29/7/15

Η Διεθνής Αμνηστία κατηγορεί το Ισραήλ για εγκλήματα πολέμου στη Γάζα

Για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας κατηγορείται το Ισραήλ από την Διεθνή Αμνηστία εξαιτίας των αεροπορικών επιδρομών που πραγματοποίησε το καλοκαίρι του 2014 στη Λωρίδα της Γάζας.
Το ειδησεογραφικό πρακτορείο AP σε τηλεγράφημά του αναφέρει ότι το καλοκαίρι του 2014, όταν είχε ξεσπάσει πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους, το Ισραήλ εξαπέλυσε αεροπορικές επιθέσεις ως αντίποινα για την αιχμαλωσία ενός στρατιώτη της χώρας, με αποτέλεσμα 135 άμαχοι Παλαιστίνιοι να χάσουν τη ζωή τους σε διάστημα τεσσάρων ημερών.
Την 1η Αυγούστου, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, το Ισραήλ ξεκίνησε τη "διαδικασία Χάνιμπαλ", ένα αμφιλεγόμενο μέτρο που συνίσταται στην πραγματοποίηση επιδρομών που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή ενός στρατιώτη προκειμένου να μην συλληφθεί ζωντανός. Ο στρατός δεν παραδέχεται ότι χρησιμοποίησε τη διαδικασία αυτή, την οποία όμως μέσα ενημέρωσης και παρατηρητές τού αποδίδουν.

Σύμφωνα με την Αμνηστία, η εφαρμογή της οδηγίας Χάνιμπαλ οδήγησε στο να εξαπολυθούν παράνομες επιθέσεις εναντίον αμάχων.

Η έκθεση παραθέτει μαρτυρίες που κάνουν λόγο για "συλλογική τιμωρία" εναντίον της Ράφα με «σκηνές πανικού και χάους κάτω από καταιγισμό πυρών από αεροσκάφη F-16, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ελικόπτερα και από το πυροβολικό, με φόνους αμάχων στον δρόμο ή πάνω σε οχήματα που απομάκρυναν τους τραυματίες».

Οι ισραηλινές αρχές έκαναν λόγο για «μία ψευδή αφήγηση των γεγονότων», κατηγορώντας την Αμνηστία ότι διακατέχεται από "ψυχαναγκαστική εμμονή όταν πρόκειται για το Ισραήλ". "Θα έλεγε κανείς πως η Αμνηστία ξέχασε πως μία σύγκρουση ήταν σε εξέλιξη και πως οι παλαιστινιακές τρομοκρατικές οργανώσεις πραγματοποιούσαν εντατικές επιθέσεις εναντίον του ισραηλινού στρατού από ζώνες αμάχων", ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών.

«Αντίθετα απ΄ ό,τι δηλώνει η Αμνηστία, ο στρατός διεξάγει όλες τις επιχειρήσεις του σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», αναφέρεται στο κείμενο, παραπέμποντας σε μία έκθεση των ισραηλινών αρχών η οποία καταλήγει στη "νομιμότητα" αυτού του πολέμου, του τρίτου που έγινε στη Γάζα σε έξι χρόνια.
AP, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.