24/8/15

Αυτό κάτι προοιωνίζεται γεωπολιτικά - Η μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση για το πετρέλαιο από το 1986

Πτωτικά για όγδοη εβδομάδα οι τιμές του πετρελαίου
Η τιμή του αμερικανικού πετρελαίου υποχωρεί κατά 1,4% στα 40,74 δολάρια το βαρέλι ενώ η τιμή του Brent βρίσκεται κοντά στο να καταγράψει την έβδομη εβδομαδιαία πτώση στα 45.78 δολάρια το βαρέλι
Πτωτικά κινούνται για όγδοη εβδομάδα οι τιμές του πετρελαίου, καταγράφοντας την μεγαλύτερη πτώση από το 1986, εξαιτίας της απότομης μείωσης της κινεζικής παραγωγής η οποία ενίσχυσε τις ανησυχίες για τη ζήτηση πετρελαίου από την Κίνα.

Η τιμή του αμερικανικού πετρελαίου υποχωρεί κατά 1,4% στα 40,74 δολάρια το βαρέλι, ενώ η τιμή του Brent βρίσκεται κοντά στο να καταγράψει την έβδομη εβδομαδιαία πτώση στα 45.78 δολάρια το βαρέλι.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση που καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου εδώ και 29 χρόνια. Στα τέλη του 1985 οι τιμές του πετρελαίου έπεσαν,  μέσα σε διάστημα πέντε μηνών, από τα 30 δολάρια στα 10 δολάρια, όταν ο ΟΠΕΚ αύξησε την παραγωγή του προκειμένου να ξανακερδίσει μερίδιο αγοράς μετά από μια αύξηση της παραγωγής από χώρες εκτός ΟΠΕΚ.
Ο χρυσός κινείται στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Ιουλίου, καθώς ο προβληματισμός για την κινεζική οικονομία «σπρώχνει» τους επενδυτές στην ασφάλεια του κίτρινου μετάλλου.

Πηγή: www.newmoney.gr 

8 σχόλια:

  1. Αφού το πετρέλαιο τελειώνει γιατί η τιμή του πέφτει.Σύμφωνα με τους κανόνες της οικονομίας έπρεπε να αυξάνει η τιμή του εκθετικά.Μιλώ φυσικά για την τάση της τιμής.Και όχι για το χρηματιστηριακό θόρυβο.Η απάντηση στο ερώτημα αυτό μας βγάζει σε συνωμοσιολογικά μονοπάτια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μια εξήγηση για το «Αυτό κάτι προοιωνίζεται γεωπολιτικά»; Εμείς ως Ελλάδα κατά πόσο επηρεαζόμαστε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όσον αφορά την οικονομία, θετικά.
      Γεωπολιτικά, αν το κάνουν για να γονατίσουν τη Ρωσία, δεν επηρεαζόμαστε σοβαρά.

      Διαγραφή
    2. αυτό όμως σημαίνει ότι μειώνεται και το άμεσο ενδιαφέρον για τυχόν δικά μας κοιτάσματα, αφού ενδεχομένως να μην είναι οικονομικά πρόσφορη μια επένδυση ή και η έρευνα.

      Διαγραφή
    3. Δεν αξιοποιήσαμε την ΑΟΖ τουλάχιστον για 2 δεκαετίες και τώρα χάσαμε το πλοίο.
      Θ. Καρυώτης

      Διαγραφή
  3. Στην όλη υπόθεση νομίζω πως η Ρωσία είναι παράπλευρη απώλεια. Η Κινεζικη οικονομία επιβραδύνεται αδιαλείπτως και τα ασιατικά χρηματιστήρια παρουσιάζουν μάλλον μια αποκαρδιωτική εικόνα. Η τιμή του πετρελαιου παραμένει χαμηλή γιατί προφανώς έχει μειωθεί η ζήτηση από την Κίνα αυτό θα έχει μεγάλες συνέπειες στις οικονομίες όχι μόνον της Ρωσίας αλλα και της Μέσης Ανατολής, αφού οι οικονομίες των Αραβικών χωρων όλων ανεξαιρέτως είναι εύθραυστες. Αυτό σημαίνει περαιτέρω αναταραχές και περαιτέρω προσφυγικά μεταναστευτικά κύματα προς την Ευρώπη, οποτε προβλέπω να μας επηρεάζει γεωπολιτικά πολύ σημαντικά ασχέτως με το τι θα γίνει στη Ρωσία! Επιπλέον η η οποια φιλοδοξία για εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε Κύπρο και Ελλάδα θα αρχίσει να μπαίνει στο ψυγείο με τόσο χαμηλές τιμές στο πετρέλαιο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Επιβεβαιώνω και εγώ ότι η βιομηχανία του πετρελαίου περνάει κρίση τον τελευταίο χρόνο περίπου.Πάνω από 150000 εργαζόμενοι έχουν απολυθεί σε όλο τον κόσμο.Σε όσους από εμάς τελειώνουν τα συμβόλαια τους φέτος ή ήδη τελείωσαν, ή δεν ανανεώνονται ή ανανεώνονται με το 75% των αποδοχών του προηγούμενου συμβολαίου.
    Ελάχιστες εταιρίες ξεκινούν νέες εξορύξεις, δύο από αυτές είναι η Maersk και η Statoil.

    Δεν μπορώ να κάνω την πρόβλεψη για ενδεχόμενα γεωπολιτικά παιχνίδια αλλά σίγουρα ένας λόγος για την μεγάλη μείωση της τιμής του πετρελαίου είναι α) η παγκόσμια επιβράδυνση της οικονομίας, β) μεγάλες ποσότητες παράνομου πετρελαίου που κινείται στις αγορές, γ) η είσοδος του Ιράν πλέον στην πετρελαϊκή βιομηχανία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.