7/9/15

Η αιχμαλωσία του στρατηγού Τρικούπη το 1922, η συνάντηση με τον Κεμάλ και η συνομιλία των δυο ανδρών

Ο τούρκος ηγέτης ήταν όλο φιλοφρονήσεις, ενώ ο αιχμάλωτος στρατηγός διερωτήθηκε μήπως έπρεπε να αυτοκτονήσει…
Του Τάσου Κοντογιαννίδη
 Η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη της Μικρασιατικής καταστροφής κορυφώθηκε από τη στιγμή της αιχμαλωσίας ενός τμήματος του Α΄ Σώματος Στρατού μαζί με τον διοικητή του στρατηγό Νικόλαο Τρικούπη μετά τη Μάχη του Αλή Βεράν, ένα μικρό χωριό στην περιφέρεια της Κιουτάχειας. Το  αιχμαλωτισμένο αυτό τμήμα αριθμούσε 5.000 άνδρες,  όταν κυκλώθηκε από πολλαπλάσιες στρατιωτικές τουρκικές δυνάμεις, ενώ οι άλλες δυνάμεις του Σώματος αποκομμένες αποκρούοντας επιθέσεις, κατευθύνθηκαν με απώλειες προς τα παράλια.

Ο στρατηγός Τρικούπης με άλλους αξιωματικούς στο Μικρασιατικό Μέτωπο
Πριν αιχμαλωτισθεί ο στρατηγός Τρικούπης προσπάθησε να αντιτάξει  μέχρις εσχάτων άμυνα  στο χωριό Καρατζά Χισάρ, αλλά μόλις διαπίστωσε ότι δεν εισακουγόταν από τους στρατιώτες του, των οποίων η αντοχή είχε υπερβεί κάθε όριο, αναγκάσθηκε στις 5 το απόγευμα της 2ας  Σεπτεμβρίου 1922 να ζητήσει  συνθηκολόγηση.  Μαζί με τον Τρικούπη παραδόθηκαν, ο υποστράτηγος Κ. Διγενής, ο διοικητής της 13ης  Μεραρχίας  συνταγματάρχης Καϊμπαλής, 190 αξιωματικοί 4.400 στρατιώτες,
Ο στρατηγός Τρικούπης αιχμάλωτος οδηγείται στις φυλακές του Αλάσεχιρ, από Τούρκους στρατιώτες
Την επομένη, οι αιχμάλωτοι στρατηγοί Τρικούπης και Διγενής, οδηγήθηκαν από Τούρκους αξιωματικούς στον Ισμέτ Πασά Ινονού. ΄Ηταν, όπως διηγείται ο ίδιος, κατάκοποι με τα χείλη πρησμένα. Τους πρόσφερε τσάϊ αλλά δεν ήταν σε θέση να το πιούν. Τους φέρθηκε φιλικά,  συζήτησαν για την μάχη και τους είπε ότι πολέμησαν γενναία αλλά η τύχη δεν τους ευνόησε.  Μίλησαν κατόπιν ως αξιωματικοί του Πυροβολικού για την στρατηγική της μάχης και ότι τα πυρά του  τουρκικού πυροβολικού κατέστρεψαν τους πύργους ελέγχου και κατοπτεύσεως, απέκοψαν τηλεφωνικά καλώδια και φόνευσαν τους χειριστές, με αποτέλεσμα να υπάρχουν τηλεβόλα και οβίδες όχι όμως στρατιώτες –χειριστές…
  Μετά, την συζήτηση ο Ισμέτ έβαλε την ζώνη και το ξίφος του και τους είπε: «Θα σας παρουσιάσω  εις τον αρχιστράτηγον εν στολή».  Πράγματι τους παρουσίασε στον Μουσταφά Κεμάλ. Με την είσοδο  του Τρικούπη στο γραφείο, εγέρθηκε ο Κεμάλ από την πολυθρόνα του, τον δέχτηκε όρθιος και με μεγάλη φιλοφροσύνη του είπε στα γαλλικά :  «΄Εχετε υπόψη σας, ότι και ο Μέγας Ναπολέων συνελήφθη αιχμάλωτος. Εσείς έχετε  εκτελέσει το καθήκον σας  πλήρως  και μέχρι τέλους,  γι αυτό και έχομε  απόλυτη εκτίμηση και σεβασμό προς εσάς. Εδώ δεν είσθε αιχμάλωτος, είσθε φιλοξενούμενος!...» 
Ο Κεμάλ αργότερα στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση ανέφερε ότι μετά την αποφασιστική μάχη του Αλή Βεράν μεταξύ των αιχμαλώτων ήταν και ένας στρατηγός, ο ΄Ελληνας αρχιστράτηγος  Νικόλαος Τρικούπης. Περιγραφή γι αυτή τη συνάντηση  αναφέρει στις αναμνήσεις του ο συνεργάτης του Κεμάλ Χαλίτ Εντίμπ. Γράφει, ότι ο Κεμάλ , αφού χαιρέτησε δια θερμής και παρατεταμένης χειραψίας  τον Τρικούπη, του είπε: « Καθίστε στρατηγέ θα πρέπει να είστε κουρασμένος». Του πρόσφερε τσιγάρο και του παρήγγειλε καφέ. Ο Τρικούπης  τον έβλεπε με έκπληξη και αρκέσθηκε να πει, ότι  δεν εγνώριζε ότι ήτο τόσο νέος.
Ακολούθησε συζήτηση με θέμα την Μάχη του Αλή Βεράν, στην αρχή στα ελληνικά με διερμηνέα και κατόπιν στην γαλλική γλώσσα. Η συζήτηση ήταν μακρά γύρω από την τακτική του πολέμου και στο τέλος ο Κεμάλ κλείνοντας την συζήτηση είπε φιλοφρόνως στον Τρικούπη: «ο πόλεμος  είναι τυχερόν παίγνιον στρατηγέ. Το άριστον  είναι κάποτε το χειρότερον.  Εκάματε  το καλύτερον  και ως στρατιώτης  και ως έντιμος άνθρωπος. Η ευθύνη βαρύνει την τύχην. Μη θλίβεσθε» Στη συνέχεια ο Κεμάλ τον πληροφόρησε, ότι είχε διορισθεί λίγο πριν την αιχμαλωσία του αρχηγός της Στρατιάς της Μικράς Ασίας, στη θέση του Χατζανέστη, πράγμα που αγνοούσε τελείως  ο Τρικούπης!

                                 Σκέψη για αυτοκτονία
Τότε ο Τρικούπης, έκανε μία θεατρική χειρονομία και εφάνη διερωτώμενος  εάν έκανε ο,τι έπρεπε να κάμει, εννοώντας εάν έπρεπε να αυτοκτονήσει. Ο Κεμάλ τον πλησίασε, τον κοίταξε στα μάτια  με κυνικό βλέμμα και απάντησε ξερά: «Αυτό είναι πράγμα το οποίο αφορά εσάς προσωπικώς» Όπως ανέφερε ο Ινονού, « ο Ατατούρκ τους εφέρθη καλώς  τους παρηγόρησεν κι εκείνοι συνεκινήθησαν. Μετά διέταξεν να τους φιλοξενήσουν καταλλήλως δια να ησυχάσουν». Οι αιχμαλωτισθέντες στρατηγοί Τρικούπης, Διγενής και Δημαράς, μεταφέρθηκαν στην ΄Αγκυρα μετά στην πόλη Κίρ Σεχίρ και αργότερα στο χωριό Ταλάς της Καισάρειας. Η αιχμαλωσία τους διήρκεσε περίπου ένα έτος.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

5 σχόλια:

  1. Εδώ δεν είσθε αιχμάλωτος, είσθε φιλοξενούμενος!...»
    -------------------------------------------------------------------
    πιο ξεφτιλα φραση δεν θα μπορουσε να ειπωθει. Σαν να ελεγε οτι δικια μας η επικρατεια
    (τουρκικη )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. .
    Ειδικότερα και για το γεγονός της σύλληψης του στρατηγού Τρικούπη, επικαλούμαι το βιβλίο του Πισσάνου Αντωνίου-ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΙ ΤΟΥ ΚΕΜΑΛ, από το οποίο διαβάζουμε:
    Όσον αφορά το διαδιδόμενον ότι ο Κεμάλ εφάρμοσε την τακτική Ρώσου στρατηγού για να παρασύρει τον στρατό στα βάθη της Ασίας και να τον νικήση είναι ανακριβέστατον.
    Είναι όμως ;
    Ακριβώς την ίδια μεθοδολογία ακολούθησε και ο σοβιετικός στρατός εναντίων της Βέρμαχτ.
    Όπως δε αναφέρει και παραδέχεται ο ΖΟΎΚΟΦ, εφαρμόσαμε κατά γράμμα την θεωρία του στρατηγού Βλαδίμηρου Τριανταφυλλίδη!!!!
    Βλαδίμηρος Τριανταφυλλίδης, ποντιακής καταγωγής- στρατηγός στην σοβιετική ένωση, εξελίχθηκε σε στρατηγική φυσιογνωμία του 20ου αιώνα!
    Εύλογο λοιπόν το ερώτημα.
    Πόσοι Τριανατφυλλίδηδες πέρασαν αναξιοποίητοι από το ελληνικό κράτος και προς όφελος του κράτους και του έθνους και πόσοι συνεχίζουν να χάνονται και να προσφέρουν τις γνώσεις –ικανότητες τους σε τρίτους ;;
    Όχι μόνο στον στρατιωτικό τομέα.
    Άγνωστο!
    Η στρατηγική θεωρία του Τριανταφυλλίδη είναι στρατηγική για νίκη.
    Όχι μαχών, αλλά πολέμου.
    Πιθανόν, η Ελληνική στρατιά της Μικράς Ασίας να ηττήθηκε από έναν ελληνικής καταγωγής σοβιετικό αξιωματικό!
    Δοθείσης της ευκαιρίας , σαν σήμερα έπεσε το ΣΙΝΟΎΚ ΣΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ παίρνοντας μαζί του στον υγρό τάφο του Αιγαίου τους:
    In helicopter carrying Petros Patriarch of Alexandria to Mount Athos aboard also : - The Metropolitan Pilousiou Irenaeus - Metropolitan Cartagena Chrysostom - Bishop Madagascar Nektarios - Archimandrite Arsenius, Abbot of the Holy Monastery of Machairas - Archimandrite Kallistratos Oikonomou - Deacon Nektarios Kontogiorgou - The Georgios Mavros, criminal lawyer, legal adviser to the Patriarch - Patroklos Papastefanou, technical advisor of the Patriarch - George Xenoudakis, press adviser to the Patriarch - George Papapetros, brother of the Patriarch - Spyridon Koursaris, police personal security Patriarch - Colonel Dimitrios Papaspyrou, co-pilot - Major Panagiotis Papanastasiou, governor - The Warrant Officer Raptis Stergios, engineer, - Sergeant Major Panteleimon Chatzivangelis, engineer and - The Sergeant Major Panagiotis Golegos engineer.
    Από την ιστοσελίδα της μητρόπολης του ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδος, νότιος Αφρική.
    https://www.facebook.com/MetropolisGoodHope?fref=ts

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αξίζει να αναφερθούμε σε εκείνη την δραματική ημέρα η οποία δυστυχώς δεν μνημονεύεται.
    11/09/2004.
    Ημέρα της Πτωσης του Σινούκ στο Άγιο Όρος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η φωτογραφία του Τρικούπη που οδηγείται στις τουρκικές φυλακές, τον αναφέρει σαν genaralissimo, δηλ. υπέρτατο στρατιωτικό ηγέτη, κάτι που κάθε άλλο υπήρξε ο Τρικούτης. Ο ίδιος αναφέρει στο αυτοβιογραφικό του βιβλίο, από όπου αντλούνται οι πληροφορίες του άρθρου, ότι η επανάσταση του '22, αρνήθηκε να τον παραπέμψη σε δίκη, παρά τη δική του επιθυμία, διότι θεώρησε ότι είχε πράξει καλώς το καθήκον του, στην Μικρασιατική εκστρατεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ζηταμε ν ανοιξει ο φακελος της Κυπρου. Ας ανοιξει πρωτα ο φακελος της ηττας του 22.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.