30/9/15

Η Ρωσία μπροστά στις προσκλήσεις της παγκόσμιας ανάπτυξης

Αλεξέι Τιμοφέιτσεφ, RBTH
Βαρυσήμαντο άρθρο του Ρώσου πρωθυπουργού, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, για το ρόλο της Ρωσίας στη νέα διεθνή πολιτική και οικονομική πραγματικότητα.
Russian Prime Minister Dmitry Medvedev
Πηγή: Reuters
Ο Ρώσος πρωθυπουργός, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, δημοσίευσε επιστημονική εργασία με τίτλο: «Η νέα πραγματικότητα: Η Ρωσία και οι παγκόσμιες προκλήσεις».

Στο άρθρο του, όπως σημειώνει ο ίδιος ο συγγραφέας, «γίνεται μια προσπάθεια ανάλυσης των σημαντικών αλλαγών που συμβαίνουν σήμερα στην παγκόσμια οικονομία και επηρεάζουν άμεσα την κατάσταση στη χώρα μας».
Η RBTH, παρουσιάζει τις κύριες θέσεις της δημοσίευσης του προέδρου της κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Οι προκλήσεις
Η υπόθεση δεν αφορά μόνο στο πως θα ξεπεράσουμε τις δυσκολίες που εμφανίστηκαν σήμερα, ή τις χρόνιες «παθήσεις» της κρίσης, με φαινόμενα όπως τα ελλείμματα και οι κοινωνικές και οικονομικές ανισορροπίες. Παρά τη σημασία αυτής της εργασίας, σήμερα, κάτω από αυτές τις σύνθετες και δύσκολες συνθήκες, είναι σημαντικό να διατυπώσουμε και να θέσουμε στον εαυτό μας στρατηγικούς στόχους. Τα προβλήματα δηλαδή που θέλουμε να επιλύσουμε. Ακόμη κι αν ο στόχος φαίνεται πολύ μακρινός και η λύση είναι πολύ δύσκολη. Αν και στην πραγματικότητα, ο κύριος στόχος διατυπώνεται αρκετά απλά: Να εισέλθουμε, «πετυχαίνοντας σημαντικά επιτεύγματα», στην ομάδα των χωρών του πλανήτη με το υψηλότερο επίπεδο ευημερίας.
Νέα πραγματικότητα ή νέα κανονικότητα;
Στο πλαίσιο της συζήτησης για τις τρέχουσες και τις μελλοντικές προκλήσεις της παγκόσμιας ανάπτυξης, όλο και περισσότερο άρχισε να χρησιμοποιείται ο όρος «new normal». Εμφανίστηκε πριν από πέντε χρόνια, μετά τη λήξη της οξείας φάσης της παγκόσμιας κρίσης και γρήγορα κέρδισε δημοτικότητα ανάμεσα στους εμπειρογνώμονες. «New normal» σημαίνει «νέα κανονικότητα». Μπορούμε όμως να το μεταφράσουμε ως «νέα πραγματικότητα». Αυτός ο νέος όρος, περιέχει τα βασικά χαρακτηριστικά που θα διαμορφώσουν την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας κατά την επόμενη περίοδο. Στην πραγματικότητα, μέχρι την επόμενη σημαντική δομική κρίση.
Γίνεται όλο και πιο σαφές ότι οι κορυφαίες χώρες του κόσμου περνάνε σε μια νέα τροχιά ανάπτυξης. Το ζήτημα δεν αφορά μόνο στους νέους ρυθμούς, αλλά και στην ποιότητα αυτής της ανάπτυξης. Στην εμφάνιση νέων τομέων παραγωγής και στη νέα γεωγραφική κατανομή τους. Η ανασυγκρότηση επηρεάζει όλες τις σφαίρες της ανθρώπινης δραστηριότητας: Την τεχνολογία, την οικονομία, τον ανθρωπιστικό τομέα.
Οι σχέσεις με τη Δύση και την Ανατολή
Παρά την τρέχουσα κρίση στο χαρακτήρα των σχέσεων με τη Δύση, η αποκατάσταση της συνεργασίας εξακολουθεί να είναι μια εξέλιξη που θα συμβεί αναπόφευκτα. Η Ρωσία δεν πρόκειται να αποχωρήσει από την ευρωπαϊκή ήπειρο οικονομικά, πολιτικά ή πνευματικά. Οι σχέσεις αυτές μπορεί να αλλάξουν στο μέλλον, αλλά η στρατηγική κατεύθυνση παραμένει σταθερή και αναπόφευκτη: Η συνεργασία, η εταιρική σχέση και υπό ευνοϊκές εξελίξεις, η διαμόρφωση ενός ενιαίου οικονομικού χώρου.
Η γεωγραφική και γεωπολιτική θέση της Ρωσίας, όχι μόνο επιτρέπει, αλλά κατά μία έννοια απαιτεί από εμάς μια πιο ενεργό ανάπτυξη της συνεργασίας στην «ανατολική κατεύθυνση». Με την Κίνα, το Βιετνάμ, την Ιαπωνία, τη Ν. Κορέα, και γενικότερα με χώρες της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού, της ομάδας BRICS και του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης, χώρες που βρίσκονται σε διάφορες περιοχές του κόσμου.
Το «νομισματοκοπείο» δεν αποτελεί πηγή ανάπτυξης
Το κρίσιμο ζήτημα τώρα είναι να διασφαλίσουμε, όχι μόνο τους ρυθμούς, αλλά μια νέα ποιότητα οικονομικής ανάπτυξης. Η δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος αρχίζει με την εξασφάλιση της μακροοικονομικής σταθερότητας. Ο χαμηλός πληθωρισμός και ο ισοσκελισμένος προϋπολογισμός εξακολουθούν να αποτελούν βασική προτεραιότητα για τη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας.
Είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν σύγχρονοι μηχανισμοί για τη χρηματοδότηση της οικονομικής ανάπτυξης και του εκσυγχρονισμού των υποδομών και της τεχνολογίας. Αναμφίβολα, οι δημόσιες επενδύσεις θα πρέπει να διαδραματίσουν εδώ ένα σημαντικό ρόλο. Ειδικά τώρα, όταν σε κάποιο βαθμό βοηθούν στην αντιστάθμιση της χαμηλής δραστηριότητας των ιδιωτών επενδυτών.
Αλλά οι δημόσιες επενδύσεις δεν μπορεί να είναι η κύρια πηγή ανάπτυξης. Το κράτος, επίσης, δεν μπορεί να μετατρέψει σε μια τέτοια πηγή το «εκτυπωτήριο» χρήματος. Η ελευθερία της αθρόας νομισματικής κυκλοφορίας, είναι μια από τις πιο επικίνδυνες ελευθερίες. Οι αναφορές στη δυτική εμπειρία κινήτρων της κυκλοφορίας είναι επισφαλείς.
Μια επίσης σημαντική παράμετρος: Η προσέλκυση ιδιωτών επενδυτών θα πρέπει να βγει στο προσκήνιο των δραστηριοτήτων των οργάνων κρατικής διακυβέρνησης όλων των επιπέδων.
Οι εγχώριες αναπτυξιακές δυνατότητες
Σημαντική πηγή επενδύσεων θα πρέπει να είναι επίσης η εγχώρια αποταμίευση. Πρόκειται για μια στρατηγική πρόκληση με μακροχρόνιο ορίζοντα, αλλά θα πρέπει να προσανατολιστούμε άμεσα προς αυτό το στόχο. Σε αυτό το πλαίσιο, θα πρέπει να εξετάσουμε το ζήτημα της αποτελεσματικής χρήσης των συνταξιοδοτικών αποταμιεύσεων. Το συνταξιοδοτικό και στη συνέχεια το ασφαλιστικό σύστημα, αποτελούν την κύρια πηγή σχηματισμού της μεγάλης και «μακράς διάρκειας» δεξαμενής χρημάτων στην οικονομία.
Παρά τη γεωπολιτική πολυπλοκότητα, τις κυρώσεις και τους διάφορους περιορισμούς, δεν μπορούμε να ξεχάσουμε το πρόβλημα της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων. Αν υποτιμήσουμε αυτό τον παράγοντα, θα σήμαινε ότι αποδεχόμαστε τη λογική της απομόνωσης που μας επιβλήθηκε.
Η ανάπτυξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, αποτελεί επίσης προϋπόθεση για τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και ταυτόχρονα θα λειτουργήσει ως παράγοντας κοινωνικής σταθερότητας.
Ανταγωνισμός και απεξάρτηση από τους υδρογονάνθρακες
Σχετικά με την τόνωση του ανταγωνισμού: Ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους ο ανταγωνισμός βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα είναι οι ανησυχίες για την κοινωνική σταθερότητα στις επιχειρήσεις και στις περιφέρειες. Ως εκ τούτου, η ανάπτυξη μιας σύγχρονης αγοράς εργασίας γίνεται  εκτός από κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα. Έτσι, η τυπική προσέγγιση για την επίλυσή του, θα εμποδίσει την επιτάχυνση της δημιουργίας θέσεων εργασίας υψηλής απόδοσης.
Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας, αφορά τη δημιουργία κινήτρων για την αύξηση των εξαγωγών αγαθών και προϊόντων. Τόσο σε απόλυτους αριθμούς, όσο και ως ποσοστό των συνολικών εξαγωγών. Μεταξύ άλλων, μια τέτοια θετική εξέλιξη θα ήταν και μια ένδειξη ότι η υποκατάσταση των εισαγωγών πράγματι κερδίζει έδαφος και ότι άρχισε να φέρνει θετικά αποτελέσματα.
Τέλος, αναγκαίες είναι και οι ποιοτικές αλλαγές στην αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης. Θα πρέπει να θεσπιστεί ένα σύστημα διαφορετικών επιπέδων ευθύνης και αρμοδιοτήτων για τη λήψη αποφάσεων.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο ρωσικό οικονομικό επιστημονικό περιοδικό «Voprosy Ekonomiki» («Οικονομικά θέματα»), τεύχος 10, 2015.

http://gr.rbth.com/politics/2015/09/29/i-rosia-mprosta-stis-proskliseis-tis-pagkosmias-anaptyxis_443813

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.