αποτελεσματικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κύριε καθηγητά,
      (παρακαλώ διορθώστε όπου κάνω λάθος.)
      Στην Ελλάδα, το πολίτευμα, είναι Προεδρευόμενος Κορπορατισμός.
      Ένα τρανό δείγμα αυτού του κυρίαρχου μοντέλου, που είναι φασιστική οικονομικό-κοινωνική έκφραση, ήταν η επαναπρόσληψη των κυριών καθαριότητας στο υπουργείο οικονομικών και φυσικά η ΕΡΤ.
      Στο πλαίσιο λειτουργίας του κράτους με αυτό το μοντέλο, έννοιες όπως η ανάπτυξη, έρευνα, πρωτοβουλία και νεωτερισμός αποτελούν εχθρικές και απορριπτέες έννοιες.
      Η Ελλάδα πορεύθηκε σχεδόν από ιδρύσεως της με αυτό το μοντέλο και φυσικά ήταν και ο λόγος της δολοφονίας του Καποδίστρια.
      Το ελληνικό κυρίαρχο οικονομικό μοντέλο είναι μονοσήμαντο, πλήρως ανελαστικό, διεκδικητικό και ουχί ανταγωνιστικό , ενώ σε κάποιες περιπτώσεις έχει και στοιχεία εκδικητικότητας.
      Οι οικονομικές ομάδες χρησιμοποιούν ένα διαμεσολαβητικό μοντέλο διεκπεραίωσης των προβλημάτων που εγείρονται μεταξύ τους, το οποίο με την σειρά του στηρίζεται σε ένα ελεγχόμενο πολιτικό και διοικητικό μηχανισμό, ο οποίος με την σειρά του απομυζά οφέλη επί κοινή ωφελεία.
      Αυτά τα διαμεσολαβητικά όργανα , δεν ήταν τίποτε περισσότερο από τα Σωματεία και τις Ομοσπονδίες, όπως τα γνωρίσαμε τα προηγούμενα χρόνια.
      Επομένως είναι εξαιρετικά δύσκολο να ανατραπεί αυτό το μοντέλο , ένα μοντέλο το οποίο οδήγησε και οδηγεί στην μετανάστευση της νεολαίας, την υποβάθμιση και τελικά καθίζηση της βιομηχανικής υποδομής και παραγωγής και όχι μόνο!
      Ένα μοντέλο, το οποίο υποσκάπτει τα μαθησιακά ενδιαφέροντα της νεολαίας περιορίζοντας τα σε μια στενωπό γνώσης που εξυπηρετεί και μόνο το συντεχνιακό-Κορποριστικό ελληνικό κράτος.

      Διαγραφή
  13. Λίγο πολύ τα περισσότερα από αυτά καταμαρτυρούνται. Τώρα, οι κοινωνικές οντότητες όπως γεννιούνται μέσα από αγώνες ελευθερίας και όπως εξελίσσονται είναι ζωντανοί οργανισμοί. Για να είναι εθνικά ανεξάρτητες και κοινωνικοπολιτικά βιώσιμες απαιτείται να είναι όπως ήδη ανέφερα κοσμοθεωρητικά περιεκτικές. Ιδεατά ατομικά και συλλογικά όντα δεν υπάρχουν. Οι Έλληνες όμως είναι κοσμοθεωρητικά περιεκτικοί είτε το θέλουν είτε όχι. Εδώ αρχίζουν και μετράνε οι βαθμίδες πολιτικοανθρωπολογικής συγκρότησης που καθιστούν το πολιτειακό τους σύστημα πολιτικά ορθολογιστικά, τις πολιτικοοικονομικές και κοινωνικές ιεραρχίες νομιμοποιημένες και την προσκόλληση στα εθνικά συμφέροντα αυτονόητη. Τα προβλήματα που αναφέρετε πολλά από τα οποία πολλοί άλλοι αναφέρουμε είναι πολιτικές ασθένειες. Νομίζω όχι ανίατες. Μπορούν να συνοψιστούν και ως ιδιωτεία, μια λέξη που συμβολίζει όπως εγώ το βλέπω τις πολιτικές και κοινωνικές ασθένειες ενός κράτους που παρακμάζει. Κράτους έγραψα ως εποικοδόμημα. Στα θεμέλια είναι η κοινωνία ο πολιτικός ορθολογισμός των μελών της οποίας (εγώ θα έλεγα και για όλες τις ανθρωπολογικά περιεκτικές κοινωνικές οντότητες) μπορεί πάντα να βελτιωθεί. Η πείρα δείχνει ότι απειλές κατά της συλλογικής επιβίωσης επενεργεί συσπειρωτικά και διορθωτικά. Κάτι ακόμη. Αφού όπως είπατε και συμφωνούμε ήδη το κράτος-εποικοδόμημα όντας ξενοκρατούμενο τα νοικοκυριά πάλευαν να επιβιώσουν. Έχω στο μυαλό γράφοντας αυτό το εξαιρετικό έργο του Βαγγέλη Κοροβίνη «νεοελληνική φαυλοκρατία» το οποίος χωρίς να εκλογικεύει ή να κάνει άλματα πολλά από τα ελαττώματα των νεοελλήνων όπως για παράδειγμα οι πελατειακές συναλλαγές με το ξενοκρατούμενο κράτος εμπίπτει στην λογική αυτή της επιβίωσής απέναντι σε ένα περίπου εχθρικό διοικητικό εποικοδόμημα.

    Στην πολιτική θεωρία αυτά όλα είναι εκτιμήσεις που δεν σταθμίζονται εύκολα ούτε μετρούνται. Ο προσανατολισμός των πραγμάτων είναι το κύριο. Ως προς τούτο η κρίση και το πέταγμα του προσωπείου της ξενοκρατίας ενδέχεται να ευαισθητοποιήσει και προσανατολίσει προς την σωστή κατεύθυνση. Το ίδιο ισχύει και για την διάλυση του χειρότερου εχθρού των νεοελλήνων, των ποικίλων θεωρημάτων και ιδεολογημάτων και την συνειδητοποίηση της σημασίας της εθνικής ανεξαρτησίας και του εθνικού συμφέροντος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.