31/7/15

Ο Ερντογάν “κυνηγά” τον πολιτικό αρχηγό των Κούρδων, Ντεμίρτας

Ο Ερντογάν “κυνηγά” τον πολιτικό αρχηγό των Κούρδων, Ντεμίρτας
Τούρκος εισαγγελέας στην επαρχία Ντιγιάρμπακιρ ξεκίνησε χθες έρευνα σε βάρος του ηγέτη του φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) Σελαχατίν Ντεμίρτας με τις κατηγορίες της «διατάραξης της δημοσίας τάξης» και της «υποκίνησης σε βία», μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Τα γεγονότα για τα οποία κατηγορείται ο Ντεμίρτας εκτυλίχθηκαν τον Οκτώβριο του 2014 με την τουρκική Δικαιοσύνη να του προσάπτει ότι “υποκίνησε και όπλισε” διαδηλωτές κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων που συγκλόνισαν το νοτιοανατολικά τμήμα της χώρας πέρυσι, όμως η έναρξη αυτής της έρευνας γίνεται ενώ διεξάγονται οι επιχειρήσεις της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας εναντίον των Κούρδων ανταρτών και ενώ ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγορεί τον Ντεμίρτας για σχέσεις με τους Κούρδους μαχητές.

Δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν στην ανατολική Τουρκία πέρυσι τον Οκτώβριο κατά τη διάρκεια των ταραχών που σημειώθηκαν καθώς οι Κούρδοι θεώρησαν ότι η ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση αρνήθηκε να βοηθήσει τους Κούρδους της Συρίας να πολεμήσουν τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στην πόλη Κομπάνι.

Εάν παραπεμφθεί σε δίκη, ο ηγέτης του MHP κινδυνεύει με κάθειρξη έως και 24 ετών, σύμφωνα με το Ανατολή.

Οι επιδρομές εναντίον του ΙΚ δεν έγιναν παρά για λόγους “εντυπωσιασμού”, καταγγέλλει ο ηγέτης του HDP Σελαχατίν Ντεμίρτας

Ο ηγέτης του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) Σελαχατίν Ντεμίρτας εκτίμησε σήμερα μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι αεροπορικές επιδρομές τις οποίες διεξήγαγε η τουρκική Πολεμική Αεροπορία εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στο έδαφος της Συρίας δεν αποτελούν παρά μια “κίνηση εντυπωσιασμού” για να εξυπηρετηθούν οι προσωπικές φιλοδοξίες του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

“Εξαπολύθηκαν μερικές αεροπορικές επιδρομές από την Τουρκία εναντίον στόχων του ΙΚ απλώς και μόνον για εντυπωσιασμό, και τώρα τερματίστηκαν”, είπε ο Ντεμίρτας μιλώντας στα κεντρικά γραφεία του κόμματός του στην Άγκυρα.

“Οι υποτιθέμενοι ύποπτοι (ως μέλη) του ΙΚ συνελήφθησαν για τα μάτια του κόσμου και στην πλειονότητά τους αφέθηκαν ελεύθερα”, πρόσθεσε.

Ο νεαρός ηγέτης του κόμματος το οποίο εκφράζει την κουρδική μειονότητα, αλλά όχι μόνο, έχει γίνει ο συχνότερος στόχος των επιθέσεων του Ερντογάν μετά την επιτυχία του HDP στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουνίου, η οποία υπήρξε μια από τις βασικές αιτίες που το κυβερνών ισλαμοσυντηρητικό κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) απώλεσε την απόλυτη πλειοψηφία στην τουρκική Εθνοσυνέλευση.

Ο Ντεμίρτας κατηγόρησε επίσης τον Τούρκο πρόεδρο ότι εκμεταλλεύθηκε τους θανάτους των νεαρών υπερασπιστών της κουρδικής υπόθεσης στην επίθεση της 20ής Ιουλίου στην πόλη Σουρούτς, κοντά στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία, για να βελτιώσει την εικόνα του στο εξωτερικό κηρύσσοντας έναν “πόλεμο κατά της τρομοκρατίας”.

Ο Σελαχατίν Ντεμίρτας είπε πως ο Ερντογάν πατώντας πάνω στα “φέρετρα” των νέων αυτών άρχισε μια “επιχείρηση με στόχο την βελτίωση της εικόνας του”.

Η ευθύνη για την επίθεση στη Σουρούτς αποδόθηκε στο ΙΚ, κι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν σε αντίποινα τις πρώτες τους αεροπορικές επιδρομές εναντίον των τζιχαντιστών. Η στροφή της Άγκυρας χαιρετίστηκε ιδίως από τους Αμερικανούς, καθώς οι ΗΠΑ ηγούνται του διεθνούς συνασπισμού κατά του ΙΚ.

Ταυτόχρονα όμως η Τουρκία εξαπέλυσε πολυάριθμες επιδρομές εναντίον θέσεων του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), που με τη σειρά του προχώρησε σε αιματηρές επιθέσεις εναντίον Τούρκων στρατιωτικών και αστυνομικών και κατηγόρησε τις τουρκικές αρχές ότι δεν προστατεύουν τους Κούρδους.

“Αυτός ο πόλεμος δεν έχει σκοπό να προασπίσει τη χώρα μας, αλλά να προασπίσει το (προεδρικό) παλάτι”, είπε ο Ντεμίρτας επιμένοντας παράλληλα πως το HDP “δεν είναι η πολιτική πτέρυγα του PKK”, όπως ερίζει η κυβέρνηση.

REUTERS, ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΓΚΥΡΑ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ
mignatiou

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.