29/7/15

Το πακέτο Γιούνκερ μεγάλη μπίζνα για τους αετονύχιδες.


Δημήτρης Καζάκης
Έως 60.000 ελληνικές επιχειρήσεις εξετάζουν το ενδεχόμενο να μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους στη Βουλγαρία μετά από εβδομάδες ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων και οικονομική αναταραχή, σύμφωνα με την Βουλγαρική Ένωση Βιομηχανικού Κεφαλαίου (BICA). Οι ελληνικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην πληρωμή των προμηθευτών και τώρα την αύξηση του φόρου εταιριών σε 29%.

Τι σημαίνει αυτή η μετακίνηση; Το λιγότερο 400 χιλιάδες θέσεις εργασίας μείον στην ελληνική οικονομία. Πράγμα που σημαίνει ότι η ανεργία θα αυξηθεί επιπλέον 10% και θα ξεπεράσει το 35% συνολικά. Η αύξηση αυτής της ανεργίας θα επιβαρύνει περίπου 14% το ΑΕΠ της Ελλάδας.

Όμως μην ανησυχείτε. Έρχεται το αναπτυξιακό πακέτο του Γιούνκερ των 35 δις ευρώ. Μας το είπαν γεμάτοι ικανοποίηση όλοι αυτοί που ψήφισαν το σύμφωνο θανάτου της Ελλάδας. Αυτό όμως που δεν λένε είναι τα χρήματα αυτά είναι δάνεια που θα προστεθούν στο δημόσιο χρέος της Ελλάδας.

Ξέρετε πώς θα δίνονται; Μετά από αιτήσεις απευθείας των φορέων του ιδιωτικού τομέα, διαμέσου ιδιωτικών εγχώριων τραπεζών. "Το βασικό μήνυμά μας προς τον ιδιωτικό τομέα είναι: Μπορείτε να επικοινωνήσετε με την ΕΤΕπ ή το ΕΤΕ άμεσα χωρίς οι αιτήσεις να διέλθουν από τα κράτη," για να πάρει τη χρηματοδότηση κινδύνου, όπως έχει δηλώσει ο Jyrki Katainen.

Τι θα γίνεται λοιπόν; Θα αιτείται η ιδιωτική κοινοπραξία, ή πολυεθνική απευθείας στην ΕΕ, ανεξάρτητα από το κράτος και τις ανάγκες του. Αν εγκριθεί το έργο, το ΕΤΕ θα παρέχει εγγυήσεις με τις οποίες ο ιδιώτης θα πρέπει να βρει τα απαραίτητα χρήματα από κάπου. Από τις τράπεζες; Από το κράτος; Ουδείς ακόμη γνωρίζει. Το υπόλοιπο θα δίνεται από την ΕΤΕπ ως subordinated debt, δηλαδή χρέος χαμηλής εξασφάλισης (συνολική αναλογία 3.2 Ευρώ εγγυήσεις για κάθε 1 Ευρώ subordinated debt).

Έτσι μεγάλες κοινοπραξίες ιδιωτών και πολυεθνικών θα προχωρούν σε επενδύσεις εκμετάλλευσης υποθηκεύοντας το ίδιο το έργο σε fund, κυρίως σε "γύπες" που ειδικεύονται σε επενδύσεις υψηλή κινδύνου, με το κράτος υποχρεωμένο να προσμετρά την χρηματοδότηση στο δημόσιο χρέος του. Μιλάμε για την απόλυτη εκμετάλλευση και διαπλοκή. Να γιατί χαίρονται τα τρωκτικά των ευρωπαϊκών κονδυλίων και ψηφίζουν ΝΑΙ με τα δυο χέρια.

Ο κάθε Μπόμπολας θα κάνει την επένδυση της αρεσκείας του και τα χρήματα που θα δανείζεται από τα πιο κερδοσκοπικά fund διεθνώς, θα καλείται να αποπληρώσει το κράτος ως μέρος του δικού του δημόσιου χρέους. Και με το έργο της επένδυσης υποθηκευμένο στα fund. Αυτό θα πει ανάπτυξη!

dimitriskazakis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.